Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Nagyot blöffölt Lázár a paksi megállapodásról
2015-03-26 13:49:23
Nagyot blöffölt Lázár a paksi megállapodásról

Nagyot blöffölt Lázár a paksi megállapodásról

 
Még rengeteg részletkérdést kell tisztázni, megállapodásról szó sincs, parafálásról (a tulajdonképpeni, aláírással szentesített jóváhagyás) pedig végképp - foglalta össze a keddi tárgyalások „eredményeit” a nol.hu tudósítójának az Európai Bizottság energiaügyi szóvivője. 
 
A magyar hatóságok és az ESA egyelőre mindössze felújították a tárgyalásokat a nukleáris fűtőanyag-ellátásra vonatkozó megállapodásról annak érdekében, hogy az megfeleljen az európai szabályoknak. Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azonban továbbra sem jutott konszenzusra az ESA képviselőivel a paksi fűtőanyag-ellátásról. Az ügynökség korábban elfogadhatatlannak nevezte a Roszatom monopóliumát.
 
Arias Canete energiaügyi biztos és Lázár János találkozója sem zajlott olyan kedélyes légkörben, ahogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter sejteni engedte. A nol.hu értesülései szerint a tárgyalások hangulata kimondottan hűvös volt: Lázárt nem csupán az uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen fűtőelemüzlet miatt vonták kérdőre, hanem azokkal az energiapiaci jogsértésekkel kapcsolatban is, amelyek nyomán Brüsszel kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarország ellen. A kormányt tehát alaposan sarokba szorították.
 
Sonkodi Balázsnak és az ESA munkatársainak valójában mindössze abban sikerült megállapodniuk, hogy új eljárás indul a fűtőanyag-vásárlás engedélyezésére, a tárgyalásokba immár az ESA-t is bevonják, és azt a finn modellt tekintik példának, amelyet a Fennovoima társaság kötött az ESA-val. Csakhogy a finn modell nem alkalmazható egy az egyben a magyar realitásokra. A legnagyobb különbség az, hogy míg a finn projekt finanszírozásába a Roszatom is beszállt, a használt fűtőelemek problémáját pedig Finnország oldotta meg, a paksi megállapodás értelmében ezeket mindaddig visszavihettük volna Oroszországba, míg a Roszatomtól vesszük a fűtőanyagot. Az orosz fél számára a fűtőanyag- szállítás jelentette volna a legnagyobb profitot: a Roszatomnak húsz éves ellátási jogot biztosító eredeti szerződés hárommilliárd euróról szólt. Most azonban a konstrukció újratárgyalása mellett az orosz felet is kompenzálnunk kell az elmaradt haszonért. 
 
kiss
További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>