Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Navracsics export - Már nem Orbán hűséges szolgája
2014-09-19 19:51:20
Navracsics export - Már nem Orbán hűséges szolgája

Navracsics export - Már nem Orbán hűséges szolgája


Navracsicsnak a hazájában történt kényes fejleményeket nehéz lesz kimagyaráznia


Az Európai Unió vezetőségében felettébb kétséges és megoszló véleménnyel vannak Navracsicsról, s a napokban bőven jutott is a sajtóban téma ezzel kapcsolatban. A Die Presse című konzervatív osztrák lap az Európai Bizottság sport, oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi tisztségére jelölt jelenlegi magyar külgazdasági és külügyminiszterről. A szerző megjegyzi: a korábbi igazságügyi miniszternek nemcsak a vitatott magyar alkotmányreformot sújtó kritika miatt kell megszenvednie, hanem a neki szánt  biztosi feladat miatt  a hazájában történt "kényes" fejleményekről is állást kell foglalnia, így  az egyetemek önállóságának kilúgozásáról és a diákok röghöz kötésére irányuló tervekről. 

 

 

A magyar kormánynak a diákok külföldi tanulmányait korlátozni szándékozó törekvései teljesen ellentmondanak az Erasmus-program mobilitást elősegítő filozófiájának  - írta a szerző.  Úgy vélte, Navracsics hasonlóan kritikus kérdéseket várhat a kultúrára vonatkozóan is, hiszen Magyarországon az utóbbi években lecserélték a nem kedvelt színház-, múzeum- és színházigazgatókat, és a kormányzat pénzt csak a kedvezményezettjeinek adott. 

 

Navracsics a leggyengébb láncszem 


A kijelölt biztosok európai parlamenti meghallgatásairól, köztük is Navracsics Tibor esélyeiről ír csütörtöki számában Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique. A lap szerint Navracsics "a leggyengébb láncszem" a Jean-Claude Juncker által előterjesztett bizottságban. Felidézi az európai parlamentben a liberálisok által szervezett keddi meghallgatást, ahol többen felvetették, hogy Navracsics Tibor Orbán Viktor bizalmasa, és igazságügyi miniszter volt abban az időszakban, amikor Magyarországon az igazságszolgáltatás és a média terén a hatalomra szabott törvények sora született, leépítve a jogállamiságot.



A lap megszólaltatta a francia Alain Lamassoure-t, a Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppárt EP-képviselőjét, aki kijelentette: ha egy néppárti fej a porba hull, legyen az akár a magyar jelöltté, akkor a szocialista oldalon is el fog vérezni valaki. Lamassoure feltette a kérdést: hogyan lenne elképzelhető, hogy Orbán Viktor egyetlen bizalmasát se fogadja el a parlament, amikor a Fidesz a magyar Országgyűlésben kétharmados többséggel rendelkezik. Louis Michel belga liberális politikus viszont erre azt válaszolja a lapban, hogy a többség zsarnoksága a legrosszabb, a demokrácia nem számtani kérdés.

 

Magyarországnak súlyos problémái vannak a tekintélyével Európában és ezt pont Navracsics teszi majd tisztába?

A Der Tagesspiegel című liberális német lap Navracsics Tiborról közölt a napokban egy portrét az online kiadásában, abból az alkalomból, hogy a politikust az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi tisztségére jelölték. A nem egy született feszültségkeltő című írásában Jan Schulz-Ojala kiemelte, hogy a kultúra Európában mindenütt másként működik, mint Magyarországon, ahol "kultúrpolitikai tarvágás" tapasztalható, és az Európai Bizottságban a tervek szerint "Orbán egy lojális embere lesz az Európai Unió kulturális biztosa", de "ennek ellenére jó okok szólnak a személyi döntés higgadt vizsgálata mellett".



Hozzátette a szerző: a 28 tagú bizottságban a kultúra "nem központi jelentőségű" tárca, és ugyan lehetséges, hogy Navracsics Tibor "az autokrata Orbán Viktor kényelmetlen strómanjaként" kíván fellépni, ugyanakkor a külföldi sajtóban megjelent interjúiból "inkább bizonyos körültekintés, sőt, visszafogottság olvasható ki". Hangsúlyozta, hogy Navracsics Tibor külügyminiszterként kiállt amellett, hogy Magyarország lojális az EU iránt, szót emelt Szerbia és Montenegró mielőbbi uniós csatlakozásáért, és az ukrán válsággal kapcsolatban csupán azt vetette fel, hogy a szankciók különösen súlyosan érinthetik Magyarországot gazdaságilag. 



Navracsics Tibor továbbá "azt is felismeri, és új feladata szempontjából talán ez a legfontosabb megnyilatkozása, hogy Magyarországnak súlyos problémái vannak a tekintélyével Európában" - emelte ki a Der Tagesspiegel szerzője. "Egy született feszültségkeltő nem így beszél" - tette hozzá, kifejtve: "remélni lehet, hogy a magyar uniós megbizatás integráló hatást fejt ki".

 

Mezei

 

Képek: MTI, Bielik István, index.hu, nol.hu, 168ora.hu, nepszava.hu, hvg.hu

Utoljára frissítve: 2014-09-19 19:12:05

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A technológia folyamatosan fejlődik, pláne a digitális és pénzügyi világban. Ezzel valószínűleg nem mondtunk ú...
Bővebben >>