Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Nem jött ki a mentő az utcán heverő magatehetetlen rászorulóhoz
2018-01-20 12:38:45
Nem jött ki a mentő az utcán heverő magatehetetlen rászorulóhoz

Nem jött ki a mentő az utcán heverő magatehetetlen rászorulóhoz

Elfogadhatatlan, hogy utcán történő balesethez, rosszulléthez Budapest belterületén egyáltalán ne jöjjön mentő.

 

Csütörtök délután, 16.04-kor a Budapest XI. kerületi Szerémi sor 7-es számú ház előtt, ahol az tűnt fel, hogy öten-hatan  álldogáltak egy földön fekvő és törülközővel félig letakart ember közelében.

 

A nehéz sorsúnak ítélt férfi egy kis négykerekű kocsit tolt és valószínűleg elbotlott, majd többet már nem tudott felkelni. Igen nagy valószínűség szerint agyrázkódást és talán eszméletvesztést is szenvedhetett.

 

A már ott állók lapunk kérdésére közölték, hogy legalább 15-20 perce hívták az Országos Mentőszolgálatot de eddig még nem értek ki. Munkatársunk 15 perc múlva már sokallta a várakozási időt és tárcsázta a segélyhívót s majd a 104-et. Az ügyeletes közölte, hogy most nincs szabad mentőautó, de már tudnak az esetről (hogyne tudnának, amikor többen is telefonáltak) és küldik a kocsit.

 

Hogy mikorra, arra annyi volt a válasz, hogy amint lehet. Ekkor az első segélykéréstől már legalább negyven perc telt el, úgyhogy se eljegesedés, se eső, se pedig a várost megbénító csúcsforgalom nem volt.

 

Közben egy úr, aki már előbb a helyszínen tartózkodott, tárcsázta a Máltaiak segélyvonalát, az ő furgonjuk ért ki 16.51-kor. Mentő sehol.

 

Péntek délelőtt próbáltunk érdeklődni az Országos Mentőszolgálat vezetőjénél illetve más vezető beosztású dolgozónál, hogyan fordulhat ilyen elő, de sajnos csak a kommunikációs részlegük jelentkezett, ahol csupán azt tudták hajtogatni, hogy írjuk le mi történt, majd kivizsgálják. Erre lapunk munkatársa jelezte, hogy egy újságíró, ha ír, az nem panaszos levelet ír, hanem cikket, majd arra lehet reagálni, bár szerettük volna megadni az OMSZ-nek a gyors, elsődleges reagálás lehetőségét.

 

Jóval később mégis jelentkezett az OMSZ Közép-Magyarországi régiójának vezetője, dr. Engelbrecht Imre és arra kérte munkatársunkat, hogy addig ne adja le a cikket, míg ők ki nem vizsgálják, hogy mi történt.

 

Az esettel kapcsolatban megfoglamazódott kérdéseink a következők:

 

-Elfogadható-e, hogy Budapest belterületén, az első jelzéstől számítva több, mint egy órán át nem jönne a mentő és erre semmilyen konkrét elfogadható magyarázatot nem közölnek? (Ebben az esetben aztán egyáltalán nem jött a mentő.)

 

-Honnan tudja teljes biztonsággal telefonon megállapítani az OMSZ diszpécsere, hogy tényleg nem kell mentőegységet küldeni adott helyszínre?

 

-Miért nem gondolják át jobban az OMSZ-nél, ha olyan ember szorul ellátásra, aki közterületen szenved bármiféle balesetet vagy lesz rosszul, és közelében csupa idegen ember van, hogy arra kiemelten figyeljenek. Ugyanis senki nem ismeri az ott lévők közül az érintetett és nem tudhatja, hogy milyen más súlyos – de az esettel nem feltétlenül összefüggő betegsége van?

 

-Hogyan oszlatja el az OMSZ azt a gyanúnkat, hogy rászoruló, hajléktalan emberhez kevésbé aktivizálódnak?

 

-Mit tesz az OMSZ, ha kiderül, még sincs elegendő mentőegység a feladat ellátásához, szólnak-e a politikusoknak, netán Balogh miniszternek?

 

-Bár a konkrét esett a fővárosban történt, de nem csak Budapestből áll a világ, vidéken, ahol esetleg nincs is segélyszervezet, ki mentett volna meg egy nehéz sorsú embert?

 

Olvasóink tájékoztatása mellett lapunk természetesen megadja a lehetőséget a régióvezetői reakcióra.

 

Kertész Z István

 

(kép: illusztráció)

Utoljára frissítve: 2018-01-20 13:23:22

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyöntetű szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” ellen a gyógyszerész ké...
Bővebben >>