Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Nem lesz vasárnapi nagyshopping – A SPAR és az Auchan is bekeményít
2014-12-17 21:33:14
Nem lesz vasárnapi nagyshopping – A SPAR és az Auchan is bekeményít

Nem lesz vasárnapi nagyshopping – A SPAR és az Auchan is bekeményít

 

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát – amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak – 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

 

A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, egészségügyi intézményekben zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem. A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

 

A törvényben lehetőséget adtak arra is, hogy kormányrendeletben – az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel – az e jogszabálytól eltérő szabályokat is megállapíthassanak. Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, amely első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra, a második jogsértésnél 30, a harmadiknál pedig 90 napra záratja be a boltot. Bármelyik következő jogsértés esetén viszont már egy évre záratják be az adott üzletet. Az elfogadott törvény 2015. március 15-én lép hatályba.

 

„Orbán Viktor és a Fidesz vélhetőleg a magyar társadalom döntő többségének az akaratával szemben is keresztülvitte az üzletek vasárnapi bezárását, illetve az éjjel-nappalos üzletek gyakorlatilag teljes betiltását. Dacára annak, hogy piaci szereplők arra figyelmeztettek, hogy a vasárnapi bezárással 15-20 ezer munkahely szűnik meg, továbbá a piaci feltételek torzulása miatt a magyar háztartások 15-30 milliárd forinttal többet kell, hogy kiadjanak élelmiszerre” – írta a nol.hu.

 

„Ha pedig a vasárnapi tiltás általános is lesz, azzal a kisebb méretű üzletek, így többek között a CBA, Coop, Reál inkább nyernek, mint vesztenek, hiszen nem kell nyitva lenniük, mikor eleve nem szeretnének, másrészt részben náluk fog majd lecsapódni hétköznaponként a hipermarketekből kieső vasárnapi fogyasztás egy része. (Feltételezhető persze, hogy a péntekkel és szombattal a nagyok azért még így is elég nagy forgalmat tudnak majd maguknál tartani.) A GfK felmérése szerint éves szinten durván 290 milliárd forint újraelosztásáról van szó, Orbán is 250 milliárdot emlegetett pénteki, Napi Gazdaságnak adott interjújában” – írta az index.hu.  

 

Fotó: MTI/Kovács Attila


 

A SPAR jelentősen növeli franchise-partnereinek számát, hogy lépni tudjon a megszavazott törvényre

A SPAR növekedésének forrása a jövőben a franchise hálózat, amellyel a családi magánkereskedők számára biztosít fejlődési lehetőséget a cég. Azt tervezi a cég, hogy 2015-ben a jelenleginek a többszörösére növeli franchise rendszerben működő üzleteinek a számát – jelentették be a kiskereskedelmi hálózat magyarországi vezetői szerdán Budapesten. A SPAR-nak mintegy 400 üzlete van Magyarországon, ebből 24 működik franchise rendszerben.

 

„Szeretnénk, ha 2015-ben a SPAR-üzletek közül több tíz átalakulna franchise rendszerűvé, és további 30 olyan boltot szeretnénk bevonni a hálózatba, amelyek jelenleg nem a SPAR-hoz tartoznak” – mondta el Heiszler Gabriella cégvezető. Hozzátette, a SPAR kénytelen a megváltozott szabályozáshoz igazodni: 2015-ben nagyjából a 30-szorosára – 325 millió forintról 9 milliárd forintra – nő a kiskereskedelmi hálózat által fizetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj, s a SPAR emiatt drasztikusan csökkenti a jövő évre tervezett magyarországi beruházásait. Közölte, ez azt jelenti, hogy átszámítva a tervezett bő 18 milliárd forint helyett kevesebb mint 8 milliárd forint befektetést hajtanak végre 2015-ben; az elmaradt beruházások miatt nagyjából 600 új munkahely nem jön létre. A kormányzat jelenlegi adópolitikája miatt elhalasztják nyolc új üzlet megnyitását, és nagyjából 30 áruház felújítását – közölte.

 

A szupermarketek átadása-átvétele 2015 tavaszán indulhat el. A SPAR 2015-ös tervei szerint – a jelenlegi adópolitika következményeként – elmarad 8 új üzlet megnyitása, illetve országszerte mintegy 30 áruház korszerűsítése, felújítása. A vállalat az elmúlt 23 évben mintegy 1 milliárd eurót fektetett be a hazai piacon, 2014-ben csaknem 55 millió eurót, s 800 új munkahelyet is teremtett a bolthálózat bővítésével. Ez a hálózatbővülés és munkahelyteremtés szintén elmarad a következő üzleti évben. Eredeti elképzelések szerint a SPAR 59 millió eurót fektetett volna be Magyarországon jövőre, ehelyett mindössze 3 üzletegység megnyitása fog realizálódni Budapesten, ahol már szerződéses kötelezettségek vannak. Az érdi INTERSPAR áruházból is csak annyit tud megvalósítani a vállalat, amire már szerződés kötelezi.

 

A vasárnapi zárva tartásról a cégvezető azt mondta: a forgalmuk nagyjából 8 százalékát realizálják vasárnap. A vállalatnál abban bíznak, hogy a forgalom áttevődik a hét többi napjára, és így a bevételük nem fog számottevően csökkenni. Az OMV-vel tárgyalások folynak arról, hogy a sikeres tesztidőszak után további töltőállomásoknál nyíljanak SPAR Express üzletek, de ez nem függ össze a vasárnapi zárva tartással, a projekt elindításáról több mint egy éve született döntés – mondta Heiszler Gabriella.

 

Erwin Schmuck ügyvezető igazgató elmondta: Magyarországon nagyon heterogén a vásárlóerő, és ezt a sokféle igényt egy franchise partnerként működő családi vállalkozás sokkal jobban ki tudja elégíteni. Kiemelte, a SPAR – amely nem multinacionális nagyvállalat, hiszen osztrák családi tulajdonban van – kész elfogadni a szabályokat, „ha azok minden piaci szereplőre egyformán vonatkoznak”. Az alkalmazottak 70-80 százaléka szívesen dolgozna vasárnap – jegyezte meg. A SPAR-nak több mint 13 ezer alkalmazottja van Magyarországon, ezzel saját számításai szerint az ötödik legnagyobb munkaadó. Tavaly 453 milliárd forint forgalmat ért el, ezzel a negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánc Magyarországon. Üzleteit naponta csaknem 600 ezer vásárló keresi föl. Csaknem ezer magyar cég a SPAR-üzletek állandó beszállítója, az eladott áruk 90 százalékát Magyarországon szerzik be.

 

Forrás: SPAR Kommunikációs Osztály

 

 

Franchise-ban és online terjeszkedne az Auchan - Hasonlítania kell a CBA-ra, hogy ne érezze meg a törvény csorbítását


Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj általuk adóemelésnek értelmezett növelése és akár a vasárnapi zárva tartás is sújthatja a külföldi multikat köztük az Auchant is, ennek ellenére hosszú távra tervez Magyarországon az Auchan. A francia cég vezérigazgatója, Dominique Ducoux az Indexnek adott interjúban elmondta: megjelennek a közepes és kisboltok piacán, ahol franchise-hálózat kiépítésével tervezik a további terjeszkedést, és már 2015-ben nyereségesek lesznek. A kereskedelmet szabályozó törvényeket nem minősítette, de fájlalja, hogy ebben az országban nem lehet tervezni.

 

„A törvényeket nem szoktam minősíteni, ha valamit jogszabályba foglaltak, én azt tiszteletben tartom. De meg kell jegyeznem, hogy egy vállalkozás számára, és a gazdaság fejlődése érdekében alapvető a stabilitás és az időbeni tervezhetőség, előreláthatóság. És Magyarországon ez most hiányzik. Azok a legutóbbi jogszabályok, amelyek az élelmiszer-kereskedelmet érintik, jelentős hatással lesznek mind a vásárlói viselkedésekre, szokásokra, mind a forgalmunkra. Azt kell mondanom, ezeknek a jogszabályoknak az alkotói nem gondolnak kellően a magyar fogyasztókra, a magyar lakosokra és a lakosság vásárlóerejének védelmére” – mondta Dominique Ducoux az új törvénnyel kapcsolatosan az Indexnek.

 

Ami az Auchan franchise-t illeti, ez lesz az egyik kiskapu a francia cég számára: „A világ számos országában van jelen az Auchan franchise-hálózatban, így nem meglepő, hogy erre idővel Magyarországon is sor kerül. És vannak is már olyan kereskedők, akik megkerestek bennünket, hogy szeretnének ebben a franchise-ban részt venni. Vannak terveink például Pécsen vagy akár Budapesten is hipermarketekre, de azt gondolom, a fejlődésünkben most nagyobb súlya lehet a franchise-partneri hálózat kiépülésének. Ez történhet új egység nyitásával vagy meglévő boltokkal történő partnerség kialakításával is” – fejtette ki a vezérigazgató.

 

És persze a másik taktikai előny az online rendeléssel érhető el a számukra: „Egy éve készülünk erre, közeli konkrét példa is van előttünk, a lengyelországi. Azt remélem, hogy 2015-ben megkezdjük az online kereskedést. Mivel bizonyos árucikkeknél a termékek 70-80 százalékát már most is házhoz szállítjuk, ebben is van már tapasztalatunk” – folytatta Dominique Ducoux.

 

Fotó: Ajpek Orsi - Index


 

DK: a kormány erőszakosan akar beavatkozni az emberek életébe


A DK nemet mond a vasárnapi boltbezárásra és az autópályadíj kiterjesztésére - erről a független Vadai Ágnes beszélt keddi sajtótájékoztatóján. A DK alelnöke kijelentette: a kormány erőszakosan akar beavatkozni az emberek magánéletébe, amikor meg akarja mondani, hogy mikor és hol vásároljanak, illetve, hogy mit csináljanak vasárnaponként. A vasárnapi boltbezárás nem jó a vásárlóknak, a gazdaságnak, a cégeknek és kereskedelemben dolgozóknak - fogalmazott. "Egyedül a CBA-nak, mint kormányközeli vállalkozásnak" jó - tette hozzá. Azt is hangsúlyozta, hogy a kormány mintegy harmincezer ember munkahelyét kockáztatja a piactorzító intézkedésekkel.

 

A DK népszavazást kezdeményez az ügyben, miközben arra biztat minden civil és politikai mozgalmat, hogy gyűjtsenek aláírást az ügyben - hangsúlyozta újfent. Ennek érdekében felveszik a kapcsolatot az ilyen referendumot kezdeményező szervezetekkel, hogy minden résztvevőnél azonos kérdések legyenek - közölte. Arra a kérdésre, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ) vezető Demján Sándor korábban azt kérte, pártok ne vegyenek részt a népszavazási kezdeményezésükben, azt felelte, nyitottak arra, hogy az aktivistáik akár a VOSZ kérdéséhez gyűjtsenek aláírást. Szavai szerint azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb alkotmányos legitimációja legyen a kezdeményezésnek és ha azt látják, hogy van olyan szervezet, amely jobb kérdést tesz fel náluk, akkor a DK ahhoz a kezdeményezéshez fog csatlakozni. Kijelentette: azt szeretnék elérni, hogy minél több aláírás gyűljön össze, és minél többen vegyenek részt a referendumon.

 

MSZP: a munkavállalóknak okozott károk kompenzálására van szükség

Az MSZP januárban törvénymódosítást nyújt be a munka törvénykönyvéhez annak érdekében, hogy kompenzálja azt a kárt, amit a munkavállalóknak a vasárnapi zárva tartásról szóló törvénnyel a kormánypártok okoznak. Lukács Zoltán módosító csomagjukról azt mondta, felülvizsgálják a kötelező pihenőnapok rendszerét, illetve azokat a részeket, amelyek a szabad- és pihenőnapokra vonatkozó többletbérezést szabályozzák. Mint mondta, megemeltetnék a szombati béreket, valamint azokat a többlettámogatásokat, amelyeket a munkavállalók kaphatnak. A politikus hangsúlyozta, az MSZP baloldali pártként természetesnek tartja azt a törekvést, hogy legyen szabad a vasárnap, hogy minél több pihenőnapja legyen az embereknek, a vasárnap pedig legyen garantált pihenőnap. De ma sem szociálisan, sem társadalmilag nem áll készen a magyar munkavállalók legnagyobb része, hogy ez így legyen - mondta.

 

Lukács Zoltán kifejtette: nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert ez a hobbijuk, vagy mert nem tiltja a törvény, hanem azért, mert kénytelenek vasárnap dolgozni ahhoz, hogy megéljenek. Értékelése szerint a parlament kormánypárti többség néhány nappal karácsony előtt arról döntött, hogy 15-20 ezer munkavállalónak szűnjön meg a munkahelye. Megjegyezte, a szakszervezetek is elmondták, hogy a törvény átgondolatlan, ebben a formájában nem támogatható. Lukács Zoltán elmondta, támogatják, ha lesz a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban népszavazás. Ugyanakkor felhívta arra figyelmet, hogy a népszavazások kezdeményezését oly mértékben megnehezítette a kormány, hogy ahhoz nagyon sok aláírás szükséges.

 

Együtt: az emberek érdekeivel ellentétes avatkoztak bele a gazdasági folyamatokba

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja véleménye szerint a kiskereskedelmi láncokról, valamint a dohánykereskedelemről szóló törvények módosítása és a vasárnapi nyitva tartás korlátozása olyan nyílt és intenzív beavatkozás a gazdasági folyamatokba, ami ellentétes az emberek érdekeivel - erről a független Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus kijelentette: az intézkedések nyomán nőni fognak az árak, legalább húszezer embert bocsátanak el, és azzal is számolni lehet, hogy számos kereskedelmi lánc rosszul,  a CBA és a "Lázár Jánoshoz kapcsolódó" Continental Dohányipari Zrt. viszont jól fog járni - tette hozzá. Szelényi Zsuzsanna a jogszabályi változások alapvető tanulságának nevezte, hogy a finom gazdasági szabályozás helyett az Orbán-kormány "tolvaj államot épít".

 

-mezei-

 

Utoljára frissítve: 2014-12-17 23:03:03

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>