Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Nem változott az állás a Kunhalmi-Kucsák párbajban
2014-04-23 16:56:36
Nem változott az állás a Kunhalmi-Kucsák párbajban

Nem változott az állás a Kunhalmi-Kucsák párbajban

Két szavazókör kivételével tételesen átvizsgálta a Kúria a budapesti 15-ös számú választókerület érvénytelen szavazatait és megállapította: a választási szervek jogszerűen nyilvánították azokat érvénytelennek, így az országgyűlési egyéni választókerület eredménye nem változott meg, a mandátumot Kucsák László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte - derül ki a legfőbb bírói testület honlapján szerdán közzétett határozatból.

 

 

Az április 6-ai választáson Kucsák László 60 szavazattal győzött Kunhalmi Ágnes, a baloldali összefogás jelöltje előtt, a baloldali összefogás azonban megfellebbezte az eredményt megállapító országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatát. Hivatkoztak arra, hogy a választókerület 40-es számú szavazókörében a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagjának nyilatkozata szerint olyan szavazatokat is érvényesnek fogadtak el, amelyeken csak alá volt húzva a jelölt neve, de nem volt a neve melletti karikában két egymást metsző vonal, a 10-es számú szavazókörben pedig - szintén az szszb-delegált nyilatkozata szerint - több olyan szavazat is érvénytelen lett, amelyen a választópolgár feketén fogó tollal nyilvánította ki akaratát.
 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt héten szerdán átvizsgálta a két szavazókörökben leadott szavazatokat, a 10. számúban az érvényteleneket vizsgálták át, és megállapították, hogy az érvénytelennek nyilvánítottak közül két egyéni választókerületi szavazólap érvényes, ezeket feketén fogó tollal töltötték ki, és mindkettőt Kunhalmi Ágnesre adták le. A 40. számúban a 810 érvényes szavazatot vizsgálták meg újra, és megállapították, hogy két olyan szavazólap is szerepelt Kucsák László érvényes szavazatai között, amelyek érvénytelen voltak.
 

Az NVB ezek alapján megváltoztatta az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatát, és úgy állapította meg a választás választókerületi eredményét, hogy Kucsák László szavazatainak száma kettővel csökkent 20 648-ra, Kunhalmi Ágnesé kettővel nőtt 20 592-re. A baloldali összefogás azonban a törvényes határidőn belül bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. Azt kérték, hogy a választókerületben leadott összes érvényes és érvénytelen szavazatot vizsgálják át. Hivatkoztak arra, hogy 394 érvénytelen szavazat van a választókerületben, a jelöltek közötti különbség pedig mindössze 56, azaz az érvénytelen szavazatok újraszámlálásával van matematikai esély az eredmény megváltozására.

 

A Kúria április 19-én rendelte el a választókerület valamennyi érvénytelen szavazatának újraszámlálását. Szerdán meghozott végzésében a Kúria úgy ítélte meg, a baloldali összefogás felülvizsgálati kérelme érdemben nem alapos, ezért helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria álláspontja szerint a felülvizsgálati kérelemben a kérelmezők nem hivatkozhatnak újabb jogsértésre és nem kérhetnek olyan intézkedést, amelyet a fellebbező nem kért, vagyis nem kérhették valamennyi érvényes és érvénytelen szavazólap átvizsgálását.
 

A Kúria szerint a jogorvoslati kérelmet előterjesztők csak korlátozott bizonyítási helyzetben voltak, de a Kúria elegendőnek ítélte a szavazatszámláló bizottsági tagok nyilatkozatát a hivatkozások valószínűsítéséhez. A Kúria kitért arra, hogy önmagában a kis szavazatkülönbség nem indokolja a szavazatok újraszámlálását, de úgy ítélték meg, hogy ebben az ügyben adottak az újraszámlálás jogi feltételei, és szükséges az érvénytelen szavazatok teljes körű vizsgálata. Vagyis a Kúria az NVB-nél egy szélesebb körű vizsgálatot tartott szükségesnek "az eredménnyel kapcsolatos jogvita végleges és megnyugtató lezárásához".

 

A Kúria az NVB által vizsgált 10. és 40. szavazókör érvénytelen szavazatainak kivételével a teljes választókerület érvénytelen szavazatait tételesen átvizsgálta, és jogilag ellenőrizte az érvénytelennek nyilvánított szavazatok minősítését. Ez alapján azt állapította meg, hogy a választási szervek valamennyi érvénytelen szavazat esetében a jogszabályoknak megfelelően jártak el, a minősítés megfelelt a törvény előírásainak. Ez azt eredményezte, hogy az országgyűlési egyéni választókerületek számszerű eredménye nem változott meg, az eredmény megállapítása az NVB részéről megalapozott és törvényes volt. A Kúria végzése jogerős, az ellen nem lehet további jogorvoslatot kérni. Miután a Kúria határozatával az utolsó egyéni választókerületi eredmény is jogerőssé vált, a Nemzeti Válazstási Bizottság szerda esti ülésén megállapíthatja az országos listás szavazás eredményét.

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>