Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Nézőpont: csökkent a Fidesz, nőtt az ellenzéki pártok támogatottsága
2014-11-10 20:24:51
Nézőpont: csökkent a Fidesz, nőtt az ellenzéki pártok támogatottsága

Nézőpont: csökkent a Fidesz, nőtt az ellenzéki pártok támogatottsága

 

Az internetadó elleni "látványos tiltakozási akció" a pártpreferenciákon is érezhető: az önkormányzati választás után, október 14-17. között készült felmérésben még a teljes népesség 32 százaléka szimpatizált a Fidesz-KDNP szövetséggel. A tiltakozást követően és a tervezett különadó visszavonása után, november 3-7. között gyűjtött adatok szerint viszont a kormánypártok támogatottsága enyhén, hibahatár környékén 29 százalékosra csökkent.

 

Valamennyit erősödött a többi ellenzéki párt is - derült ki a felméréshez mellékelt ábrából: az MSZP az első, októberi mintavételkor 6 százalékon állt, novemberben pedig egy százalékot erősödött, a Demokratikus Koalíció (DK) is hasonló értékeket mutatott, 5, majd pedig 6 százalékon állt a teljes népességen belül. Az Együtt-PM viszont mindkét felmérés során 1 százalékon állt.

 

 

A potenciális szavazók között a Fidesz-KDNP támogatottsága az októberi 43 százalékról 40 százalékra csökkent, míg a Jobbiké 25-ről 26 százalékra nőtt. Csökkent az MSZP támogatottsága (12-ről 9 százalékra), stagnált a DK-é (11 százalék) és emelkedett a biztos szavazók között az LMP-sek aránya (5-ről 8 százalékra), illetve az Együtt-PM-é is (2-ről 4 százalékra). 

 

A kormánypártoktól elfordulók ugyan nem váltottak pártot, de a korábbi rejtőzködők egy része kisebb mértékben a Jobbik és az LMP felé fordult. Ezt mutatja, hogy a Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 11 százalékról 14 százalékra, az LMP támogatottsága pedig azonos bázison 3 százalékról 5 százalékra emelkedett - tudatta a Nézőpont Intézet. 

 

A cég a fentieken túl egy másik kutatás eredményeit is közölte, amely szerint mind a politikai, mind pedig a gazdasági kapcsolatot szorosabbra fűzné Németországgal a megkérdezett emberek többsége. Az összes megkérdezett 50 százaléka szeretné Magyarország politikai kapcsolatait szorosabbra fűzni Németországgal, míg 5 százalék lazítana rajta. A megkérdezettek 26 százaléka szerint nem kell változtatni, míg 19 százaléka nem válaszolt vagy nem volt véleménye. A gazdasági kapcsolatokat még többen (59 százalék) erősítenék, azok gyengítését mindössze 4 százalék tartja szükségesnek. A megkérdezettek 20 százaléka szerint nem kell változtatni, míg 17 százaléka nem válaszolt vagy nem volt véleménye. "A magyarok németbarátsága nem véletlen, hiszen rengeteg német cég ad munkát honfitársainknak" - fűzte hozzá a Nézőpont.

 

mezei–

 

Képek: mandiner.hu, mno.hu

 

Utoljára frissítve: 2014-11-10 20:23:48

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>