Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
NFL gyógyszer botrány az USA-ban: úgy tömték a játékosokat gyógyszerekkel, mint az állatokat
2014-05-27 08:11:12
NFL gyógyszer botrány az USA-ban: úgy tömték a játékosokat gyógyszerekkel, mint az állatokat

NFL gyógyszer botrány az USA-ban: úgy tömték a játékosokat gyógyszerekkel, mint az állatokat

Amerikában kitört az NFL botrány, ötszáz volt amerikai futballjátékos perli az NFL-t, mert az állításuk szerint illegálisan beszerzett addiktív gyógyszerekkel tömték őket. Volt olyan játékos, aki azt sem tudta, hogy eltört valamije, mivel nem érezte a fájdalmat tőlük, és elfelejtették tájékoztatni róla. A függővé vált játékosok meccsjegyeket árultak a szerekért cserébe.


Újabb per látott napvilágot az amerikaifutball-bajnokságot irányító NFL ellen. A per szerint ötszáz ex-NFL futballista azt állítja, hogy maradandó egészségkárosodást szenvedtek az ellenőrizetlen gyógyszerezés miatt. A perben anyagi kártérítést várnak a ligától.

A sportolók szerint tömegesen fordult elő a csapatoknál, hogy a súlyos sérüléseikkel sem voltak tisztában, mivel az orvosi stábok és a szakemberek olyan gyógyszerekkel nyomták el a fájdalmat, amelyek csak receptekre voltak kaphatóak, ráadásul a mellékhatásokról senki nem mondott semmit nekik. Az amerikai futball legfokozottabb fizikai erőnlétet igénylő sportágak közé tartozik, sokan a karrierjük végére totálisan elhasználódnak és leépülnek az ütközések, esések miatt. 

 

 

Aki viszont tudott a töréses sérüléséről, azt is meggyőzték az orvosai, hogy kellő mennyiségű gyógyszerezéssel hamar pályára tud lépni. A játékosok vakul bíztak a stábban és belementek mindenbe, viszont pont ebből lettek a maradandó károsodásaik. Számos ex-NFL játékos állítja, hogy sok száz vagy ezer injekciót is kapott a karrierje során, és még a koktélozás, azaz a gyógymódok és gyógyszerek vegyítése is bevett szokás volt, amelynek a mellékhatásai rendkívül veszélyesek.

 

A per alapja az, hogy az NFL hivatalos és nem hivatalos csatornákon keresztül ösztönözte a játékosokat, hogy illegális szereket, vagy csak receptre kapható erős gyógyszereket kapkodjanak be magukba - ezzel megszegve tömérdek törvényt és az orvosi etikát. 

 

Nem csak az USA tolja a marihuánát


Két amerikai állam csapata is játszik az NFL-ben, akiknél legális lett a fű használata. Nem nagyon enyhülnek a sportszabályok a marihuánával kapcsolatban, viszont több sportágban a bajnokság is leállna, ha megtiltanák a füvezést. Már két államban, vagyis Coloradóban és Washingtonban legalizálták a marihuánát a közelmúltban.

 

 

Az amerikaifutball-ligát irányító Roger Goodell kijelentette: elgondolkodnak azon, hogy érdemes-e orvosi marihuánát alkalmazni a sportolók meccs során elszenvedett agyrázkódásai és fájdalmaik csillapítása ellen. Az amerikai futball egy olyan sportág, amelyben az agyrázkódások jelentik az egyik legnagyobb veszélyt, ezért egykori sportolók sora perelte be a ligát, mert nem szóltak nekik előre, hogy maradandó károsodást szenvedhetnek.  

 

 

Számtalanszor felmerült a marihuána orvosi célú alkalmazása az NFL-ben, amely sokkal humánusabb lenne, és egyes játékosok úgy vélekednek, hogy a mértéktelen gyógyszerezés helyett, ez is megoldást jelenthetne a fájdalom enyhítésére.

 

Az NFL-es fájdalomcsillapító még a törést is gyógyítja


Volt olyan amerikai futballjátékos, aki a műtét helyett inkább gyulladáscsökkentőt kapott, majd pár nap kényszerpihenő után újra a pályán játszhatott. Egy másiknak fogalma sem volt arról, hogy eltört egy csontja, amit az orvosok erős fájdalomcsillapítókkal próbáltak teljesen elnyomni, hogy mehessen a következő mérkőzésre. 

 

New Orleans Saintsnél négy évet lenyomott egykori játékos, Kyle Turley, azt mondta, hogy az öltözőben úgy osztogatták a gyógyszereket, mint a cukorkákat. Már szinte megszokottá vált, hogy a sportolók marékszámra kapkodták be a Percodan, Percocet és a Vicodin fájdalomcsillapítókat. „Volt egy külön szoba az öltözőben, sorba álltunk előtte a pirulákért, az orvos csak annyit mondott, segít a fájdalmon" – olvasható a sportgeza.hu-n.

 

 

Az egykori Chicago Bears-irányító, Jim McMahon a bokáját és egy csigolyáját is eltörte, de ahelyett, hogy kiheverte volna ezeket a sérüléseket, begyógyszerezve visszaküldték a pályára.

 

McMahon annyira rászokott a fájdalomcsillapítókra, hogy a szezon után is havi száz Percotetet tömött magába.

Jeremy Newberry, korábbi San Francisco 49ers-falember szerint előfordult, hogy közvetlenül mérkőzés előtt huszonöten kaptak injekciót, és attól szinte azonnal elmúlt az összes fájdalmuk.

 

A kezelés úgy zajlott, mintha az állatorvoshoz mentünk volna


„Az öltözőben letolt gatyával álltunk sorba, ki voltak készítve az adagok, csak bementél, beszúrták, és már mehettél is. Addig csak vonszoltam magam, de az injekció után már kisprinteltem a pályára." – mondta Jeremy Newberry.

 

Mindig tudták ki játszik beinjekciózva, mivel látható volt a vérfolt az ellenfél nadrágján. Sohasem mondtak nemet a gyógyszerekre és injekciókra, mivel a nélkül nem tudtak volna játszani, és ezzel automatikusan elvesztették volna az állásukat.

 

Newberry veséje a gyógyszereknek köszönhetően harmincszázalékosan működik, és emiatt a többévnyi Toradol-kúrát okolja – a veseprobléma és a magas vérnyomás általános panasz a már visszavonult, gyógyszerfüggő játékosoknál. 

 

 „Rengeteg játékost injekciókkal és gyógyszerekkel tompítottak le a kezdés előtt, aztán a meccs után még több gyógyszert és altatót kaptak, és azt javasolták nekik, hogy öblítsék le ezeket sörrel" – olvasható a vádiratban.

 

 

 

 

Agyon perelik az NFL-t


A 85 oldalas peranyag előzményének kiindulópontja, hogy az NFL az évek során növelte a mérkőzések számát a nagyobb profit érdekében, így a játékosoknak minimális időt adva a felépülésre, a pihenésre, teljesen kicsinálták őket, mivel a rajongók a legnagyobb sztárokat akarták látni a pályán. Egy nemrégen elvégzett anonim felmérés szerint a játékosok 68 százaléka már úgy játszott, hogy hatalmas fájdalmaik voltak.

 

 

Az NFL ellen még egy másik nagy per sem zárult le: több ezer egykori játékos perelte be pár éve a ligát, mivel nem figyelmeztették őket a játékkal járó sokszoros agyrázkódások következményeire. A sportolóknak sikerült kiszedniük 765 millió dollárt a ligától, de a történet folytatódik tovább, mert az üggyel foglalkozó bíróság szerint ennél jóval több pénz járna a régi játékosoknak. 

 

Mezei Péter

 

 

képek:

espn.go.com

sportgeza.hu

komonews.com

sports.yahoo.com

nypost.com

scpr.org

krod.com

blog.masslive.com

Utoljára frissítve: 2014-05-26 18:29:04

További híreink
Mindenki álma és rémálma egyszerre: az első randi!
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közösségi oldalakat, akár a társkereső portálokat nézzük, mindegy...
2024-04-18 12:07:52, Hírek, Sport Bővebben
Hogyan érdemes a vakolt falat festeni?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra visszatekintő építési művelet. A kültéri vakolat nem csupán...
2024-04-16 09:42:07, Hírek, Sport Bővebben
Ne felejts el játszani!
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre gyermek-, illetve felnőttkorban, de a lényeg az, hogy mindket...
2024-04-09 17:58:00, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megold...
Bővebben >>