Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Melinda napja van.
Nobel-díj 2014 - Az identitáskeresés és az emlékezés áll a Modiano-életmű középpontjában
2014-10-10 12:46:48
Nobel-díj 2014 - Az identitáskeresés és az emlékezés áll a Modiano-életmű középpontjában

Nobel-díj 2014 - Az identitáskeresés és az emlékezés áll a Modiano-életmű középpontjában

 

A 69 éves francia Patrick Modiano érdemelte ki idén az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Királyi Akadémia indoklása alapján a Modianót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amivel képes volt megidézni a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat, és „a megszállás életvilágát” idézte meg. Patrick Modiano a tizenegyedik francia író, aki ezt a díjat kapta meg.

 

Gyimesi Timea az MTI-nek elmondta: Patrick Modiano 1968-ban indult írói pályáján, s ahhoz a francia új regény utáni generációhoz tartozik Le Clézio és Jean Echenoz mellett, amely visszatért a történetmeséléshez, noha Modiano alakjai számára éppen ez az elmesélhető identitás az, ami hiányzik. 

 

"A narráció azonban nem menti fel sem a szereplőt, sem az olvasót annak megtapasztalása alól, hogy történeteink, történelmünk folytonos, néha fájdalmas pontosítása vagy az amnézia utáni rekonstrukció sem tud egyszer és mindenkorra megnyugtató önazonossághoz juttatni, sem a múltunk, sem a kaotikus jelenünk viszonylatában. A Modiano-féle emlékezés- és identitásszerkezet sajátos jegye nem időbeli, hanem térszerű" - fogalmazott Gyimesi.

 

Majd hozzátette, hogy míg az új regény képviselői a világ kaotikusságát szövegszinten is megjelenítik, addig Modiano a klasszikus francia regény hagyományait követi. Felidézte, hogy a Sötét boltok utcája című, 1978-ben megjelent regényéért elnyerte a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat, amellyel általában azokat a szerzőket tüntetik ki, akik kifinomult, tiszta irodalmi nyelven írnak.

 

Az irodalmár felhívta a figyelmet, hogy a zsidó származású Modiano, noha nem a történelmi regény hagyományaiból érkezett, fikcióiban pontos és kritikus képet fest a német megszállás időszakáról, amely visszatérő elem a műveiben. Azt is felidézte, hogy a Sötét boltok utcája című regény, amelynek egyik szála szintén kivezet a németek által megszállt Párizsból, a francia irodalom élvonalába emelte a szerzőt. Francois Mitterrand egykori köztársasági elnök például a kedvenc írói között emlegette az akkor 33 éves alkotót, akit generációja egyik legtehetségesebb írójának tartottak. 

 

"Ma a szakma a legnagyobb francia írók közt tartja számon Marcel Proust után, bár az ilyen kijelentések nem igazán szerencsések" - hangsúlyozta az irodalmár. Kitért arra is, hogy az 1980-ban a Magvetőnél megjelent regény akár izgalmas krimiként is olvasható, noha a végén nem lehetünk bizonyosak afelől, hogy a több mint tizenöt éve amnéziában szenvedő magándetektívnek sikerül-e a római gettóban, a Sötét boltok utcája 2. szám alatt valamit megtudnia arról, ki is ő. "Miután a főnöke nyugdíjba vonul, elhatározza, hogy nem a jövőbe tekint, hanem kikutatja, mi történt a múltjában, hiszen az életben nem a jövő számít, hanem a múlt" - idézte a szerzőt az irodalmár, hozzátéve, hogy ez a mondat akár az egész életmű mottója lehet.

 

Modiano egyébként egy rendkívül szerény, csendes ember, talán kicsit régimódi is, hiszen kézzel, fekete golyóstollal írja a mai napig is regényeit. Ügyel a szép írásképre. Nem tud autót vezetni, nem hord órát és meglepően lassan beszél - sorolt néhány érdekességet a szerzőről Gyimesi Timea.

 

Mezei

 

Képek: MTI/AP/Gallimard, szeretlekmagyarorszag.hu

Utoljára frissítve: 2014-10-10 09:08:06

További híreink
A POS terminál bérlés előnyei összefoglalva
Napjaink rohanó világában szinte észbe sem kapunk, mire újabb és újabb digitális megoldások, innovációk látnak napvilágot. Ilyen volt először is az elektronikus fizetésre...
2023-12-01 19:16:29, Hírek, Színes Bővebben
Trapézlemez tető építése: már ezért megéri
Építkezésekor egyre többen választják a trapézlemezeket, ha a tetőszerkezet megépítésére kerül sor. A hagyományos tetőszerkezetekhez képest nagyon sok előnyös tulajdonság...
2023-12-01 19:05:58, Hírek, Színes Bővebben
Kisgyerekek rajzai a dzsámin
Gyerekrajzokból készült fényfestés teszi hangulatosabbá Pécsett az adventi vásárt.
2023-12-01 10:55:42, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Óvodai felmérésben a gyerekek magyarságtudatáról és hazaszeretetéről is faggatják a szülőket; Nahalka István o...
Bővebben >>