Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Novák Katalin visszaküldte a "magyar életmód védelméről" szóló törvényt
2023-04-23 10:30:36
Novák Katalin visszaküldte a

Novák Katalin visszaküldte a "magyar életmód védelméről" szóló törvényt

A köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek a hosszú című "Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentések" címet kapott törvényt.

 

Ahogy a 444.hu fogalmaz, ez a jogszabály elméletben EU-s irányelvek átültetését szolgálja, de olyan szabályokat is beleírtak, amelyek alapján akár már azért is közérdekű bejelentés tehető, ha valaki vélhetően kétségbe vonja a házasság és a család szerepét, vagy a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

 

Vagyis a törvény, miként a hivatalosan gyermekvédelminek nevezett, de homofób módosításokkal átírt törvény is, lényegében arra buzdítja a feljelentésre hajlamosabb honfitásainkat, hogy jelentsék fel a melegeket, transzneműeket – bár hogy egy ilyen bejelentés milyen retorziókkal járhat, azt a jogszabály nem részletezi. (Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő a jogszabályról azt mondta, szerinte "mostantól bárki feljelentheti a másikat, ha az szeretetben neveli a gyermekét – azonos nemű párjával".)

 

Novák írásos indoklása szerint a törvény "szabályozása nem kapcsolódik az irányelv átültetéséhez, és a közérdekű bejelentésre vonatkozóan eddig is létezett magyar szabályokhoz sem illeszkedik szervesen". Novák szerint jelen formájában a jogszabály eszközei "joggal vitathatók, hiszen a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják".

 

Novák szerint a törvénynek még az uniós irányelvek átvételét célzó része is problémás, hiszen "az alaptörvényi értékek védelme" alapján tett bejelentésekben jogellenesnek minősíthetnek olyan magatartást is, mely amúgy az Alaptörvényben biztosított véleménynyilvánítás szabadsága körébe tartozik.

 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simít...
Bővebben >>