Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Növeljük állóképességünket - második rész
2014-07-06 10:52:01
Növeljük állóképességünket - második rész

Növeljük állóképességünket - második rész

Ha gondjainkat nem is tüntetik el varázsütésre az alábbi módszerek még legviszontagságosabb időszakainkban is enyhíthetik a ránk nehezedő nyomást, segíthetnek magasabb energiaszintre kerülni. 

 

Figyeljünk étrendünkre

 

Bizonyos tipusú élelmiszerek (pl. fehér liszt, fehér cukor, finomított alapanyagok, tartósítószerekkel, mesterséges adalékanyagokkal „dúsított” élelmiszerek, túl sok tejtermék, húsféle, stb) akkor is hangulatingadozást, alacsony energiaállapotokat idézhetnek elő, amikor életünk normális kerékvágásban folyik. Stresszes időszakokban azonban még jóformán el se kezdődik a nap és máris mélypontra kerülünk tőlük anélkül, hogy rájönnénk mi bajunk.

 

Iktassunk be tehát étrendünkbe minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, köretként olyan, az idegrendszerre is jó hatással levő gabonaféléket, mint a köles. Cukor helyett használjunk mézet, desszertnek fogyasszunk sózatlan, pörköletlen magvakból készült diákcsemegét. Csökkentsük só fogyasztásunkat, viszont igyunk minél több folyadékot : egy felnőtt embernek legalább napi 1.5 – 2 l vizet kellene fogyasztania naponta.

 

 

 

Dolgoztassuk testünket

 

A stressz, terhelés kihat testi állapotunkra is: hatására nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint is bemerevedhetünk, görcsössé válhatunk. Másfelől, ha legalább fizikai szinten szabadulunk feszültségeinktől, lelkileg is oldottabbak leszünk, ezzel párhuzamosan pedig a külső nyomás is enyhülhet. Ha tehát totális mélyponton vagyunk, idegpályáink pedig már zárlatosak lettek a nagy- és ez idáig terméketlen- agyalásban, azonnal mozduljunk ki a házból. Melyikünkkel ne fordult volna már elő pl., hogy pont kocogás, kirándulás közben csörrent meg mobilja valami jó hírrel?

 

Az aerob mozgásformák, mint a futás, intenzív séta, úszás, aerobic, bizonyos táncfajták, pl. az afro – különösen alkalmasak arra, hogy megszabaduljunk depressziós állapotainktól. Bizonyos, belső energiákkal is dolgozó mozgásformák, pl. a taiji,  és más harcművészeti irányzatok, viszont még náluk is hatékonyabban állítják helyre lelki egyensúlyunkat.

 

Bármelyik fajta mozgásformát választjuk is, tartsuk szem előtt, hogy a stressz, a tartós megpróbáltatások, levertség állapotai élettani folyamatainkat is lelassíthatják, merevségeket okozhatnak. Ezért ha túlságosan hirtelen akarjuk felszámolni őket, csúnya húzódásokat, szakadásokat is beszerezhetünk. Ahelyett tehát, hogy fejest ugranánk a mély vízbe, kezdjük hatha jóga gyakorlatokkal lazító programunkat. Különösen akkor ajánlott velük indítani, ha egyébként keveset mozgunk vagy már évek óta nem sportolunk. Mivel ezek az ászanák önmagukban is méregtelenítő hatásúak és segítenek visszahangolódni velünk született ritmusainkra is, érdemes hosszú távon is kitartani mellettük.

 

 

Növeljük állóképességünket - első rész >>>

 

Kiss Kati

 

http://asztropressz.wordpress.com/

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-07-06 10:53:50

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az esküvő kapcsán a vőlegény öltözékéről nem beszélünk eleget. Pedig a menyasszony mellett a vőlegény az esemé...
Bővebben >>