Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Olaszországba érkezett a hitehagyásért elítélt szudáni nő
2014-07-24 11:53:18
Olaszországba érkezett a hitehagyásért elítélt szudáni nő

Olaszországba érkezett a hitehagyásért elítélt szudáni nő

Mariam Yahya Ibrahim Olaszországba érkezéséről a sajtót csak az utolsó pillanatban értesítették, a római diplomácia azonban hónapok óta dolgozott azon, hogy a szudáni keresztény nő és családja elhagyhassa az afrikai országot és első állomásként Olaszországba érkezzen. Mariamot húszhónapos kisfia és háromhónapos kislánya kísérte, aki májusban a szudáni Kartúm börtönében született, valamint férje, Daniel Wani, aki amerikai állampolgár és keresztény vallású. 
 
A családot Lapo Pistelli olasz külügyi államtitkár kísérte a Kartúmból Rómába tartó repülőúton. A római repülőtéren a családot a kormányfő mellett Federica Mogherini olasz külügyminiszter is fogadta. “Ez ünnepnap! - hangoztatta Matteo Renzi, aki az újságíróknak elmondta, hogy Mariam és családja rövid ideig Olaszországban tartózkodik, majd tovább utaznak az Egyesült Államokba. Mariam megérkezéséről Renzi Ferenc pápát is értesítette, aki a következő napokban a Vatikánban fogadhatja a szudáni keresztény nőt. Matteo Renzi régóta szívén viseli a szudáni nő sorsát - Mariamról beszélt július 2-án az Európai Parlamentben a soros olasz uniós elnökség elején is. 
 
Mariam Yahya Ibrahimot május közepén a Szudánban hatályos iszlám jog, a saría alapján kötél általi halálra ítélték. Száz korbácsütés is kiszabtak rá, mivel nem muzulmán férfihez ment feleségül. Az asszony ügye hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Több ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is mélységesen elítélte a bíróság döntését. Mariamot ezt követően felmentették, szabadon engedték. Júniusban családjával az Egyesült Államokba akart távozni, de a kartúmi repülőtéren feltartóztatták és rendőri őrizet alá helyezték. Június végén a kartúmi amerikai nagykövetségen kért menedékjogot. 
 
Mariam 2011-ben ment férjhez Daniel Wanihoz. Első gyermekük születésekor még szabadlábon volt, aztán a kisfiúval együtt vonult be a börtönbe, miközben már ismét áldott állapotban volt. Második gyermekét a börtönben kellett világra hoznia. Daniel Wani amerikai állampolgár és keresztény vallású. A nő apja muzulmán, de anyja - aki felnevelte - keresztény.
 
Hírhatár-MTI
További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Színes Bővebben
A bejárati ajtó több mint egy egyszerű nyílászáró
Igaz, egy beltéri ajtóhoz hasonlítva már nem is olyan “egyszerű” a szerkezete, hisz sok mindenben eltér a felépítése, kialakítása. A bejáratnál lévő nyílászáró szimbolizá...
2024-04-23 16:35:24, Hírek, Színes Bővebben
Az elektromos autók töltésének folyamata is megállíthatatlanul fejlődik
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a töltés kapcsán érkezik. Ez a legfontosabb terület, hisz nagymé...
2024-04-22 15:35:20, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>