Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Olaszországban a maffia ad pénzt a járvány miatt bajba jutott családoknak
2020-09-30 20:13:15
Olaszországban a maffia ad pénzt a járvány miatt bajba jutott családoknak

Olaszországban a maffia ad pénzt a járvány miatt bajba jutott családoknak

Annapaola Porzio (képünkön) szerint az egészségügyi veszélyhelyzetben a maffia jelentősen terjeszkedik, anyagi segítséggel láncolva magához a családokat, és felvásárolja a vállalkozásokat.

 

A bűnszervezetek azonnali és szinte korlátlan anyagi segítséget képesek nyújtani a pandémia következtében bevétel nélkül maradt embereknek. A maffia a kölcsönért cserébe most még nem kér semmit, de jelentősen növeli tekintélyét és kiterjeszti csápjait a társadalom és az üzleti élet egészére, aminek súlyos következményei lehetnek – foglalta össze Porzio abban a parlamenti beszámolóban, amelyet a sajtó szerdán ismertetett.

 

Az uzsora és a védelmi pénz elleni hatósági fellépés erősítésére kinevezett rendkívüli kormánybiztos ijesztőnek nevezte az utóbbi hónapokban tapasztalt csendet, vagyis hogy egyre kevesebb bejelentés érkezik a szervezett bűnözés miatti zsarolás vagy fenyegetés miatt. A kormánybiztos elmondta, a maffia is alkalmazkodott a járványhelyzethez, és „kevésbé agresszíven, de annál meggyőzőbben” lép fel.

 

A hatósági adatok szerint január óta 183 bejelentés érkezett uzsora miatt a tavaly egész évben tett 353 feljelentés után. Tavalyelőtt pedig 568 jelzést kaptak.

 

Aggasztónak nevezte a hatósághoz fordulók számának erős csökkenését Luciana Lamorgese belügyminiszter is.

 

„Valami nem stimmel. Az uzsora áldozatai úgy tűnik, bizalmukat veszítették, talán a hosszú hatósági eljárás miatt” – mondta. A belügyi tárca vezetője közölte, hogy év eleje óta több mint 19 millió euróval segítették azokat, akik az uzsora és a védelmi pénz elleni szolidaritási alaphoz fordultak. A legtöbben az északi Venetóból és a déli Campaniából kértek segítséget, 77 százalékban a kereskedelmi ágazatból.

 

A belügyminiszter a járvány március végi tetőzésekor hívta fel a figyelmet először arra, hogy a déli városokban a helyi szervezett bűnözés pénzt oszt az állás nélkül maradt családok között. Több maffiatag tüntetőleg teli bevásárlószatyrokkal mutatkozott az utcákon, jelezve, hogy a szervezet a mindennapi cikkek beszerzéséhez is segítséget nyújt. A kormány ezután 4,3 milliárd eurót bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére a rászorulók élelmiszerellátásának biztosítására.

 

Sajtójelentések szerint jelenleg a camorra, nápolyi bűnszervezet Róma belvárosában vásárolja fel egymás után a turisták nélkül csődbe ment vendéglátóhelyeket. Az eladósodott tulajdonosokra azonban nyomást is gyakorol: ha a vendéglős nem akarja eladni az üzletét, figyelmeztetésként átlőve találja az étteremhez közeli utcai közlekedési táblákat.

 

(MTI)

 

 

További híreink
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Online is vehetünk autópálya-matricát
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simítható, onnan aztán csak darabokban leszedhető autópálya-matri...
2024-03-14 17:32:36, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Száz alkotó mutatkozik be az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsen.
Bővebben >>