Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Olimpiát a magyarnak - biztos kell ez nekünk?
2014-09-15 21:53:21
Olimpiát a magyarnak - biztos kell ez nekünk?

Olimpiát a magyarnak - biztos kell ez nekünk?

Schmitteljük az olimpiát


A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére - jelentette be Borkai Zsolt MOB-elnök. "Addig még sok víz lefolyik a Dunán, de akár Budapest is otthont adhatna a 2024-es játékoknak. Vannak arra mutató jelek, hogy alkalmasak lehetünk rá" – nyilatkozott a mob.hu-nak Schmitt Pál, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként szavazati jogával maga is befolyásolhatja, melyik pályázat lesz végül a befutó.



Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a közelmúltban többször felvetette, hogy Budapest ideális helyszíne lenne egy nyári olimpiának, méghozzá a nem is olyan távoli jövőben. Schmitt Pál úgy véli, talán már csak egy évtizedet kell várni. "Azt ugyanakkor meg kell nézni, hogy áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ehhez a kérdéshez a 2020-as programban. Hogy vajon egy két és fél milliós város is sikerrel kandidálhat-e" - tette hozzá a sportdiplomata, aki felhívta a figyelmet, az előző négy olimpiát egyaránt tízmilliós városban rendezték, amivel Budapest értelemszerűen nem tudja felvenni a versenyt. Több okból viszont reménykedhet.



"Addigra elkészül a teljesen újjáépített Puskás Ferenc Stadion, illetve lesz egy olimpiára alkalmas uszodánk, elvégre 2021-ben a magyar főváros rendezi a vizes világbajnokságot" – mutatott rá Schmitt Pál. A MOB tiszteletbeli elnöke továbbá kiemelte, maga a város is folyamatosan épül-szépül, ami mindenképp erősítheti a potenciális budapesti pályázatot. A vetélkedés már most hatalmas a 2024-es játékokért: az Egyesült Államokban négy város vív belharcot, Németországban pedig Berlin és Hamburg küzd meg a jelöltségért - írja a MOB. Mellettük Róma és Isztambul is esélyesként pályázhat.


 

"Még rengeteg tennivalónk van, míg ténylegesen elkészíthetjük és leadhatjuk a pályázati anyagot, számos apró és kevésbé apró részletet tisztázni kell, de a szándékunk egyértelmű: Budapesten szeretnénk vendégül látni a világ legjobb sportolóit" - fogalmazott Borkai Zsolt a MOB honlapján. A MOB első embere korábban többször, több fórumon kijelentette, hogy egyáltalán nem tartja "földtől elrugaszkodott" ötletnek a kandidálást, s rövidesen akár konkrét lépések is történhetnek.

 

 

Kiemelte: a pályázat sikerét elősegítheti, hogy Magyarország három év múlva első alkalommal adhat otthont egy olimpiai eseménynek. "Győr a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bizonyíthatja, hogy hazánk sikeresen le tud bonyolítani egy komoly olimpiai multisporteseményt, még ha az méretében nem is említhető egy lapon egy olimpiával" - mondta. Hozzátette: nagyon bíznak benne, hogy Győrben pozitív benyomást tesznek a nemzetközi közvéleményre, és mindenkiben tudatosul, hogy "érdemes belénk fektetnie a bizalmát."

 

 

Borkai hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország akárhány rangos nemzetközi viadalt rendezett a múltban, sohasem okozott csalódást, és a nemzetközi színtéren úgy tartják számon az országot, mint amely rendre megfelel az elvárásoknak, sőt túl is teljesíti azokat. A 2024-es olimpia helyszínét 2017-ben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az Egyesült Államokban négy (Boston, Los Angeles, San Francisco, Washington), Németországban pedig két város (Berlin, Hamburg) vív belharcot a jelöltségért, de Róma és Isztambul esélyei sem elhanyagolhatók. A 2016-os játékoknak Rio de Janeiro, a 2020-asnak Tokió ad otthont, így 2024-ben jó esély van az európai rendezésre.

 

Olimpia helyett, inkább a fővárosra kellene fordítani a hatalmas pénzeket

Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje szerint az olimpia megrendezésére szolgáló forrásokból kényelmesen rendbe lehetne hozni Budapest infrastruktúráját. A budapesti, V. kerületi Olimpia parknál lévő olimpiai ötkarikánál tartott pénteki sajtótájékoztatóján az ellenzéki jelölt azt kérte, Tarlós István főpolgármester álljon ki azon véleménye mellett, hogy a főváros nem áll készen az olimpia megrendezésére. 

 

 

Ha mégis úgy döntenének, hogy az olimpiát meg akarják rendezni, akkor hozzák nyilvánosságra az ezt megalapozó tanulmányokat - kérte a jelölt. Hozzátette: azt is hozzák nyilvánosságra, hogy ehhez mennyi pénz kell, honnan lesz rá pénz, és hogy ha lesz, akkor mi nem valósul meg emiatt. Falus Ferenc szerint meg kellene kérdezni a négymillió magyar nélkülözőt: újabb stadionokat akarnak, vagy szeretnék ezt a telet melegben és nem éhezve tölteni. Úgy fogalmazott: "Olyan várost kívánok magunknak, amely infrastruktúrájában fel van készülve egy olimpia megrendezésére, ahol biztonság és jólét van". Hozzátette, ez a város azonban nem ilyen, a mindennapi működése is akadozik. Falus azt mondta, a rendelkezésre álló forrásokat arra kell fordítani, hogy a város polgárai számára élhetőbbé, tisztábbá, boldogabbá, rendezettebbé tegyék Budapestet, utána lehet álmodni.

 

Tarlós, mondd meg kérlek, minek ide olimpia néktek

 

Falus Ferenc egy, az MTI-hez is eljuttatott közleményben kér választ Tarlós István főpolgármestertől arra, hogy reálisnak és szükségesnek tartja-e a 2024-es olimpia megrendezését Budapesten. Egyetért-e azzal, hogy a város fejlesztési forrásait egy "ilyen drága propaganda-beruházásra kell fordítani, miközben a hármas metrón naponta gyulladnak ki a harmincéves szerelvények?" - teszi fel a kérdést a csütörtöki keltezésű közleményben Falus Ferenc. A főpolgármester-jelölt természetesnek nevezi, hogy támogatni kell a magyar sportot, a magyar sportolókat, olimpiai részvételüket és sikerüket is. Támogatni a sportot kell, nem pedig a nézőterek építését - teszi hozzá.


 

Budapest jelenleg nem olyan város, amely infrastruktúrájában fel van készülve egy olimpia megrendezésére, mert a mindennapi működés is hatalmas terhet jelent számára - közli. A rendelkezésre álló forrásokat arra kell fordítani, hogy a város polgárai számára élhetőbbé tegyük Budapestet - fűzi hozzá Falus Ferenc. Tarlós István erről úgy nyilatkozott, nem életszerű most felvetni a 2024-es olimpia budapesti rendezését.
    

Drága mulatság egy olimpia - az olimpiai pályázat nagyszabású munka, amely jelentős előkészületet és nemzetközi lobbizást igényel

 

Ezt Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM alapítója és elnöke annak kapcsán mondta az MTI-nek adott interjújában, hogy Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke csütörtökön bejelentette, a szervezet teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Szalay-Berzeviczy kijelentette, Budapest alkalmas lesz 2024-re a nyári olimpia megrendezésére. Szerinte ehhez fenntartható gazdasági növekedésre, több külföldi beruházásra és a magánszektortól nagyobb szerepvállalásra van szükség, illetve javítani kell Magyarország nemzetközi megítélésen, és szükség lenne egy új nemzeti légitársaság beindítására is. 

 

 

A közgazdász hozzátette, pozitív hatással lehet a kandidálásra, hogy folyamatban van a sportinfrastruktúra, a tömegközlekedés és a főváros, valamint a Balaton fejlesztése, fontos, hogy van egy komoly nemzeti sportstratégia. Megemlítette, hogy Budapest Európa legtapasztaltabb fővárosa sportrendezvények házigazdájaként. Hangsúlyozta, az olimpia rendezéséhez rendkívül fegyelmezett költségvetés kell, de ennek az elmúlt években megfelelt a magyar kormány.



Azt mondta: az olimpiai pályázat nagyszabású munka, amely jelentős előkészületet és nemzetközi lobbizást igényel, ezért inkább a 2028-as rendezést látja valóban reálisan elérhető célnak, mert arra elég idő lenne felkészülni, hiszen arról csak 2021-ben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Ráadásul az abban az évben esedékes budapesti úszó-világbajnokság kiváló lobbilehetőséget is nyújtana. Megjegyezte, a felkészülést viszont érdemes megkezdeni egy 2024-es kandidálással.


 

"Ezt az ügyet nem profitszerzés céljából, a költségvetési bevételek növelése miatt szokták a rendező városok bevállalni, de az olimpia megrendezésének valóban van egy kimutatható GDP-növelő hatása, ha azt megfelelő ütemben lépi meg az adott ország. Ami viszont komoly pozitívum, de nehezen kimutatható számokban, az a nemzet lélekállapotának javulása, a nemzeti büszkeség jelenléte, amit csak egy igazán nagy dobással lehet elérni" - mondta Szalay-Berzeviczy.

 

 

A BOM 2005-ös megalakulásakor azt tűzte ki célul, hogy Budapest legyen London után a következő európai város, amelyik olimpiát rendez. Ennek érdekében készítettek gazdasági és megvalósíthatósági tanulmányokat. Szalay-Berzeviczy szerint az abban foglalt 5500 milliárd forintos költségvetés ma is tartható lehet, főleg, hogy azóta megvalósult jó néhány fővárosi és országos beruházás. Elmondása szerint ebből mindössze 500 milliárd köthető kizárólag az ötkarikás játékokhoz, ráadásul a NOB közel egymilliárd euróval támogatja a rendezőket. Úgy vélte, a fennmaradó 5000 milliárdot az országos és fővárosi infrastruktúra-, illetve közlekedésfejlesztésre a következő tíz évben egyenletesen szétterítve a magánszektornak, az európai uniós támogatásoknak és a magyar államnak közösen kell biztosítania.

 

 

Szalay-Berzeviczy beszélt a BOM jelenlegi szerepéről is. Mint mondta, a gazdasági válság bekövetkezésekor nem volt reális a rendezési szándék, ezért a hosszú távú működés érdekében stratégiaváltást hajtottak végre, így lett egyesületből alapítvány, amely szociálisan rászoruló, számottevő nemzetközi eredményekkel büszkélkedő, a következő olimpiákra készülő sportolókat segít tanulmányaik finanszírozásában. Ezzel a későbbi civil életbe való átlépésben segítenek a sportolókon, miközben az ő eredményes olimpiai szereplésük támogatja Budapest pályázati esélyeit, hiszen a magyar főváros melletti egyik fő érv a kandidálásban a magyar sportolók százéves múltra visszatekintő, kiemelkedő olimpiai szereplése. Elmondása szerint legutóbb 79 pályázat érkezett be a BOM-hoz, és az abból kiválasztott 16 sportoló összesen tízmillió forintos támogatást kapott. Példaként említette Gercsák Szabina 18 éves cselgáncsozót, aki nyáron aranyérmes lett az ifjúsági olimpián.

 

Mezei

 

Képek:  168ora.hu, hvg.hu, fungie.hu, szebbjovo.hu, blog.xfree.hu, 444.hu, xlsport.hu, vilagnezet.blog.hu, MTI, nol.hu, hircsarda.blog.hu, tenytar.blog.hu, varanus.blog.hu, emasa.hu, nepszava.hu, hatharom.com

Utoljára frissítve: 2014-09-15 21:53:03

További híreink
Mindenki álma és rémálma egyszerre: az első randi!
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közösségi oldalakat, akár a társkereső portálokat nézzük, mindegy...
2024-04-18 12:07:52, Hírek, Sport Bővebben
Hogyan érdemes a vakolt falat festeni?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra visszatekintő építési művelet. A kültéri vakolat nem csupán...
2024-04-16 09:42:07, Hírek, Sport Bővebben
Ne felejts el játszani!
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre gyermek-, illetve felnőttkorban, de a lényeg az, hogy mindket...
2024-04-09 17:58:00, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>