Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Olvasói levél: Nekünk csak egy lyukas szociális háló maradt
2014-05-07 11:00:27
Olvasói levél: Nekünk csak egy lyukas szociális háló maradt

Olvasói levél: Nekünk csak egy lyukas szociális háló maradt

Ismét egy olvasói levéllel lettünk gazdagabbak: így bánnak a rokkantakkal Európában - és Magyarországon? 


 

 

"Tisztelt Hírhatár Szerkesztősége!

 

Nem bírom ki, hogy ne szólaljak meg. A családunk történetéből kiderül, hogy mi folyik itt ebben az országban. Elhatároztam, hogy leírom röviden, mit gondolok erről.

 

Én sajnos egészen fiatalon rokkantam meg egy támadás következében. Majdnem halálra szurkált egy ismeretlen, őrült férfi. A gyors orvosi beavatkozás mentette meg csak az életemet. Műteni kellett a tüdőmet, és maradandó testi-lelki sérüléseim keletkeztek, ami egész további sorsomat meghatározta. Mivel a támadó beszámíthatatlan volt, kártérítést nem kaphattam, ugyanis semmiféle jövedelme nem volt, amiből levonhatták volna azt. Egyetlen gyermekem született, de még kicsi volt, amikor elváltunk, azóta egyedülálló vagyok. A fiamat erőmön felül tanítattam, kiváló képességekkel rendelkező, jelesen tanuló volt végig, és programozó lett. Itthon azonban csak rövid ideig talált munkát, emiatt külföldre távozott, ott alapított családot. Spanyolországban telepedett le, és ott született a 2 kis unokám. Ott sincs kolbászból a kerítés, nagyon magas a fiatalok körében a munkanélküliség aránya. Sajnos a fiam is munkanélküli ott is, de a legfájóbb mégsem ez a probléma. Ő képezi ott is magát, a nyelvet már elsajátította, és most szakképzésre jár, hogy dolgozhasson végre.

 

Az egyik kis unokámról kiderült, aki ott született, hogy autista. Ezt csak azért említem, hogy mennyire nem mindegy, hogy ki hol él az Európai Unión belül. Mert itt egy 4 éves gyereknek, aki autista, annak mindössze a kb. 23 ezer Ft/fő/hó körüli „magasabb” összegű családi pótlék jár havonta. Ott a 4 éves kis unokám 435 Eurót kap a betegségére, és 4 évesen rokkantnak számít élete végéig! Emellett magasabb családi pótlékra jogosult kb. 200 Euró összeget kapnak negyedévenként. A 2 unokámra ott összesen a 435 Euró + havonta 65 Euró családi pótlék, ami az ingadozó Euró/Ft árfolyam mellett kb. 150 ezer Ft/hó összegnek megfelelő juttatás. Ebből az összegből ott, ha drágább is a lakhatás, de meg tudnak élni a gyermekek, nem úgy, mint hazánkban, ahol a gyermekek, vagy a beteg gyermek családi pótléka semmire sem elég! Az élelmiszer áfája hazánkban a legmagasabb az egész EU-ban. Egész Európában az élelmiszer, ami a legfontosabb, pláne a fejlődő szervezetű gyermekek szempontjából, az élelmiszer pedig ott olcsóbb, mint Magyarországon.

A fiam azt mondja ott a rokkantak helyzete is sokkal emberségesebb. Sokkal enyhébb az állapotuk elbírálási feltétele. Ott lényegében már 33% egészségkárosodás mellett kap annyi pénzt egy rokkant, hogy abból a pénzből meg tud élni. Megpróbálják egészségileg úgy rehabilitálni a betegeket, hogy eldönthető legyen egy hosszabb rehabilitáció után, képes-e még valaha is dolgozni a rokkant. Ha nem, akkor békén hagyják és kap annyi pénzt, amiből meg tud élni, nem úgy, mint itt hazánkban, ahol a segélyes pénzekből éhen is halhat a beteg.

 

Egy ismerős rokkant mesélte, akiknek a gyermekei Németországban telepedtek le, ahol szintén jóval enyhébbek a rokkantság feltételei, hogy rendes egészségügyi rehabilitáció van hónapokig, mely után eldöntik, hogy dolgozhat-e a rokkant vagy sem? A fiatalok meg, akik gyermekeket nevelnek, kb. havi 300-400 Euró családi pótlékot kapnak gyermekenként ott, amiből normálisan meg lehet élni a gyermekeknek. Sőt, ha valakinek 2 gyermeke van, akkor a 80%-át kifizeti az állam az albérletnek is, melyben a kitelepült család él. A munkanélküli fiatalok minden EU tagországban hosszabb ideig kapják a munkanélküli segélyt, mint nálunk. Sajnos nálunk, mindössze csak 90 napig jár az álláskeresési támogatás.

 

Bárhogyan is nézzük a szociális juttatásokat, az EU tagországai közül hazánk a sor végén kullog. Azonban nem ez a legszomorúbb, hanem az, amilyen megalázó módon ezt „tálalják” hazánkban, hogy kegynek vegyük azt, ha nem halunk éhen. Bűntudatot ébreszt a kormány az emberekben, ha a rokkantak helyzetét, az ápolási díjban részesülőkét, akár a beteg gyermekek helyzetét, vagy a lepukkant egészségügyi ellátást nézzük. Mindenféle ellátáshoz csak megalázva juthatunk hozzá. Míg a sorsunkról döntő képviselők, a törvénykezők, a végrehatók milliós fizetéseket kapnak, addig az ellátására jogosultak csak segélyes pénzekből kénytelenek vegetálni, ha egész életükben dolgoztak a bajba jutásuk előtt, akkor is. Szégyenletes alaptörvényt kaptunk a tisztességes régi alkotmányunk helyett, és egy mesterségesen kilyukasztott szociális hálót, melyből mindannyian kipotyogunk, akik a segítségre rászorultak. Sajnos, a kormány újabb 4 évre kapott bizalmat a fülkeforradalmárok által ehhez a szabadrabláshoz, ehhez a sanyargatáshoz, ami itt hazánkban folyik. Nem értem, hová tették az emberek az eszüket, amikor erre a lyukas szociális hálóra voksoltak." 

 

Hírhatár-MSZF

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>