Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Orbán a CEU kitakarítása után közel 50 milliárdos ösztöndíjprogramot indít
2019-12-28 12:10:13
Orbán a CEU kitakarítása után közel 50 milliárdos ösztöndíjprogramot indít

Orbán a CEU kitakarítása után közel 50 milliárdos ösztöndíjprogramot indít

A miniszterelnök által jegyzett határozat célja többek között „a keleti és déli kapcsolatok fejlesztése, külpolitikai stratégiájának, valamint a nemzetközi fejlesztési együttműködéséhez kapcsolódó stratégiai prioritásainak megvalósítása, a felsőoktatás nemzetköziesítése(?)” – áll a legutóbbi Magyar Közlöny határozatában.

 

Az egyelőre homályos szándékú, de vastagon kibélelt program működtetésére kormányhatározattal megalapítottak egy nemzeti Alumni Hálózat elnevezésű szervezetet is a végzős, illetve „öregdiákok” mentorálására. Ez utóbbi felügyeletét Cseresnyés Péter az innovációért és technológiáért felelős Cseresnyés Péter miniszterre, valamint kollégájára, Szijjártó Péterre bízza. Az ő feladatuk lesz, hogy a Magyarországon tanulmányokat végzett külföldi hallgatók részére rendszeresen Nemzetközi Alumni Találkozót is rendezzenek, az elsőt 2020-ban.

 

Több mint feltűnő, hogy az oktatásért felelős miniszter, Kásler Miklós neve és fennhatósága kimaradt a kormányhatározatból.

 

Minderre a költségvetési tervezet maximumát, 40 milliárd forintot, valamint „beépülő forrás jelleggel” továbbá 6,5 milliárdot hagyott jóvá a miniszterelnök, 15 000-es hallgatói létszámmal tervezve.

 

A „hatalmas érdeklődést” jelzi, hogy például a Corvinus MBA Center szárnyai alatt eddig működött Alumni Hálózathoz eddig nyolcvan végzett hallgató csatlakozott – áll az intézmény honlapján.

 

A fentiekhez kísértetiesen hasonló profillal és lehetőségekkel működő, Bécsbe száműzött Közép-Európa Egyetem nem kapott támogatást a magyar államtól, a működése nem vont el forrást más felsőoktatási intézményektől. Ezzel szemben, a CEU minden évben több százmillió forintnyi adót és járulékot fizetett be, ezzel is támogatva a költségvetést.

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Ka...
Bővebben >>