Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Orbán kisvasútján minden van, csak utas nincs
2016-06-03 19:11:12
Orbán kisvasútján minden van, csak utas nincs

Orbán kisvasútján minden van, csak utas nincs

Jávor Benedek a Párbeszéd Magyarországért (PM) Európai parlamenti képviselője az Európai Bizottság regionális főigazgatóságához fordul a kihasználatlan kisvasút ügyében.

 

Bár a Fidesznek el nem kötelezett szakemberek előre figyelmeztettek, hogy a konkrét útvonalon túlzóak az utasszám-becslések, a kormányzat mégis belevágott az építkezésbe. A nem egészen hat kilométer hosszú pálya mentén nincsenek olyan utazást gerjesztő körülmények, amelyek miatt egy teljesen új keskeny-nyomközű vasutat érdemes lett volna kiépíteni. Később maga a miniszterelnök szólt arról, hogy meg kellene hosszabbítani és akkor többen igénybe vennék. A pártpolitikától nem befolyásolt szakemberek ezt is jogos kritikával illetik, hangjuk azonban nem ér el a döntéshozókhoz. A hosszabbítás, sőt másik nyomvonal építése még mindig szerepel a tervekben.

 

 

 

Jávor Benedek PM-es képviselő most az Európai Bizottság regionális főigazgatóságához és az európai csaláselleni hivatalhoz, az OLAF-hoz fordul ebben az ügyben. A párt szerint sem az uniós, sem a magyar adófizetők érdekét nem szolgálta, hogy Orbán Viktor hobbiprojektjére a kormány hamis ígéretekkel uniós támogatást szerzett:

 

–Magyarországon a közösségi közlekedésben égető szükség lenne azokra a forrásokra, amelyeket a miniszterelnök értelmetlen szórakoztatására költenek el. A PM arra hívja fel a figyelmet, hogy naponta átlagosan csak 40-50 utas használja a 600 milliós uniós támogatásból épült felcsúti kisvasutat. Az Orbán-kormány hamis alapokon nyugvó, napi 2500 – 7000 utassal kalkuláló ígéretével szereztek uniós pénzt a vonal építésére. Ha valaki utánaszámol, kiderülhet, hogy hétezer utas, ha akadna is, elszállítása matematikai lehetetlenség lenne. A párt már előzetesen is felhívta az uniós hatóságok figyelmét a beruházás megalapozatlanságára.

 

Most újabb beadvánnyal fordultunk az EU csalás elleni hivatalához, illetve a támogatásokat kezelő regionális főigazgatósághoz. Ebben felhívjuk a figyelmet: sem az uniós, sem a magyar adófizetők érdekét nem szolgálja, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő adatok bediktálása után megkapott európai uniós forrásból megvalósult kisvasút.

A felcsúti kisvasútnak máris méltó helye van a legértelmetlenebb uniós projektek között, miközben a kormány a folytatásra készül, szintén az EU pénzén – áll a Jávor Benedek és a Párbeszéd Magyarországért közleményében.

 

Kertész Z István

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra...
Bővebben >>