Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Andrea napja van.
Orbán költői kérdése: Képzeljék el, ha felelősségre vonhatnának, meddig tudnék én hivatalban maradni?
2014-07-29 18:54:25
Orbán költői kérdése: Képzeljék el, ha felelősségre vonhatnának, meddig tudnék én hivatalban maradni?

Orbán költői kérdése: Képzeljék el, ha felelősségre vonhatnának, meddig tudnék én hivatalban maradni?

Orbán Viktor Tusnádfürdőn kijelentette: illiberális államot építünk. Véleménye szerint a magyar polgárok azt várják el a kormánytól, hogy egy új államszerveződést dolgozzanak ki, amely a liberális demokrácia korszaka után ismét versenyképessé teszi a magyar közösséget. Nem nyugati, nem liberális és szerinte mégis sikeres országokat emelt ki: Kínát, Indiát, Törökországot és Oroszországot emlegette. Vajon az Orbáni illiberális demokrácia mit fog takarni? - VIDEÓ!

 

 "Meddig tudnék én hivatalban maradni?"

 

Orbán Viktor elrettentő példaként hozta fel a híveinek az amerikai törvényhozás jogát, ahol az elnöki hatalom ellensúlyaként beperelhető az elnök egy esetleges hatáskörtúllépés miatt: "Képzeljék el Magyarországon, amikor a parlament beperelné a miniszterelnököt és a bíróság el is ítélne. Meddig tudnék én hivatalban maradni, tisztelt hölgyeim és uraim? " – költői kérdés Orbán Viktortól, amikor arról szónokolt monológjában Tusnádfürdőn, hogy mi lenne, ha Amerikához hasonlóan Magyarországon is be lehetne perelni az elnököt azért, mert túllépte a hatáskörét.

 

"Mit gondolnak, meddig maradnék hatalmon, ha ilyet meg lehetne Magyarországon tenni, ha hatáskör túllépés miatt be lehetne minket perelni?" – folytatta.

 

 

 

 

"A konstitucionalista liberalizmus a hatalom korlátozásáról szól. A demokratikus kormányzat hajlama, hogy elhiggye, abszolút hatalma van, a hatalom központosításához vezethet, gyakran alkotmányellenes módon, gyászos eredménnyel" – írja Zakaria, aki szerint számos példa utalt már arra, hogy a megválasztott kormányok bitorolják más kormányzati szervek, gazdasági és civil szereplők hatalmát, erre Lukasenkót és a perui Fujimorit hozta fel példaként Orbán.

 

"Az ellenőrizetlen központosítás a liberális demokrácia ellensége, a jó célok nevében felhalmozott hatalmat rosszra is lehet használni"– mondta Orbán Viktor.

 

Illiberális államot építünk


Az Orbán-oligarchia legabszurdabb lépései között már tengernyi ostoba törvénykezést is tapasztalhattunk: a túl magasnak ítélt végkielégítésekről szóló visszamenőleges jogalkotás, a magán-nyugdíjpénztári befizetések kezelése, a trafikmutyik, amik a jogbiztonság határait erősen feszegették, a választási törvény átírása a demokratikus választás keretei közt, ami a választás tisztességességét kérdőjelezte meg, a reklámtörvény és az RTL Klub csonkítása, valamint a sajtószabadság és az erős cenzúrázási lépések.

 

Orbán Viktor nem tagadta szándékát: "Liberális állam helyett nemzeti államot kell szervezni, amely nem egyének halmaza, hanem egy közösség, amelyet fejleszteni és erősíteni kell - mondta a kormányfő, aki szerint ilyen értelemben illiberális állam épül Magyarországon. Egy munkaalapú társadalmat akarunk szervezni, amely karakterét tekintve nem liberális természetű" – írta az index.hu.

 

 

"Az emberi jogok terjesztését látjuk a nyugati világ feladatának. Magyarországnak azt a célt kell kitűznie, hogy a világ minden jelentős szereplője abban legyen érdekelt, hogy ’sikeresek legyünk’, ez a nemzeti külpolitika, melyben emberi jogi tételek felmondása helyett konkrét, gyakorlati, relációközpontú együttműködéseket kell kialakítani."

 

Orbán befejező monológjából: "Olyan világban élünk, amikor bármi megtörténhet: még az is megtörténhet például, hogy ha bírósági eljárások végigfutnak, akkor magyarok több százmilliárd forint értékben visszakapnak olyan pénzeket a bankoktól, amiket nem szabadott volna tőlük elvenni. Az ellenőrizetlen központosítás a liberális demokrácia ellensége, a jó célok nevében felhalmozott hatalmat rosszra is lehet használni."

 

 

Amerikában nem szaroznak: túllépted a hatásköröd, perelünk csávókám


Az amerikai képviselőház házszabály-bizottsága nemrégiben megszavazta, hogy az alkotmányos jogkörének túllépése miatt induljon bírósági eljárás Barack Obama elnök ellen. A per felvetésének jelentősége az, hogy a képviselőház mindössze négy hónappal a "félidős" törvényhozási választások előtt foglal majd állást az eljárás ügyében, ami republikánus várakozások szerint segít mozgósítani az ellenzéki párt szavazóbázisát. John Boehner házelnök egy hónapja jelentette be, hogy a rendeleti kormányzása miatt be fogja perelni Obamát, a kongresszus jogköreinek védelmében. Boehner szerint Obama az elmúlt öt évben a törvényhozói hatalom aláásására törekedett. 


A jogvita alapvetően arra összpontosít majd, hogy az elnök az általa kezdeményezett, Obamacare néven emlegetett egészségügyi reform bevezetése során többször is élt határidő-módosítással és többször is tett kivételes engedményeket. A republikánus érvelés szerint az elnök az alkotmány által ráruházott jogok megsértésével a törvényhozási eljárás megkerülésére törekszik, Obama viszont azt állítja, hogy a második kormányzati ciklusában gyakorivá vált rendelet-kibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad. 

 

 

A republikánus többségű képviselőház eddig két olyan törvényjavaslatot is megszavazott, amely korlátozná az elnök rendelethozatali jogát, ám ezek elhaltak a demokraták által ellenőrzött szenátusban. Obama egyebek között a szövetségi alkalmazottak minimálbérének emeléséről, a környezetvédelmi előírások szigorításáról és az Egyesült Államokba törvénytelenül bevándorolt gyerekek kitoloncolásának leállításáról adott ki elnöki rendeletet. 

 

Boehner és a republikánusok elvben választhatták volna az impeachment, vagyis a kormányzati hivatallal való visszaélés miatti kongresszusi felelősségre vonás eszközét is Obama állítólagos jogkör-túllépései miatt, ám az eddig egyetlen esetben sem vezetett a hivatalban lévő elnök elmarasztalásához.

 

Mezei

 

Képek: MTI, kaltoons.com, cagle.com, cartoonmovement.com

Utoljára frissítve: 2014-07-29 18:54:11

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>