Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Orbán, Putyinhoz és Erdoganhoz hasonlóan támogatottsága dicsőségében fürdik
2014-10-24 19:21:47
Orbán, Putyinhoz és Erdoganhoz hasonlóan támogatottsága dicsőségében fürdik

Orbán, Putyinhoz és Erdoganhoz hasonlóan támogatottsága dicsőségében fürdik


Magyarországnak szüksége van az EU-ra, de ez fordítva is igaz?


A szerző, Andrea Siebel főszerkesztő-helyettes szerint Magyarország nyugatellenes, antidemokratikus, antiliberális irányba tart, ami Brüsszelt talán annyira megrázta, hogy inkább elfordult, hiszen az európai eszme híveinek a jövőbe vetett bizalommal átitatott filozófiájába nem illeszkedik az, hogy uniós tagállamok méltatlanul viselkednek, és ezért büntetőintézkedéseket kell hozni ellenük, vagy akár a tagság megvonása is szükségessé válhat.


Hozzátette: Orbán nem rejti véka alá antimodern, EU-ellenes politikai vonalvezetését, és Putyinhoz és Erdoganhoz hasonlóan támogatottsága dicsőségében fürdik, amelyet "tragikus módon" választások révén szerzett és "tévesen örökkévalónak tekint". Orbán érzékeli és kihasználja az EU szerkezeti gyengeségeit, és egy illiberális állam felépítéséről beszél, az Egyesült Államok viszont ezt megelégelte és megtagadta néhány magyartól a beutazást - fejtette ki a szerző.


Az amerikai lépés "szégyenbe hozza Brüsszelt", ugyanakkor "esélyt is" jelen számára - tette hozzá, megjegyezve, hogy ha a nagyobb és súlyosabb Oroszország elleni szankciók is kifejtenek hatást, akkor "miért ne lehetne Magyarország ellen is" büntetőintézkedéseket bevezetni. Magyarországnak "szüksége van az EU-ra, de ez fordítva is igaz?" - vetette fel a Die Welt szerzője.



Orbán autoriter jellegű állammodellje és rendszerjellegűvé vált korrupciója


A Spiegel Online Orbán túl messzire megy címmel közölte Keno Verseck írását. A kormányfő a demokráciából a tekintélyelvű berendezkedés felé vezeti országát, amit az Egyesült Államok megelégelt, és beutazási tilalmakról határozott. Ezután "Berlin és Brüsszel következhet" - írta Verseck.


A beutazási tilalommal és az Európai Parlamentben a demokrácia, a jogállamiság és a emberi jogok magyarországi helyzetéről folytatott vitával kapcsolatban kifejtette, hogy "a nemzetközi politika ismét Orbánra tekint", aminek kiváltó oka a kormányfő "nyíltan antidemokratikus tevékenysége". A beutazási tilalomról egyebek között megjegyezte, hogy a kelet-európai országok körét tekintve "példátlan" washingtoni lépés "válasz a növekedő állami korrupcióra". 


Precedens nélküli döntésnek nevezte a magyar állampolgárok ellen elrendelt amerikai beutazási tilalmat a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel lap csütörtökön. A szerző szerint a szankciók mögött több húzódik meg, mint korrupció: Washington így figyelmezteti a magyar kormányfőt, hogy ne építse tovább "az autoriter jellegű állammodellt". A szerző úgy véli, Magyarországon "rendszerjellegűvé vált a korrupció". 


A napilap egy másik cikkben a Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter által tett, majd visszavont kijelentésével foglalkozik, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök már 2008-ban felajánlotta Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnöknek Ukrajna feldarabolását. A szerző azt feltételezi, hogy Putyin Magyarországnak is felajánlhatta Kárpátalja elcsatolását 2008-ban. Elképzelhető, hogy a magyar választók megbocsátanák Orbán Viktor kormányfőnek a Moszkvával való szövetséget, ha vissza tudná szerezni a Trianonban elveszített területek egy részét - véli a cikk írója.



Mezei


Képek: nepszava.hu - Pápai Gábor

Utoljára frissítve: 2014-10-24 16:11:49

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>