Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon
2019-09-18 11:32:38
Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon

Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon

A képviselőnő elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a szóösszetétel lett az újabb kommunikációs találmány, és ezzel akar Orbán újabb ideológiai igazolást adni az egyébként ismerős kategóriákkal jellemezhető hatalomgyakorlásának.

 

„Orbán Viktor illiberális állama nem egy „sajátos kereszténydemokrata állam”, hanem egy szélsőjobbra sodródott, végtelenül korrupt, központosított autokrácia. Orbán Viktor rendszerének semmi köze a kereszténydemokráciához: nem hisz az egyenlő emberi méltóságban, nem tiszteli a szabadságjogokat, módszeresen felszámolja a hatalmi korlátokat és szolidaritás helyett üldözi az elesetteket. Ez a gyakorlat se nem keresztény, se nem kereszténydemokrata, akárhogy is csavarja a szóhasználatot. Akárhányszor elmondhatja azt is, hogy ellenfelei fel akarják adni Európa keresztény kultúráját, el akarják törölni a nemzeteket és egy sorosista világkormányt akarnak létrehozni — attól még ez egy ordas nagy hazugság. Értem, hogy Orbán Viktor folyamatosan azt a logikát alkalmazza, hogy az általa kijelölt ellenségnek olyan dolgokat tulajdonít, amit az nem is képvisel, és amit óriási veszéllyé duzzaszt, csak hogy azzal szemben a védelmező szerepében tűnhessen fel, de attól, hogy ő mondja még nem lesz igaz. Senki sem akarja feladni a keresztény gyökereket, senki sem akarja eltörölni a nemzeteket és senki sem akar létrehozni egy világkormányt. A jogegyenlőség, a nemzetek feletti együttműködés és a szolidaritás melletti kiállás nem egyenlő az önfeladással, a nemzetellenességgel és nem egyenlő valamiféle ördögi összeesküvéssel. Ez Orbán Viktor végtelenül lebutított világképében kapcsolódik csak össze.

 

Ugyanakkor iszonyatos veszélyeket rejt magában Orbán Viktor szélsőjobbra tolódása, fasiszta retorikája. Most is arról beszélt a kormányfő, hogy a keresztény szabadságra épített élet „igazi, mély és magasabb rendű élet”, és az különbözteti meg a liberális szabadságtól, hogy megmondja azt is, mit nem szabad akkor sem, ha az nem jár más szabadságának sérelmével. Pontosan látjuk a gyakorlatban, mit jelent az egyedül értékes élet az Orbán-rendszer számára: ha nem tartozol ebbe a körbe, mert például vallási kisebbség tagja vagy, mert fogyatékos vagy, mert meleg vagy, mert egyedülálló vagy, mert gyermektelen vagy, mert más színű a bőröd, vagy csak más véleményem vagy, mint a kormány, akkor te nem vagy egyenlő értékű az ő felfogásukban. Ez virtigli fasiszta retorika, ami ellen a leghangosabban kell tiltakoznunk. Minden egyes alkalommal. Újra és újra ki kell mondanunk, hogy minden ember egyenlő.

 

Mint eddig, ezután is az a véleményem, hogy olyan vezetőkre van szükség a mai világban, akik nem a megosztottság fokozására, az ellentétek kiélezésére alapozzák a népszerűségüket. Akik, anélkül képesek egységet teremteni, pozitív jövőképet adni az embereknek és válaszokat adni a problémáikra, hogy gyűlöletet keltenének embertársainkkal szemben. Ideológiai spekulációkban elmerülők helyett olyan vezetőkre van szükség, akik képesek felismerni a valódi veszélyeket, mint a klímaválság vagy a fennálló gazdasági berendezkedés válsága. A jövőben felértékelődik azok szerepe, akik készek az együttműködésre, a közös cselekvésre és a valódi megoldások keresésére. Akik képesek a hosszú távú gondolkodásra, a válságok megelőzésére és az alkalmazkodásra. Aki leragad az ideológiai árnyékharcoknál, az egyszerűen alkalmatlanná válik a vezetésre. A klímaválság előbb vagy utóbb, de ki fogja kényszeríteni a felelős vezetőket. A populista vezetők addig is csak az időnket vesztegetik. Orbán Viktor felett már sokszorosan eljárt az idő” – írta Szél Bernadett.

 

Kertész Z István

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyöntetű szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” ellen a gyógyszerész ké...
Bővebben >>