Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Orbán vagy Putyin üldözi jobban az újságírókat?
2013-10-06 12:28:56
Orbán vagy Putyin üldözi jobban az újságírókat?

Orbán vagy Putyin üldözi jobban az újságírókat?

Putyin ugyanúgy letartóztatta a Greenpeace aktivistáinak akciójáról tudósító újságírókat, ahogyan Orbán Viktor szokta a kilakoltatásokról tudósító újságírókat... Orosz-magyar vetélkedő.


A Greenpeace nevű nemzetközi környezetvédelmi szervezet 2013. szeptember 19-én a tengeren található Prirazlomnaja olajkitermelő toronynál tüntetett a holland felségjelzés alatt hajózó Arctic Sunrise nevű hajójával, 16 országból való 30 emberrel a fedélzetén. A fúrótornyot 2011-ben építette a Gazprom a Pecsora-öbölben. A 16 országból jött 30 személyt letartóztatták és kalózkodással vádolták meg, amiért 15 év börtön is adható.

A letartóztatott személyek között volt egy újságíró és egy fotós is, akik csupán tudósítottak az eseményekről.

Mint azt sokan tudják, Orbán Viktor országlása alatt rendszeresen előfordul, hogy a családok és magánszemélyek kilakoltatásakor a rendőrség azokat is előállítja, fogdába vágja és megbírságolja, akik újságírókként csupán tudósítanak az eseményről. A munkájukat végző újságírókat gyakran egy kategóriába sorolják a rendőrök ellen passzív ellenállást tanúsító otthonvédő aktivistákkal, az újságíró igazolványok felmutatása ellenére megbilincselik, majd előállítják őket, ahol pillanatok alatt ugyanúgy elmarasztalják őket, mint akik pl. nem igazolták magukat, a rendőri felszólításoknak nem engedelmeskedtek, vagy akiket erőszakkal kellett elhurcolni a helyszínről. Az elmarasztalt újságírókat ilyenkor az ellenállókkal azonos, néha többször akkora pénzbírsággal sújtják, ha pedig azt nem tudják kifizetni, akkor közérdekű munkavégzéssel vagy elzásárssal büntetik őket.

A putyini rezsim által őrizetbe vett két említett újságíró - akik közül a fotós, Denis Sinyakov egy nemzetközi hírügynökségnek dolgozott - végül úgy tűnik, szabadon távozhat. Legalábbis erről adott hírt a nemzetközi Euronews. A fotós felesége, Alina Sinyakova így nyilatkozott:

- Nagy öröm, hogy szabadon engedik, köszönhetően sok újságírónak, akik mellénk álltak. Érthető módon, hiszen az újságírók közül bárki, bármikor kerülhet hasonló helyzetbe.

Nos, külföldön vagy a putyini Oroszországban úgy látszik, nagyobb az összetartás az újságírók között, mint Magyarországon, amit pedig az emberi jogok terén általában a legutolsó helyre sorolnak az Európai Unió (EU) összes tagállama közül. Itt ugyanis a hallgatás falát gyakran akkor sem lehet áttörni, amikor újságírókat azért hurcolnak el bilincsben, mert végezték a munkájukat és tudósítottak. Olyan eseteket is rögzítettek, amikor fideszes önkormányzati emberek kifejezetten parancsokat osztogattak a rendőrség vezetőinek, hogy az újságíróktól kobozzák el a fényképezőgépet vagy a kamerát, mert róluk vélhetően fénykép- vagy filmfelvétel készült, illetve erőszakkal hurcolják el a helyszínről az újságírókat. Az ilyen eseteket pedig a magyar újságíró-társadalom részéről a szolidaritás kinyilvánítása helyett csaknem osztatlan, mély hallgatás követi.

Hogy Oroszország és Magyarország egymással az utolsó helyért folytatott ádáz küzdelmében hol üldözik inkább az újságírókat, annak mérlegelését az olvasóra bízzuk.

 

Molnár F. Árpád

Utoljára frissítve: 2013-10-06 19:47:43

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>