Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Orbán vejéről hallgat az MTI: volt sajtótájékoztató, de mégse
2014-03-21 14:48:57
Orbán vejéről hallgat az MTI: volt sajtótájékoztató, de mégse

Orbán vejéről hallgat az MTI: volt sajtótájékoztató, de mégse

Érdekesen közvetíti a híreket az MTI. Valamiről jobb nem beszélni.

 

Péntek délre hirdette meg a Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt a sajtótájékoztatóját, sokat mondó címmel: Orbán Viktor veje és egy falopás tanulságai volt a téma. 

 

A Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt péntek délutáni közlése szerint a sajtótájékoztatón képviseltette magát az MTI, ám az anyag - hogy, hogy nem - mégsem került ki az oldalra. Érdeklődésre párt azt a tájékoztatást kapta, "hogy nem kötelességük beszámolni. Majd ők holnap megkérdezik a rendőrséget a holnap lejáró nyomozási határidőről."

 

A párt úgy döntött, boldogul az MTI hatékony segítsége nélkül is, és átküldte a sajtótájékoztató anyagát, így azt közzétesszük: 

 

Március 21-e van: holnap, szombaton jár le egy nyomozás határideje. Ma erre a nyomozásra szeretném fölhívni a figyelmet.

 

Csabdi-Tükröspusztánál van egy 1,6 hektár területű, nyolc ember osztatlan, közös tulajdonában álló erdő. Az erdő egyrészt egy Natura 2000 európai oltalom alatt álló természetvédelmi területen fekszik, másrészt viszont két olyan állami tulajdonú szántó között, amelynek bérleti jogát Tiborcz Eszter nyerte el – ezek együttes művelését nyilván akadályozza a közéjük ékelődő erdődarab.

 

Illetve akadályozta 2013 elejéig. Akkor ugyanis elkezdték az erdőt irtani. Több mint száz fát vágtak ki, a kivágott fa mennyisége 50 és 100 köbméter közé becsülhető, értéke akár a másfél millió forintot is elérheti. Az erdőirtásra nem volt engedély, ezért az erdészeti hatóság megbírságolja a tulajdonosokat és kötelezi őket a kivágott fák pótlására is. Apró szépséghiba, hogy az erdőirtást nem a tulajdonosok végeztették, sőt, nem is tudtak róla.

 

Az illegális fakitermelés így már lopás bűncselekményével is párosult – valaki lopta a tulajdonosok fáját.  Az ügyben feljelentés született, amelynek alapján a Bicskei Rendőrkapitányság, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, sőt, az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt ügyek osztálya is nyomozást folytatott természetkárosítás és vagyon elleni bűncselekmény miatt. Ennek a nyomozásnak a határideje jár le a holnapi napon.

 

Az erdőirtást végző munkások a helyszínre siető újságíró, Ferenczi Krisztina kérdésére közölték, hogy őket a Tiborcz család bízta meg a fakitermeléssel. A helyszínen készült fényképfelvételek alapján a munkások által használt munkagépek is a család egyik vállalkozásának tulajdonában vannak. Az egyik, helyszínen lefényképezett, rendszáma alapján jól beazonosítható traktorral később a Story magazin lapjain is találkozhattunk; ezen a traktoron pózolt a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel férjével együtt esküvőjük alkalmából. A férj ugyanis nem más, mint a Tiborcz-család egyik fiúgyermeke, István, a földbérletet elnyert Tiborcz Eszter fivére.

 

Érdemes még megjegyezni, hogy az esetet követően Tiborczék kísérletet tettek az erdőterület megszerzésére: az egyik, meglehetős szegénységben élő tulajdonosnak például nevetséges összeget, húszezer forintot kínált föl Tiborcz István a tulajdonrészéért. Ha viszont a nyomozás holnap eredménytelenül zárul, akkor a tulajdonos még ennyiért is kénytelen lesz a részét eladni, hogy megszabaduljon az újratelepítés tetemes költségétől. Tetszenek érteni, ugye? Ha olcsón meg akarok vásárolni egy erdőterületet, nem kell mást tennem, mint odamennem, illegális fakitermelést végeznem és a kitermelt fát ellopnom, az erdészeti hatóság megbírságolja a tulajdonost és kötelezi a kivágott fák újratelepítésére, akkor pedig bagóért meg tudom venni a vágyott területet, mert a tulajdonos nem szeretne milliókat költeni fatelepítésre. Az eljárásnak egy feltétele van: meg kell úsznom, hogy a rendőrség földerítse, én voltam a fatolvaj.

 

Foglaljuk össze:

  • az Ángyán József leleplezései nyomán csak földmutyiként emlegetett állami földbérlet pályázaton a helybeli gazdák egy négyzetméter termőföld bérleti jogát sem nyerték el, 157 hektárnyi szántó jutott viszont Tiborcz Eszternek, aki akkor Orbán Ráhel vőlegényének, azóta férjének nővére
  • e terület két tagja közé egy nyolc másik személy tulajdonában álló, természetvédelmi területen álló erdődarab ékelődött be, amely természetszerűen útjában állt a terület egységes művelésének
  • az erdődarabot engedély, és a tulajdonosok tudta nélkül kiirtják
  • az erdőirtást végző munkások azt állítják, hogy Tiborczék megbízásából dolgoznak, az általuk használt munkagépek a Tiborcz család egyik vállalkozásának tulajdonában állnak
  • az egyik itt használt traktoron fényképezkedett esküvője után Tiborcz István feleségével, a miniszterelnök lányával
  • az engedély nélküli fairtásért kiszabott bírság és az újratelepítés költségei a tulajdonosokat terhelik, függetlenül attól, hogy még csak nem is tudtak a fairtásról
  • a Tiborczék számára nyilvánvalóan értékes területet a család megpróbálja, és valószínűleg meg is tudja vásárolni a tulajdonosoktól, gyakorlatilag ingyen, mert azok szabadulni akarnak a fatelepítés költségeitől.

 

A fenti tényeket sem a városi, sem a megyei rendőrség, sem a Nemzeti Nyomozóiroda nem volt képes egy év alatt összerakni, és ennek alapján a vagyon elleni bűncselekmény elkövetőjét megtalálni. Kíváncsi vagyok, holnap lezárul-e az eljárás, és ha igen, milyen eredménnyel.

 

Jegyezzük meg: ha egy mély szegénységben élő, főleg cigány embert elkapnak, amint egy rakomány fát talicskáz haza az erdőből, hogy családja ne fagyjon meg télen, komoly büntetésre számíthat. Vajon ha valaki az általa bérelt két földterület közé ékelődő, mások tulajdonában lévő 1,6 hektáros erdőt engedély nélkül, módszeresen kiirtja, hogy ne legyen útjában a birtokegyesítésnek, az megúszhatja-e simán csak azért, mert a miniszterelnök családjához tartozik?

 

„Minden állat egyenlő, de némelyek egyenlőbbek” – ez Orwell Állatfarmjának konklúziója. Vajon hasonló következtetést kell-e levonnunk a Csabdi-Tükröspuszta melletti illegális erdőirtásból és falopásból is?

 

A DK felszólítja a Pintér Sándor vezette rendőrséget, hogy ne falazzon tovább Orbán Viktor vejének, hanem a bizonyítékok nyomán gyanúsítsa meg. Orbán Viktor veje ugyanolyan állampolgár, mint bárki más, akire minden törvény vonatkozik.




fotó: nol

Utoljára frissítve: 2014-03-21 14:58:43

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megold...
Bővebben >>