Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Orbánt nem, Európát igen - fellázadt az egészségügy
2015-05-13 16:46:14
Orbánt nem, Európát igen - fellázadt az egészségügy

Orbánt nem, Európát igen - fellázadt az egészségügy

 
Budapesten kedden két helyen is tüntettek az egészségügyi és szociális dolgozók. A Hősök terén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók szervezésében valamivel több mint négyezren gyűltek össze, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az alacsony fizetések és a rossz munkakörülmények miatt. A beszédek elhangzása után a részvevők az Andrássy úton a Belvárosba vonultak.
 
Ugyanaznap a budai Clark Ádám téren is tiltakozni jöttek össze az ágazat szakdolgozói. A Hírhatár riportere erre a helyszínre érkezett meg. Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség Értetek, értünk, veletek címmel hirdette meg délután fél ötre a Clark Ádám térre, az Alagút mellé a tiltakozó demonstrációt. Rögtön az első szónok első mondata felrázta a hallgatóságot: 
"Mi a különbség az alagút és a fizetés között? Az alagútból ki lehet jönni, a fizetésből pedig nem."
 
Az Akciószövetség hívására a tiltakozók fekete ruhában érkeztek, utalva Sándor Mária azóta már elhíresült tettére, amikor is a Péterfy Sándor utcai kórházban ilyen ruházatban tiltakozott a rendkívül alacsony megbecsültség ellen, és a ki nem fizetett túlóradíjakért. 
 
Az Akciószövetség követelései között szerepel a biztonságos betegellátás feltételeinek teljes körű megteremtése, az életpályamodell kidolgozása és a hálapénzrendszer megszüntetése. Az aktivisták közben 10 ezer egységes hálapénz bankót osztogattak, amelyek az amerikai egydollárosra hasonlítottak. 
 
A körülbelül háromezer fős tömegben több politikus is feltűnt, de valamennyien magánemberként. A Lehet Más a Politika (LMP) társelnökei, Schiffer András és Szél Bernadett is megjelent, utóbbi éppen előző nap, hétfőn kérdezett rá a Parlamentben Rétvári Bence államtitkárnál, hogy az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozók rendkívül alacsony béreit mikor szándékozik megemelni a kabinet. Az államtitkár válaszában lényegében azt mondta, hogy erre mostanában nem kerülhet sor. Talán ettől a parlamenti választól is keseredtek el annyira az ágazatban dolgozók. Az LMP-ből jelen volt még a szociális és az egészségügy témákkal foglalkozó Ikotity István országgyűlési képviselő és Heltai László is, aki hírportálunknak azt emelte ki, hogy a részvevő demonstrálók közül sokan talán most vonultak életükben először az utcára tiltakozni, ami fontos, mert megtapasztalhatják, hogy érdemes kiállni igazukért.
 
 
Horváth Csaba, a Magyar Szocialista Párt Fővárosi frakciójának vezetője szintén feltűnt a tömegben. Hírportálunk kérdésére, hogy a tervezett új budapesti kórházat hol tartaná a legcélszerűbbnek elhelyezni, a János Kórházra tette le a voksát. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a szakembereknek, főleg a hozzáértő orvosoknak kellene eldönteni, hogy az összes körülményt figyelembe véve hol a legcélszerűbb elhelyezni az új egészségügyi komplexumot. A János Kórház helyett még a László- és István Kórház tömbjét gondolná elfogadhatónak – mondta vonulás közben a szocialista politikus.
 
Az elkeseredett egészségügyiekkel több más szervezet is a szolidaritását fejezte ki, például a Vasutas Szakszervezet néhány lelkes tagja zászlókkal érkezett a helyszínre.
 
 
A Clark Ádám térről a menet a Lánchídon át mintegy 600 méter hosszúra nyúlva a József Attila utca – Nádor utca útvonalon haladt. Útközben az Egészségügyért Felelős Államtitkárság épülete előtt egyesült a Hősök teréről jövők tömegével, így szélesebb és még hosszabb lett a demonstrálok tömege. A Kossuth Lajos téren az Alkotmány utca elején felállított színpadról újabb szónoklatok hangzottak el, amelyeket az immár egyesült a tömeg nagy éljenzéssel és aktivitással követett. Bár a szervezők többször is hangsúlyozták, hogy politikamentes a tüntetés, azért jónéhány tábla ennek ellenkezőjét bizonyította.
 
 
 
Nem is lehet ezen csodálkozni, ha a kormánypártok a legelemibb és legjogosabb kéréseket sem teljesítik, pedig meg lenne rá a lehetőség. Ez már önmagában politika és ezt érzékeltette a helyszínen több demonstráló magasba tartott táblája is.
 
Fotók: I. Á.
Kertész Z István
 
További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>