Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Orsolya napja van.
Pikó András nem támogatta Demszky és Tarlós díszpolgárságát – leírta az okokat
2020-10-04 19:38:10
Pikó András nem támogatta Demszky és Tarlós díszpolgárságát – leírta az okokat

Pikó András nem támogatta Demszky és Tarlós díszpolgárságát – leírta az okokat

Miközben valamennyi kitüntetettnek gratulálok, kötelességemnek tartom, hogy a választópolgárok felé elszámoljak saját szavazatomról a két volt főpolgármester kapcsán, különösen azért, mert eltért a többségi akarattól. Mivel Karácsony Gergely főpolgármester megosztotta a nyilvánossággal a két jelölés indokait, tudniuk kell arról, hogy elvi és gyakorlati okokból is úgy döntöttem, hogy nem támogatom a javaslatokat: Tarlós István díszpolgársága kapcsán nemmel szavaztam, Demszky Gáboré kapcsán tartózkodtam.

 

Mielőtt az okokra rátérek, fontos jeleznem, hogy a két korábbi főpolgármester megítélése részemről nem azonos. Demszky Gábor a Kádár-kori demokratikus ellenzék kiemelkedő alakja, fiatalkorom egyik hőse, akinek számomra a városvezetői teljesítménye is jelentős. Tarlós István tíz évét nem tudom így értékelni, Tarlós főpolgármestersége idején a főváros költségvetése elfeleződött, Budapest eladósodott, Tarlós semmiben nem állt ellen a kormány, fővárosiak többségi akaratát semmibe vevő terveinek - gondoljunk csak a Liget projektre. Ne tagadjuk azt se, hogy a fővárosi közbeszerzések szépen illeszkedtek a Budapestet behálózó Fidesz-polip korrupciós szisztémájába. A zárt ülésen így érveltem a döntésem mellett:

 

“Mi az elvi ok, ami miatt nem tudtam támogatni a javaslatot?

 

Azt gondolom, valaki azért méretteti meg magát egy választási küzdelemben, azért akar főpolgármester lenni, mert tenni szeretne a városáért. A megválasztásával erre módja is nyílik, és kiteljesedhet az élete. A jelöltek valódi kitüntetése az, hogy rajta hagyhatták kéznyomukat a városon, és hogy gyakran kerül elő a nevük Budapest jelenbeli és jövőbeni történetében. Akit pedig erre az idő rászolgáltnak nyilvánít, a város történelmébe, annak nagy alakjai közé  is bevonulhat. Ez a történelmi idő azonban egyik jelölt esetében sem telt még el.

 

A díszpolgári cím lényege, hogy olyanokat ismerünk el vele, akik mindenféle választott politikai tisztség nélkül tesznek maradandót a városukért. Megteszik azt, ami a főpolgármester politikus esetében olyan kötelező elvárás, melyhez minden felhatalmazás, jog, hatáskör rendelkezésre áll. Amikor politikus tüntet ki politikust díszpolgári címmel, akkor a díszpolgári cím ethoszát rombolja, és olyan gyakorlatot éleszt újra, amely később normává teheti azt, hogy minden leköszönő polgármestert vagy főpolgármestert valamilyen díjjal tüntessenek ki.

 

Mi a gyakorlati ok, ami miatt számomra nem volt megszavazható az előterjesztés?

 

Közel egy évvel ezelőtt többek között azért kaptunk mandátumot a budapesti választóktól, hogy mást és jobbat csináljunk, mint az előző fideszes városvezetés, hogy tárjuk fel a korrupciógyanús ügyeket és számoltassuk el azokat, akiket szükséges. A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az előző városvezetések olyan beruházásainak ügyében, melyek felvetik a közpénzek nem helyes felhasználásának a gyanúját. Amennyiben a vizsgálóbizottságunk jól végzi a munkáját, ezek a gyanúk megsemmisülnek vagy beigazolódnak - ezt még nem tudhatjuk. De addig, amíg a vizsgálat le nem zárul, a lehetséges politikai felelősök kitüntetése magát a vizsgálatot teszi komolytalanná és feleslegessé. A két díszpolgári cím azt üzeni, hogy mi már tudjuk, hogy semmilyen gyanút nem igazol majd a vizsgálat, azelőtt, hogy a vizsgálat lezárulna. A díszpolgári címek azt üzenik, hogy mi már tudjuk, hogy mi lesz a vizsgálódás eredménye, nem fog találni semmit a bizottság. Mit mondunk a választóinknak? Nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni?

 

A jelöléseket, melyeket a magyar közéletet megosztó mély árok betemetésének szándéka szült, minden méltányolható jó szándéka ellenére károsnak tartom. Előbb tegyünk igazságot, számoljunk el a múlttal, teljesítsük a választóknak ez ügyben tett ígéreteinket és utána jöhetnek csak a gesztusok.”

 

A jövőben is feladatomnak és kötelességemnek érzem, hogy valahányszor ilyen horderejű döntésekben a többségétől eltérő álláspontot képviselek, arról beszámoljak a nyilvánosságnak.

 

 

További híreink
Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek
A lelkész azt üzente a tiltakozó hallgatóknak és oktatóknak, vegyék bátran igénybe a Wesley János Lelkészképző Főiskola infrastruktúráját, és élvezzék vendégszeretetüket.
2020-10-20 20:12:43, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Hideg van, fűtés nincs az új, 205 milliárdért vett emeletes MÁV-vonatokon
Az utasok majd megfagynak, nagykabátban, kapucnit felhúzva ülnek az új emeletes MÁV vonaton. A személyzet szerint hibás a klíma, de az augusztusi üzembe helyezés óta ez a...
2020-10-20 20:12:42, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Kovács Ákos mellett jelentős összegből rendezhet tévéfilmet Bayer Zsolt
Kis híján háromszázmillió forint támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől a kormányközeli újságíró, publicista elkészítendő tévéfilmje. Ennyit kapott néhány éve az Osca...
2020-10-20 20:12:40, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Gőzerővel készül a 2022-es választásra a Momentum, korábban azt is belengették, hogy hatalomra kerülésük eseté...
Bővebben >>