Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Polt hátán Polt: Az ügyészséget nem érdekli az uniós pénzek ellopása
2018-05-23 15:00:32
Polt hátán Polt: Az ügyészséget nem érdekli az uniós pénzek ellopása

Polt hátán Polt: Az ügyészséget nem érdekli az uniós pénzek ellopása

A szocialista Korózs Lajos tett fel két ügyben is kérdést Polt Péter – narancsszívű – legfőbb ügyésznek.

 

Az egyik ügyben a Türr István Képző és Kutató Intézet 17 képzési központot működtet, amelyekben a hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli embereket képzik, nagyrészt uniós pénzből.

 

Korábban az Országos Roma Önkormányzattal működtek együtt uniós projektekben, amiért sok kritikát kaptak lényegében azzal kapcsolatban, hogy a pénzt magukra költötték. 2015-ben a miskolci, ózdi és kecskeméti igazgatósága udvarainak hó- és síkosság mentesítésére 25 millió forintot költöttek, ami egy kisváros téli költségvetésének felel meg. A megbízást egy reklámcég, a Lightboard Outdoor Kft. nyerte el.

 

Az eljárással összefüggésben a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja a nyomozást, 2015 óta. A vád: jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja. A nyomozás lezárásának határideje 2018. március 10. napja volt.

 

A másik: Az EMMI háttérintézménye, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) jelentős mértékű támogatást osztott ki. A pályáztatást gyorsító és hatékonyabbá tevő uniós pénzek elköltése során azonban az EMET több közbeszerzésében mindössze „képzések beszerzése” szerepelt a megrendelés tárgyaként, valós tartalmuk rejtély. Fennáll a gyanú, hogy ezek mögött tényleges oktatás nem is volt, tanulmányok beszerzésével akarták elkölteni a fennmaradó uniós forrásokat, tekintettel az elszámolási időszak végére.

 

2015. decemberében az EMET 422 munkatársának 40 órás képzésére pályáztatott akkor, amikor már csak 13 munkanap maradta a 2013-as EU-s projekteket mentoráló feladataikból. Az EMET közbeszerzési tanácsadója ekkor dr. Kuczora Gergely, az EMMI közigazgatási államtitkárának a fia volt.

 

Ebben az ügyben is a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja a nyomozást 2016 óta, ugyancsak különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás határideje 2018. március 6. napja volt, mindaddig még egyetlen gyanúsítottat sem sikerült felmutatni az ügyben.

 

A szocialista képviselő mindössze az iránt érdeklődött a nyomozásokat felügyelő ügyészség fideszes vezetőjénél: ha szemmel láthatóan nem halad az ügyek felderítése, akkor, mégis, mi történik?

 

Polt mindkét ügyet ugyan azzal intézte el: a nyomozás folyamatban van, jelenleg adatok és iratok beszerzését, elemzését végzi a nyomozó hatóság. A nyomozás határidejét június 10. meghosszabbították, gyanúsítotti kihallgatásra ez idáig nem került sor. És természetesen a szokásos: a nyomozás érdekeire való tekintette további tájékoztatás nem adható.

 

Feszült érdeklődéssel várjuk, június közepe után mennyivel hosszabbítják meg újra a 2-3 éve tartó nyomozást.

 

(b1.blog.hu)

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>