Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Pusztuló állatvilág
2014-09-30 12:48:51
Pusztuló állatvilág

Pusztuló állatvilág

 

A katasztrófát az állatok szárazföldi, vízi élőhelyeinek eltűnése, a környezetszennyezés, a gátlástalan vadászat - halászat idézi elő. "Ha mondjuk egy londoni állatkert lakóinak csak a negyede pusztult volna el, a hír óriási vihart kavart volna és már az újságok címlapjain szerepelne. Csakhogy ez látóterünkön kívül, a természetben történik. Ezek a károk nem szükségszerűek, hanem felelőtlen életstílusunk következményei"- nyilatkozta  Ken Norris professzor, a Londoni Állattani Társaság alapítványának (Zoological Society of London ) a  munkatársa.

 

A felmérés során 3000 állatfajt, emlősöket, madarakat,hüllőket, kétéltűeket és halakat vizsgáltak. A 10000 különféle populáció körében végzett kutatások szerint a tömeges pusztulás fő okai az iparosításban, erdőirtásban, túlzott széndioxid- kibocsátásban keresendők. A legnagyobb rombolás az édesvízi ökoszisztémában tapasztalták: 1970 óta a folyók, tavak lakóinak mintegy 75%-a pusztult el.

 

Az állatok létszámának legdrámaibb csökkenése az alacsony jövedelmű fejlődő országokban tapasztalható, míg a tehetősebb államokban hatalmas erőfeszítésekkel sikerül gátat vetni a pusztulásnak. Bár az anyagi lehetőségek a környezetvédelemben is sokat számítanak, a siker az ország lakóinak a mentalitásán is múlik  Az európai angolna és az amerikai óriásszalamandra már szinte teljesen kipusztult, Nagy Britanniában azonban a már majdnem kihalt vidra - populációt sikerült újraszaporítani, a nepáli tigrisek létszáma pedig az erőfeszítéseknek köszönhetően szintén gyarapodásnak indult.

 

Forrás >>>

 

fotó: WWF

 

 

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>