Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Andrea napja van.
Putyin orosz tavaszra készül?
2014-11-26 18:17:39
Putyin orosz tavaszra készül?

Putyin orosz tavaszra készül?

A CESI (Center of Eurasian Strategic Intelligence, azaz Eurázsiai Stratégiai Információs Központ) nemrég megjelent cikke szerint ennek tudhatók be a Magyarországon és újabban a Cseh Köztársaságban tapasztalható aggasztó politikai jelenségek is.
 
Minden jel arra mutat, hogy a magyar kormány teljes mellszélességgel támogatja a Kreml érdekeit és szembehelyezkedik az Európai Unióval. Ezt hol nagyon gyakorlati lépésekkel – mint pl. szeptember 25-én előzetes figyelmeztetés nélkül megszüntette a visszaáramoltatott gáz szállítását Ukrajna felé, hol pedig provokatív nyilatkozatokkal teszi.
 
A cikk ezek közé sorolja Kövér László nagy vihart kavart felvetését is, miszerint ha az Európai Unió továbbra is feltételeket diktál Magyarországnak, jobb lesz elgondolkozni azon, hogy továbbra is uniós tagok akarunk-e maradni. A CESI feltételezései szerint megjegyzésével, amelynek később maga is igyekezett tompítani az élet, Kövér csupán a miniszterelnök véleményét visszhangozta.
 
Annak a valós kockázata azonban, hogy Magyarország csakugyan ki akarna lépni az unióból, szinte a nullával egyenlő. Az ilyesfajta kijelentések inkább politikai célokat szolgálnak.
 
Egy esetleges kiválás ugyanis a magyar gazdaság totális összeomlásához, tömeges munkanélküliséghez, soha nem látott mértékű krízishez vezetne, az Európai Unió azonban jóformán meg sem érezné. És ezzel a magyar politikai elit tagjai is pontosan tisztában vannak, így Magyarország önként, saját elhatározásból aligha fog távozni.
 
Provokatív kijelentésével, amit valószínűleg még ő maga sem vett komolyan, Kövér nem csupán  Peer Steinbrücknek, a német Szociáldemokrata Párt elnökének akart odapörkölni, aki előzőleg azt fejtegette, hogy Magyarországot, az ott kialakult diktatúra miatt ki kellene zárni az unióból. Sokkal elképzelhetőbb, hogy a beszólás azt a célt szolgálta, amit tulajdonképpen el is ért: felkavarni a kedélyeket, viszályt szítani, alkalomról alkalomra hozzájárulni valamivel az unió destabilizálásához, ezzel is a Kreml malmára hajtva a vizet. 
 
A CESI szerint Oroszország mesterkedése áll az Orbán kormány és a szélsőjobboldal folyamatos erdélyi turnéi mögött is, amelyek újra elmérgesítik az előző kormány alatt normalizálódott román-magyar kapcsolatokat. A nyugat-ukrajnai és a romániai helyzet destabilizálása ugyanis kitűnően illeszkedik Putyin Ukrajnával és Moldovával kapcsolatos terveihez.
 
De jó kérdés, milyen tényleges hasznot húzhat Magyarország mindebből. 
 
A jelek szerint Moszkva gazdasági és anyagi támogatást helyezett kilátásba, ha a kormánypárti politikusok a Kreml érdekeiért lobbiznak az Európai Unióban. Csakhogy a tények azt mutatják, hogy Oroszország a gyakorlatban nincs abban a pozícióban, hogy akár ígéretei töredékét is teljesítse. (Magyarország például csupán 6% arányban exportál Oroszországba és kevesebb, mint 10% arányban importál innen, export-partnereinek 75%-a valójában az uniós tagállamok közül kerül ki.) Így több mint valószínű, hogy a Kreml által megvásárolt politikusokon kívül senki sem jár jól ezzel az üzlettel. Arra viszont nagy esély van, hogy Magyarország üveggyöngyökért kótyavetyélje el valós lehetőségeit. 
 
kiss
 
 
További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megold...
Bővebben >>