Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Eleonóra napja van.
Putyinmutyi: a parlament nem adhat kitöltetlen csekket a bővítésre
2014-02-01 18:18:51
Putyinmutyi: a parlament nem adhat kitöltetlen csekket a bővítésre

Putyinmutyi: a parlament nem adhat kitöltetlen csekket a bővítésre

A parlament nem hagyhatja jóvá a paksi atomerőmű bővítését, mivel az Országgyűlésnek beterjesztett javaslat biankó csekk, az Oroszországgal kötött megállapodás legfontosabb részletei nem derülnek ki belőle - közölték az Összefogás pártjainak politikusa szombati közös sajtótájékoztatójukon.


Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke kijelentette, az embereknek az összefogás vasárnapi tüntetésén ki kell nyilvánítaniuk, hogy nem adtak felhatalmazást az Orbán-Putyin-paktumra, és népszavazást akarnak a Magyarországot évtizedekre pénzügyi és energiafüggőségbe taszító egyezségről. Jávor Benedek ismertette, újból beadta népszavazási kezdeményezését, amelyet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke csütörtökön formai okból elutasított. Ugyanakkor viszont a társadalomnak is kifejezésre kell juttatnia a vasárnapi demonstráción, hogy beleszólást kér a döntésbe - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, a parlamentnek benyújtott egyezmény szövegéből nem derül ki, mekkora eladósodást jelentene az erőmű bővítése, az államnak mekkora kamatot kellene fizetnie és milyen futamidővel. Az egyezmény kihirdetése biankó csekket adna az Orbán-kormánynak a további megállapodások megkötésére.


Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke azt mondta: az Orbán-Putyin-paktum közjogilag, energetikai szempontból, pénzügyileg és erkölcsileg is elfogadhatatlan, a legfontosabb részletei pedig titkosak.

- A vita nem az atomenergia alkalmazásáról szól, hanem Magyarország kiszolgáltatottságáról, eladósításáról és a korrupcióról. Az államadósság a GDP 90 százaléka fölé emelkedne az orosz hitellel, az energia ára pedig jelentősen emelkedne a beruházás miatt már rövid távon is. Nesze neked rezsicsökkentés, nesze neked államadósság-csökkentés - fogalmazott a DK alelnöke, majd azt mondta: az április 6-ai parlamenti választásnak politikai értelemben olyan népszavazássá kell válnia, amely az Orbán-Putyin-paktumról szól. A volt energiaügyi miniszter azt is kifejtette: minisztersége idején tárgyaltak az oroszokkal, de semmilyen szerződést nem kötöttek. Az említett parlamenti határozat csak az előkészítésre, azaz például hatástanulmányok elkészítésére jogosította fel a kormányzatot. Se a miniszterelnököt, se az intergalaktikus űrkirályt nem hatalmazta fel viszont szerződés aláírására - fűzte hozzá Molnár Csaba, majd ismertette: terveik szerint a bővítésre nemzetközi tendert írtak volna ki, de az Orbán-kormány nem végezte el az előkészítő munkát, így az sem tudható, szükség van-e új blokkokra.


Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes kifejtette: valóban versenyelőny, hogy a jelenlegi blokkokat az oroszok építették, de ebből Magyarország csak akkor profitálhatott volna, ha lett volna verseny a bővítés kivitelezéséért.

- Az MSZP nem atom- vagy oroszellenes, elfogadhatatlannak és törvénytelennek tartja azonban azt, hogy a kormányfő egy személyben döntött a paksi atomerőmű bővítéséről - jelentette ki a politikus, aki úgy látja, elképzelhető, hogy az oroszokra 25 évig kígyót-békát kiabáló Orbán Viktor hirtelen jött oroszbarátsága mögött a Közgép-birodalom nyomása van. Józsa István egy kérdésre válaszolva ismertette, 2002-ig volt a műszaki igazgatója egy olyan cégnek, amely fejlesztési munkát végzett a paksi atomerőműben, és szerepe volt a korszerűsítésében. Hozzátette, jó véleménye van az atomerőmű jelenlegi blokkjainak működéséről, problémája a bővítéssel, elsősorban annak módjával van.
   

További híreink
Útmutató a spotlámpa izzó cseréjéhez
A spotlámpa izzó cseréje nem igényel mást a részünkről, mint némi kézügyességet, valamint a helyes technika ismeretét.
2020-02-19 10:09:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Kényelmi cipők - minden korosztálynak!
Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a kényelmi cipők kifejezetten az idősebbek számára készültek, és hogy ormótlan, nem túl trendi darabok. Pedig egyre több olyan kényelm...
2020-02-19 09:56:54, Hírek, Aktuális Bővebben
Milyen az igazi gerinckímélő iskolatáska?
Ha az ideális iskolatáskát keresnénk, akkor sem lehetne nehezebb dolgunk, hiszen mindenkinek más az, amit a legjobbnak vél. Lássuk, hogy mitől is jó egy iskolatáska!
2020-02-19 09:52:32, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Február 8-án akarták megtartani az európai nácik egyik legfontosabb nemzetközi találkozóját, a Becsület Napját...
Bővebben >>