Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Retro-Gasztro – kulináris és ház körüli jótanácsok a XIX. század végéről: kávéslepény és zsírfoltok
2014-05-30 13:48:57
Retro-Gasztro – kulináris és ház körüli jótanácsok a XIX. század végéről: kávéslepény és zsírfoltok

Retro-Gasztro – kulináris és ház körüli jótanácsok a XIX. század végéről: kávéslepény és zsírfoltok

Sorozatunk negyedik részében megtanulunk kávéslepényt sütni és zsírfoltokat eltüntetni. Ragyogó lesz!

 

Kávéslepény

 

Deszkára tett 18 dekagramm finomlisztbe 14c dekagramm inkább puha, mint keményvajat levelenként szeldelünk. Tíz dekagramm finomra tört cukrot a liszttel jól elvegyítünk, három keményre főzött tojássárgát adunk hozzá, s az egészet a nyújtóval jól elsikáljuk.

 

Aztán a keveréket összeállítjuk s egy tojássárgát ütvén bele, késsel jól eldolgozzuk. A már simára eldolgozott tésztát három késfog-vastagságnyira kinyújtjuk, vajjal bekent pléhre tesszük s enyhe hőségnél lassan megsütjük. Ha megsült és kihűlt, két ujj széles és arasz hosszú csíkokat vágunk belőle, mit befőttel bekenünk.

 

 

Kis lábasban tíz dekagramm cukrot fél kávéscsésze fekete kávéval addig főzünk, míg fonódni kezd. Ha kihűlt, három tojásfehérjét kemény hóvá verjük, a habverővel hét dekagramm tört cukrot habarunk közibe, azután az elfőzött kávét is, az egész tömeget szép simán a csíkokra kenjük s kihűlt kemencében megszárítjuk. Ha megszáradt, asztalkendővel befeddett tálra magasan felhalmozzuk.  

 

***

 

Zsírfoltok eltávolítása

 

Ha a fehérneműből a régi zsírfoltok közönséges lúggal mosva nem mennek ki, hamuzsírból készült lúggal s aztán meleg vízzel mossuk.

 

A tarka ruhákban és gyenge vagy hamis színű szövetekben a zsírfoltokat tojássárgájával dörzsöljük, melyet ökörepével vagy pálinkával vegyítünk. Ha  folt eltűnt, annak helyét tiszta vízzel öblítjük.

 

A selyemszövetekben levő zsírfoltokat bergamott- vagy tisztított terpentinolajba mártott tiszta ronggyal nedvesítjük meg s a melegre tartjuk. Ha a folt megoldódott és megmelegedett, ind a két oldalára itatóspapírt teszünk s meleg vasalóval simítjuk. Ha a papír a zsírfoltokat magába szívta, azoknak helyét borszesszel vagy kölni vízzel nedvesítjük meg. Fekete selyemnél a reákent spanyolkrétából készült pép, ha megszáradt, magába szívta a foltot.

 

 

Oly selyemszöveteknél, melyeket nem lehet megnedvesíteni, a zsírfoltokat beszívódás által vesszük ki. Ezen célra veszünk 2-4 új agyagpipát, azokat mozsárban porrá törjük, ezt egy dekagramm épen olyan finomra tört szerecsendió-virággal s ugyanannyi szegfűszeggel összevegyítjük, a foltot késfok-vastagságnyira ezen porral behintjük fehér papírt teszünk reá, s egay percig meleg vasalót nyomunk rá. Ha a folt még erre sem húzódott volna ki, még egyszer behintjük ezen porral s ismételjük ezen eljárást. Egészen régi olaj- vagy zsírfoltokat előbb tiszta faolajjal nedvesítünk meg, mely néhány percig marad rajta, mielőtt a porral behintenénk. Ezen por a posztóban, bársonyban lévő zsírfoltokra is hatással bír. Posztónál ezenkívül kámforlélt lehet használni. A foltot azzal megnedvesítjük, aztán alól-felül itatóspapírt teszünk s meleg vasalóval simítjuk, míg kihúzódik.    

További híreink
Mutatunk két kihagyhatatlan süteményreceptet, amit neked is meg kell kóstolni!
Amennyiben most készülsz belekezdeni a fogyókúrádba, felhívjuk figyelmedet, hogy csak óvatosan olvass tovább! Ebben a cikkben ugyanis két olyan édes finomságról lesz sz...
2024-04-23 16:28:45, Hírek, Kultúra Bővebben
A műanyag bejárati ajtó beszerelésének költsége valóban felér egy rémálommal?
Mindenkit megnyugtatunk már most az elején: természetesen nem. Ez egy nagyon sok tényezős kérdés, hiszen, ha szétnézünk a környéken, aligha fogunk találni két ugyanolyan ...
2024-04-23 16:26:06, Hírek, Kultúra Bővebben
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közös...
Bővebben >>