Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Robotokkal, drónokkal védenék a „nemtudnikiktől” a magyar határkerítést – mivel nincs rá elég ember
2019-08-28 16:29:00
Robotokkal, drónokkal védenék a „nemtudnikiktől” a magyar határkerítést – mivel nincs rá elég ember

Robotokkal, drónokkal védenék a „nemtudnikiktől” a magyar határkerítést – mivel nincs rá elég ember

Az uniós előírásokra és hazai jogszabályokra támaszkodó stratégia része a határőrizetben alkalmazandó modern technológiák tárgyalása, illetve kutatás-fejlesztési feladatok előírása írja a Népszavára hivatkozva az itcafe.hu. Ezek között szerepel, hogy Magyarország részt vesz az úgynevezett „határőrizet célú autonóm robotrajok” kifejlesztésében.

 

A dokumentumban van utalás arra is, hogy a nemzetközi szintű K+F projektek eredményeit legkésőbb 2021 végéig „integrálni szükséges a feladatellátásban”. A Népszava a rendőrség honlapján talált rá arra az információra, hogy, hogy a robotrajok technikai kialakítása már 2017 óta tart.

 

A „Roborder” névre keresztelt határvédelmi rendszert az Európai Unió (EU) Horizon 2020 alapja támogatja. A Roborder konzorciumban Magyarország mellett ott van több tucat európai ország és szakmai, rendvédelmi szervezet. Magyar részről az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 83,7 millió forinttal szállt be a fejlesztésbe, a szakmai munkában pedig a Magyar Közszolgálati Egyetem (MKE) is részt vesz.

 

A Roborder rendszer működésére vonatkozó adatok jó része minősített, azaz titkos információ. Annyi azonban tudható: a rendszer földi mozgó robotegységekből – például kis, kerekekkel ellátott, automatikusan járőröző, felvételeket készítő járművekből – és megfigyelő drónokból áll majd. A robotok és a drónok által készített képek alapján dönti majd el az illetékes tiszt, hogy szükséges-e „élőerős erősítést” küldeni a helyszínre.

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Van, amikor egészen banális dolgok miatt nincs esélyünk a munkavállalásra abban a pozícióban, amire áhítozun...
Bővebben >>