Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Rogán: Buda-Cash az új szocialista brókerbotrány
2015-02-27 22:57:26
Rogán: Buda-Cash az új szocialista brókerbotrány

Rogán: Buda-Cash az új szocialista brókerbotrány

 

A politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Kulcsár-ügy után - amelyben "személyi összefonódások voltak vezető szocialista politikusok családtagjai, munkatársai, valamint a Kulcsár-ügy főszereplői között" - "itt az új szocialista brókerbotrány". A Buda-Cashnél csaknem százmilliárd forintot tüntettek el az ügyfelek, köztük a DRB bankcsoport kisbetéteseinek pénzéből - jelezte RogánAntal, aki szerint fel kell tenni a kérdést: kik tették ezt lehetővé.

 

Szerinte Bajnai Gordon volt kormányfő "megbízott a Buda-Cash embereiben", hiszen a miniszterelnöksége idején Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását. Szintén Bajnai Gordon kinevezettjeként került a Buda-Cashtől a MÁV élére Andrási Miklós, aki egyébként Fidesz-alapítótag volt, de a párt megszakított vele minden politikai kapcsolatot, miután nyilvánvalóvá vált, hogy "Bajnai embere" - mondta Rogán Antal, aki azt is érdekesnek nevezte, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

 

Rogán Antal kifejtette továbbá, hogy 2009-ben a parlament - a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) hivatkozva - olyan törvénymódosítást fogadott el, amely alapján csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél. A mostanit megelőzően - folytatta - legutóbb 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt végzett átfogó helyszíni ellenőrzést a Buda-Cashnél az akkori pénzügyi felügyelet, és semmilyen érdemi megállapítást nem tett, mindössze egy hárommillió forintos büntetést rótt ki. Jól tudták tehát akkor a Buda-Cashnél, hogy öt évig nem kell újabb átfogó vizsgálatra számítaniuk - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

 

Fotó: Index

 

Miért nem fedezték fel 2010 májusában a csalássorozatot, amikor még tízmilliárdokat lehetett volna megmenteni az ügyfelek pénzéből? - tette fel a kérdést a politikus, kiemelve, hogy a mostani nemzeti banki vizsgálat az első napon feltárta a csalássorozatot. Rogán Antal szerint az is kérdés, hogy 2010-ben miért éppen májusban, az új kabinet megalakulása előtt tartották olyan fontosnak a gyors vizsgálatot a Buda-Cashnél.

 

Mit tudott Bajnai Gordon kormánybiztosa, Antali Károly? - kérdezte. A frakcióvezető szerint mindezeket a felvetéseket tisztázniuk kell a hatóságoknak, de "az is lehet, hogy erre parlamenti eszközöket is igénybe fogunk venni". Hozzátette, a lehető legszigorúbb, legalaposabb vizsgálatot várják el a hatóságoktól, amelyeknek ki kell deríteniük, hová lett, kiket gazdagított az elcsalt pénz.

 

Rogán Antal a betéteseket arról biztosította, a pénzük biztonságban van, azt a betétbiztosítási alap garantálja, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig - törvényi felhatalmazással - fel tudja tőkésíteni hitellel a betétbiztosítási alapot annyira, hogy minden kisbetétes megkaphassa pénzét.

 

Windisch László, a jegybank alelnöke kedden jelentette be, hogy az MNB több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el. Tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.

 

-mezei-

 

Utoljára frissítve: 2015-02-27 22:57:05

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>