Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Rogán és Lázár Orbán kockázatos ketrecharcában
2015-05-26 19:10:30
Rogán és Lázár Orbán kockázatos ketrecharcában

Rogán és Lázár Orbán kockázatos ketrecharcában

 

Az elmúlt napok hírei alapján nagyon úgy nézz ki, hogy Rogán Antal frakcióvezetőből, kabinetfőnök lesz, és ezzel Lázár Jánossal egy szintű pozícióba kerül. A hír24.hu Lázárhoz közeli forrása erre vonatkozóan azt mondta: a miniszter ezt nem a minisztérium struktúrájára, hanem a saját sorsára értette. Azért azt is hozzátette: Lázár Jánosnak egyelőre egyáltalán nem tetszik ez a felállás. "Ő nem fogad el egy ilyen közös lovas megoldást, mert ő nem egy Navracsics Tibor" - fogalmazott a forrás a portálnak.


Az ATV Lázár Jánoshoz közeli forrásai is megerősítették ezt a tényt és elmondták, hogy az elhangzott mondat nem véletlen elszólás volt a minisztertől. Rosszul is elsülhet az a kormányzati átalakítás, melyről az elmúlt napokban több cikk is megjelent a sajtóban - nyilatkozta az atv.hu-nak Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója. A TV csatorna az ügyben kérdezte meg az elemzőt, hogy ősztől Rogán Antal lehet a miniszterelnök kabinetfőnöke és ez milyen változásokkal járhat a párton belül.


Rogán feljebbjutása nyilvánvalóan érintheti Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter érdekeinek és pozíciójának biztonságát, aki csak annyit mondott a csütörtöki Kormányinfó nevű sajtótájékoztatón ezügyben, hogy ha Orbán Viktor változtatni kíván, "az az ő dolga", viszont Lázár is fenntartja a változtatás jogát.

 

 Lázár János

Fotó: MTI - Kovács Tamás

 

Krekó Péter szerint Lázár János az elmúlt hónapokban sikeresen erősítette meg a kormányon belüli pozícióját – ebben a véleménye szerint az is szerepet játszhatott, hogy Rogán Antal a tervekkel ellentétben 2014-ben nem lett kormánytag. A Political Capital kutatási igazgatója viszont úgy vélte, hogy "Lázár munka- és konfliktusbírására szüksége van a kormánynak és magának Orbán Viktornak is". Úgy látja, hogy a miniszter diplomatikus, de határozott üzenete "nagyon komoly dilemma" elé állítja Orbánt.

 

Krekó azt látja az elmúlt időszakban, hogy Orbán Viktor folyamatosan úgy alakítja ki a kormányát és a Fidesz-vezérkarát, hogy azon belül senki ne tudjon túlságosan megerősödni, és elnyomni a kormányfőt. Amennyiben mégis így alakult volna, akkor azt a személyt végeláthatatlan feladatokkal bízta meg, avagy beleállította olyan konfliktusokba, amelyekben politikailag sérült az ő imidzse.

 

A kormány népszerűségvesztése viszont egyfajta kényszert jelent Orbán számára, hogy átalakítsa a vezérkarát. Az elemző szerint, a helyzetet akár fel is használhatja Orbán arra, hogy ne engedjen senkit potenciális utódjelöltnek, aki túlzottan meg tudna erősödni. Krekó hozzátette: "ha mégis oda vezetne az átalakítás, hogy Lázár János tényleg elhagyja a kormányt, akkor az a szituáció visszaütne. Azt a munkát ugyanis, amit ő csinál, nem lenne olyan könnyű másnak elvégeznie, ráadásul Orbán Viktor biztosan el szeretné kerülni, hogy valaki demonstratívan felálljon, mert az válsághangulatot tükrözne".

 

Rogán Antal

Fotó: MTI - Kovács Tamás


Rogán Antallal kapcsolatban Krekó kifejtette, hogy a frakcióvezető neve a médiában mostanában elég sokat szerepelt, főleg az V. kerületi ingatlanbotrányok miatt „és ez komoly sebet ejtett rajta”. Az elemző szerint amennyiben Rogán kormányzati pozíciót kap, azzal közel sem biztos, hogy a miniszterelnök eléri az átalakítással kívánt eredményét, vagyis a népszerűségének növelését. Viszont Rogán kabinetfőnöki kinevezésével Orbán azt várhatná, hogy a politikus majd nyomja Orbán népszerűségét felfele, ráadásul a kormányfő legutóbb, amikor frakcióvezetőnek javasolta Rogánt, kifejtette: "Tóni a jó aktor, a frakcióvezető úr tudja a legjobban elmagyarázni a kormánypolitikát".

 

Krekó egyébként még végezetül úgy vélte, hogy a Fidesz ősz óta tartó botrányai Orbán Viktort is megrázták, legalábbis a népszerűségét nézve. "A jelen körülmények között egy olyan kormányátalakítás, amely az elmúlt években szinte automatikusan végrehajtható lett volna, ma már egyáltalán nem kivitelezhető egyszerűen” - tette hozzá a Political Capital igazgatója, aki szerint „az ilyen hírek értelmezésénél azért figyelembe kell azt is venni, hogy ez része a kormányzati szereplők egymás felé irányuló üzengetésének".

 

-mezei-

 

Forrás: atv.hu

Főkép: MTI

Utoljára frissítve: 2015-05-26 19:35:24

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már egyáltalán nem furcsa, amikor azt halljuk egy ismerőstől, hogy külföldre megy tanulni vagy dolgoz...
Bővebben >>