Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Sáros a rendőrség a Budapest Pride miatt
2014-01-17 10:16:02
Sáros a rendőrség a Budapest Pride miatt

Sáros a rendőrség a Budapest Pride miatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szexuális irányultság miatti közvetlen hátrányos megkülönböztetést és zaklatást valósított meg 2012-ben a Budapest Pride felvonulás megtiltásával.

 

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében emlékeztetett, hogy az általuk képviselt felperesek, egy magánszemély, illetve a Háttér Társaság a Melegekért azt követően fordultak bírósághoz, hogy a BRFK 2012-ben megtiltotta a Budapest Pride felvonulás megtartását.

 

A Bizottság felhívta a figyelmet, hogy a tiltó határozat olyan indokokra hivatkozott, amelyekről már 2011-ben  kimondta a bíróság, hogy azok megalapozatlanok. A felperesek ugyanakkor azt is aggályosnak találták a rendőrség döntésében, hogy a BRFK a Budapest Pride felvonulást megelőzően számos, hasonló útvonalra eső, ráadásul lényegesen nagyobb résztvevői számmal tervezett rendezvény megtartását tudomásul vette. 

 

A folytatáshoz kattintson a képre!

 

 

A csütörtökön ítéletet hozó Fővárosi Törvényszék  a fenti két körülmény miatt találta úgy, hogy a BRFK döntése nemcsak egyszerűen diszkriminálta a felpereseket, illetve az általuk képviselt LMBTQI közösséget a szexuális irányultságuk miatt, hanem zaklatást is megvalósított velük szemben. Ez azt jelenti, hogy a tiltás hatásában alkalmas volt a szexuális kisebbségekkel szembeni ellenséges környezet kialakítására; a bíróság úgy fogalmazott az ítélet kihirdetésekor, hogy a BRFK nem valódi indokok alapján, hanem a felperesek és a meleg közösség szexuális irányultsága miatt tiltotta meg a Budapest Pride felvonulást.

 

Mivel a Budapest Pride szervezői a betiltás miatt a bírósághoz fordultak akkor, és a bíróság a tiltó határozatot hatályon kívül helyezte, így megtarthatták a 2012-es rendezvényt is, azonban a bíróság szerint a BRFK döntése egyben diszkriminatív is volt, amit a rendezvény utólagos engedélyezése nem orvosolt. A bíróság egyébiránt magánlevélben történő bocsánatkérésre is kötelezte a BRFK-t, valamint eltiltotta a további jogsértéstől - ismertette a Helsinki Bizottság.



-naan-

További híreink
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – a...
Bővebben >>