Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Sokáig marad(hat) az Orbán-rendszer - Disneylanddé válhat Magyarország
2016-01-24 18:00:27
Sokáig marad(hat) az Orbán-rendszer - Disneylanddé válhat Magyarország

Sokáig marad(hat) az Orbán-rendszer - Disneylanddé válhat Magyarország

Jon Van Til amerikai politológus professzor megdöbbentőnek találta, milyen szervezetten rombolja a magyarok mindennapi életét Orbán Viktor "maffiaállama" - derül ki abból a cikkből, amely a Huffington Post hírportálon jelent meg. 

 

A szakértő A magyar beteg címmel könyvet írt azokról a tapasztalatairól, amelyeket Budapesten vendégtanárként végzett munkája közben szerzett. Ennek néhány tézisét kérdés-felelet formában jelentette meg. Elismeri, hogy az uralkodó rezsimmel szembe helyezkedőket nem feltétlenül fenyegeti hivatali zaklatás vagy ennél is súlyosabb retorzió, ám karrierjüknek búcsút mondhatnak és számíthatnak rá, hogy az állami média nem túl barátságos képet fest róluk.

 

Bajok lesznek

 

Magyarország komoly gondokkal kerülhet szembe a következő években - véli Jon Van Til. Gazdaságilag az a veszély fenyegeti, hogy "elfeledett országgá" válik. A politológus a "flyover country" kifejezést használja, amellyel eredetileg az USA közepén lévő, viszonylag elmaradott államokat illetik, arra utalva, hogy a repülőgépek csak átrepülnek felettük azokon az útjaikon, amelyeken a sűrűn lakott, iparilag fejlett keleti és nyugati tengerpartot kötik össze.

 

 

A szakértő szerint Magyarország a túlzott szegénységgel, a képzett munkaerő hiányával küszködő országgá válhat. Emiatt képtelen lesz fenntartani fogyasztási színvonalát és elkerülik a külföldi befektetések. A nemzetközi vállalatokban megerősödhet az a meggyőződés, hogy a politikai rendszer korruptsága miatt nem érdemes itt megtelepedniük.

 

Ennyi marad

 

Magyarország nem lesz képes megélni abból, hogy egyfajta Disneylandként működik. Abból, hogy a külföldi turisták eljönnek egy kétnapos hétvégi túrára Budapestre, a Duna partjára, hogy benézzenek a múzeumokba és felhörpintsenek néhány italt a híres romkocsmákban.

 

A szociális problémák szintén megoldhatatlanná válhatnak. A barátságtalan és bátortalan lakosság nem lesz képes kezelni azokat a gondjait, amelyeket a modern társadalmak jórészt jótékonysági és civil szervezetekkel oldanak meg.

 

Végül politikailag nevetség tárgyává válhat az ország, ha elitje nem lesz képes átláthatóvá tenni viszonyait, ha nem lesz képes visszaszorítani a korrupciót és az uram-bátyám viszonyokat.

 

Pórázon tartani

 

Az amerikai professzor nem ad túl optimista választ arra kérdésre, milyen tanácsot adna a magyaroknak. Magyarországon ismét egypártrendszer van - kezdi válaszát. Nem jósolna túlságosan sok évet a rezsimnek, de úgy látja, nagyon ügyetlennek kell lenniük az ország urainak és támogatóiknak ahhoz, hogy egy évtizednyi időtávon belül elveszítsék a hatalmukat.

 

Ezért szerinte az átlagembereknek nem kellene sok figyelmet fordítaniuk a hivatalos választásokra - legfeljebb távolmaradásukkal fejezhetik ki véleményüket a rendszerről. Ehelyett azzal kellene foglalkozniuk, hogy kiépítsenek egy masszív "harmadik szektort", egy civil társadalmi hálót, amely több feladatot is elláthatna.

 

Egyrészt kezelhetne olyan problémákat, amelyeket a hatalom elhanyagol vagy rosszul old meg, másrészt szembesíthetné az ország vezetését azzal, hogy rosszul végzi a dolgát. Jon Van Til szerint a civil társadalomnak megvan a lehetősége arra, hogy pórázon tartsa a kormányt, amely jelenleg szinte teljesen a társadalom ellenőrzése nélkül tevékenykedhet.

 

(napi.hu nyomán)

Utoljára frissítve: 2016-01-24 18:12:38

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, ...
Bővebben >>