Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Sokakat érint, mégis hátrányban vannak – beszélgetés az egyszülős családokról
2017-07-22 18:01:06
Sokakat érint, mégis hátrányban vannak – beszélgetés az egyszülős családokról

Sokakat érint, mégis hátrányban vannak – beszélgetés az egyszülős családokról

Mostanában többet hallani azokról a családokról, ahol csupán egyetlen szülő vállára nehezedik az összes feladat, van ennek valami külön oka?

 

Egyszerűen fogalmazva a téma egyáltalán nem új keltű, azonban a Lehet Más a Politika (LMP) valóban előtérbe helyezte ezt mostanában. A „Nem vagy egyedül” című projektünk valódi és hathatós segítséget kíván nyújtani az ilyen helyzetben lévő családoknak, méghozzá tartósan és nem csak időlegesen.

 

Mindig is voltak, ahol leginkább az apa, de nem kevés helyen az anya hiányzott a családból, változott mostanában valami?

 

Mondhatjuk így is! Mármint a kormányzó Fidesz-KDNP pártok, mintha kívánatos és kevésbé „jó” családokra osztanák fel a társadalmat. Ehhez jön még hozzá, hogy a hét éve regnáló kormányzatnak eleve elhibázott a családpolitikája, ami a családtámogatási rendszeren nagyon is megmutatkozik. Van egyfajta családfelfogása a hatalmon lévőknek és ez bizony, mondjuk ki, igazságtalan és ezáltal aránytalanságokat is szül.

 

 

Miben mutatkozik ez meg?

 

Miközben a kormány állandóan a családbarát politikájáról beszél, nem akarja tudomásul venni, hogy minden ötödik életközösségből hiányzik az egyik szülő. Nem veszi figyelembe, hogy ahol kettő helyett csak egy felnőtt van, ott még nehezebb helytállni, a felmerülő gondokat megoldani. Itt rögtön hozzá is tenném, hogy mi sem örülünk, hogy ilyen sok helyen egyetlen szülő van a családokban, de ez tény, és nem lehet megkerülni azt sem, hogy az államnak nagyobb segítséget kellene nyújtania.

 

Ennek módjáról konkrét elképzeléseik is vannak?

 

Természetesen! Annak a gyereknek, amelyik csak az egyik szülejével él, alanyi jogon járjon az általános iskolákban az 50%-os étkezési támogatás és a felső-tagozaton az ingyenes tankönyvek is. (Az alsó-tagozaton már most minden gyeremeknek díjmentes a tankönyvellátás.) Egyszóval ki kellene terjeszteni a nagycsaládos kedvezményeket akár az egykékre is, ha csak az anyja vagy csak az apja neveli! Továbbá egy gyereknél a mostani 13.700 forint helyett 20 ezerre emelnénk fel a családi pótlék összegét, ez pont 45%-os javulást eredményezne az érintetteknek.

 

Ezek szépen hangzanak, de ezzel tényleg jelentősen javulnának az érintett családok életkörülményei?

 

A fentiek önmagukban is óriási segítséget jelentenének, de még folytatnám a legfontosabbal, a tartásdíj rendszerének átalakításával. A mi elgondolásunk szerint a kötelezett szülőnek a valós anyagi helyzete szerint kellene megfizetnie a tartásdíjat.

 

Ezt, hogyan lehetne megoldani, sokan egyáltalán nem fizetnek semmit sem?

 

Persze, mind a két probléma valós, és gyakran előfordul. Az első esetben lehetne vagyonosodási vizsgálatot kérni. A másik kérdésben a magára maradó szülő segítését sorolnánk előre.

 

Hogyan?


 

Amennyiben behajthatatlannak tűnik a tartásdíj, akkor maximum két hónap múlva beindulna az állam által folyósított, úgynevezett megelőlegezett tartásdíj. Ennek megítélése, illetve a folyamat levezénylése  a bíróságokon keresztül történne. Ez a rendszer ma is létezik, folyósítása jövedelemküszöbhöz kötött. Mi nem csak egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá tennénk az állami tartásdíj utalását, hanem annak összegét a jelenlegi, maximális 14.250 forintról, a bruttó átlagkeresetek 20%-ára, ami jelenleg 60 000 Ft, emelnénk fel. A legjelentősebb változtatás a mi tervezetünkben viszont az, hogy jelenleg, a tartásdíj megítélésétől az csupán hat évig jár, mi ezt meghosszabbítanánk.  Szerintem a gyermeknevelés anyagi támaszát egészen addig kellene folyósítani, ameddig az érintett nappali tanulmányokat folytat, illetve az első diplomája megszerzéséig. A tankötelezettség végéig azonban mindenféleképpen nyújtani kellene ezt a támogatást – itt jegyezném meg, hogy azt mi 16 éves korról visszahelyeznénk 18 éves korig.

 

Ezek már komoly számok, igen jelentős intézkedések lennének. A jelenlegi hatalomnak miért lenne érdeke ezeket a javaslatokat elfogadnia?

 

Az államnak vannak gyermekvédelmi kötelezettségei. Mi szerintünk sem szerencsés illetve kívánatos, hogy egy családban valamilyen oknál fogva csak egy szülő legyen, de a helyzet adott. Az országban minden ötödik család érintett. Amelyekben három éves vagy annál kisebb gyermek, gyermekek nevelkednek 60%-ban szegénységben vagy kirekesztettségben, nem ritkán mindkettőben élnek. Többek között ez is egy elég markáns ok, hogy foglalkozzanak velük.

 

Már annyi javaslatuk volt amelyek lepattantak a kormánypártokról, miért éppen ebben a kérdésben történne másképpen?

 

A Fidesz-KDNP szinte mindent mér, van is rá pénze, így az egyedülálló szülők politikai orientációját is figyelik. Ebben a nem elhanyagolható számú társadalmi csoportban csupán 6%-nyian szimpatizálnak a kormánypártokkal, az LMP-vel viszont 15%-nyian. Ez épp elég ok arra a számítgató Fidesznek, hogy tegyenek valamit az ügyben.

 

Pedig a kormánypártok nem igazán szívlelik az egyszülős felállást, akkor mégis várható, hogy az érintettek felé pozitív gesztus történjen?

 

Bármi megeshet, a politikai számítgatások, kalkulációk hozhatnak ilyen változásokat is. Az előbbi számokat összeadva, az érintettek köre eléggé jelentős, nem mindegy, hogy végül melyik pártra voksolnak majd.

 

Választási év jön, ilyenkor keresik a szavazók kegyeit – természetesen az éppen hatalmon lévők is. Lehet, hogy még sem kerülnek be a törvényekbe legalább a javaslataiknak egy része?


 

Jósolni nem szoktam, és a kormánypártok eléggé kiszámíthatatlanok. Azonban az eddig elmondottaknál mi még sokkal többet is tennénk az egy szülős családokért. Országos hálózatot hoznánk létre a számukra, amely jogi tanácsadást, elérhető információkat, közösségek létrejöttét, klubok megalakítását egyszóval az önszerveződést is elősegítenék. Ezzel részben oldható lenne, a bevezetőben említett társadalmi elszigeteltségük Az előbbieket nem csak a politikától kellene elvárni, hanem a civil szervezetek bevonásával, újabbak megalakításával lenne kívánatos elősegíteni. Egyszóval a társadalomban jobban elfogadottabbá kellene tenni ezen családokat is.

 

Említette, hogy Önök szerint sem a legideálisabb, ha egy családban csak anya vagy csak apa van, és most mégis arról beszélünk, hogy segíteni kell nekik is. Nincs itt ellentmondás?

 

A legkevésbé sem!!! Az egy szülős család egy élethelyzetből jön létre. Egy kicsit részletezve a következő statisztikai adattal szemléltetném a helyzetet. A gyermeket egyedül nevelők 30%-a özvegy, az elváltak aránya 44%-os és csupán 14%-nyi a nőtlenek vagy a hajadonok aránya, akik ebbe az élethelyzetbe belekerültek, esetleg szándékosan választották. A fennmaradó 12% különélő házas szülők, ők jogilag nem minősülnek egy szülős családoknak. Sokszor tragédiák állnak a mögött, hogy kettő helyett csupán egyetlen szülő áll helyt – ezért is mondom én és az LMP is, a társadalomnak minden gyermek, minden család egyformán kell, hogy fontos legyen.

 

Kertész Z István/kép: LMP

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>