Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Szabadság, biztonság, jólét - beszélgetés Gyurcsány Ferenccel és Molnár Csabával
2014-04-24 17:02:59
Szabadság, biztonság, jólét - beszélgetés Gyurcsány Ferenccel és Molnár Csabával

Szabadság, biztonság, jólét - beszélgetés Gyurcsány Ferenccel és Molnár Csabával

Szabadság, biztonság, jólét: Úgy legyen – e három kell nekem, parafrazálhatnánk a Demokratikus Koalíció uniós választásokra meghirdetett szlogenjét s programját, amit a mai, csütörtöki sajtótájékoztatójukon ismertetett részletesen a párt két vezetője: Gyurcsány Ferenc elnök és Molnár Csaba alelnök. Az általánosan vonzó, s a változatosság kedvéért változatlanul 16 programpont – „mindez persze a véletlen műve…” - ismertetése után a jelenlévő újságírók nem kerteltek a kellemetlen kérdésekkel sem. Melyekre választ is kaptak, nagyjából, de előbb tekintsük át, mivel is próbál bejutni az Európai Unió-ba a DK.

 

Szabadság

 

A címben idézett három kulcsszó feltehetően nem véletlenül „hajaz” a francia forradalom idealisztikus szándékaira, bár ott elég csúnya vége lett a betarthatatlan ígéreteknek.

A lendületes és hatásos programot, illetve annak részleteit a lendületes és hatásos alelnök, Molnár Csaba ismertette a jelenlévőkkel.

 

Egy, a témában végeztetett IPSOS közvélemény-kutatás eredményére támaszkodva bíztatta önmagát és a potenciális választókat is, miszerint minden tévhittel ellentétben a magyarok nem unió-ellenesek. E kutatás - a véleménye szerint – cáfolja, hogy a magyarok szkeptikusabban fordulnának az európai közös bölcső felé, mint nyugati honfitársaink.

Feltehetően ez is befolyásolhatta, hogy a Fidesz-propaganda zászlósmondatát tűzte a DK is az uniós lobogójuk koszorújaként, bár „némileg” központosítottabb értelmezéssel, miszerint: „Európa jobban teljesít”, amivel feltehetően mindenki egyet is ért s az alelnök kacsintós megjegyzésével kommentálva: ez ráadásul igaz is.

a „szabadság”  tárgykörében a DK-t határozta meg Molnár Csaba, mint az egyetlen hazai pártot, amely történelmi távlatokban az Európa Egyesült Államok érdekközösségében gondolkozik.

Mindehhez demokratikus garanciát, világi Európát és „Európai Korrupciós Ügyészséget” vizionál a párt programja. Ez utóbbi lényege abban állna, hogy ne bújhasson például az orbáni politika például Polt Péter háta mögé, amint történik ez már hosszú évek óta. A demokratikus garancia pedig kikerülné azt a jelenleg feloldhatatlan anomáliát, hogy míg az uniós közösségbe kerülésnek szigorú feltételei vannak, a bent maradásnak már jóval lazább a követelménye, ha van egyáltalán. „Ma, a jelen kormány politikájával nem vinné be Magyarországot a Fidesz…” – szögezte le Molnár Csaba és ebben igazat kell, hogy adjunk neki.

 

Biztonság

 

E tárgykörben főként a gazdasági kérdéseket helyezte előtérbe az ismertetett program. Közös, európai adóalkotmányt, forint helyett eurót, ifjúsági garanciát. Véleményük szerint már holnap bevezethető lenne az euró, de ez nem áll érdekében a kormány gazdaságpolitikájának. Pedig, a DK-program szerint, a mihamarabbi konvertibilitás gyökeresen változtathatna az árfolyam-ingadozások pénzügyi kockázatán, a családoknak és az országnak is biztonságot jelentene, javítaná a vállalkozások versenyképességét és enyhítené a devizahitelesek gondjait.

 

A jól hangzó „ifjúsági garancia” a fiatal munkakezdők s –vállalók esélyegyenlőségét és lehetőségeit igazítaná határozottabban az európai fiatalság lehetőségeihez. Felemlített egy finn mintát, amely garantálná, hogy minden 25 év alatti fiatal vagy dolgozhat, vagy olyan programban vehet részt, amely segíti a későbbi elhelyezkedés lehetőségét.

 

Jólét

 

A harmadik kulcsszó a legvonzóbb: jól élni. Európai felzárkóztatási program, európai minimálbér, éhezés-elleni program a kontinensen, női egyenjogúság, számítógépet minden európai diáknak, kéttannyelvű oktatás, megújuló energia – csupa-csupa olyan elképzelés, amire már holnap rohannánk leadni a voksunkat az EP-be nominált triumvirátusnak (Molnár, Niedermüller, Kakukk).

Itt némi ellentmondásba került a programjával a két vezető, miután egy újságíró(nő) felvetette, hogy ha a politikai és gazdasági kulcspozíciókban emelni kívánja harcosan a női kvótát legalább 40 százalékra a jelenlegi 14 környékéről a DK, akkor az uniós választásokra miért a hetedik, te magad légy, de eleve bekerülhetetlen helyre díjazták pl. a négy nyelven is kommunikáló Vadai Ágnest? S vajh miért nem került a dobogós jelölésbe legalább a látszat kedvéért legalább egy női politikusuk?

-„Vannak még megoldandó feladataink” – tompította bölcsen a kérdés élét maga az elnök, Gyurcsány Ferenc.

 

 

Hogyan, tovább

 

A programpontok utáni újságírói kérdések főként a választási fiaskóról, a hazai parlamenti politizálás lehetőségeiről, a frakció létéről, illetve annak hiányáról faggatták Gyurcsány Ferencet és Molnár Csabát.

A válaszokból kiderült, amit sejthettünk, hogy ők sem számítottak ilyen brutális választási végeredményre, de ez már a történelmi tény kategóriájába tartozik, előre kell tekinteni.

 

Az uniós tevékenységre a nyugat-európai modellt tartaná üdvösnek Molnár Csaba, miszerint megosztaná közéleti tevékenységét időarányosan a brüsszeli s a hazai politizálás között, s nem „almozna be” négy évre a biztos egzisztenciába – külföldön. Felvetett kérdésre, hogy ki követné a magyar parlamentben a mandátumát elfoglalandó politikus, a lista szerinti utána jövő Varju Lászlót nevezte meg, aki országgyűlési képviselőként biztosíthatná a Demokratikus Koalíció érdekeit a magyar parlamentben.

 

 

Több kérdés is feszegette, hogy nem túl sovány-e a négy képviselői mandátum, amit a DK elért a választások után. Nem riasztó veszély-e a számukra, hogy frakció híján elszürkül, elsoványodik és szétfoszlik a DK az előtte álló négy év alatt. 

Mind Gyurcsány Ferenc, mind Molnár Csaba határozott meggyőződéssel vallotta, hogy ha két év alatt a teljes ismeretlenségből és az anyagi háttér hendikepjével, de sikerült egy országosan is ismert és elismert párttá felhozni a DK-t, akkor a parlamentben is erős és változatlan energiával fogják képviselni az eddig is szenvedéllyel vallott elveiket.

 

Arra a kérdésre, hogy ha nem sikerül egyetlen mandátumot sem szerezniük a májusi uniós választáson, milyen lépéseken gondolkoznak, az elnöki válasz megerősítette: megfontolják a pártvezetői lemondásukat.

„Azt tesszük, amit tettünk eddig is – megyünk az  emberek közé és igyekszünk meggyőzni őket a politikánk, az elképzeléseink helyességéről. Bár nem minden eszközzel, mint ezt Orbán deklarálja, de bízunk a rendszerük megváltoztathatóságában. Nem elképzelhetetlen, hogy a kétharmad, önnön emberi tisztessége okán idejekorán szétmállik, mert ez az ámokfutás, ami négy éve zajlik, fenntarthatatlan” – jelentette ki határozottan Gyurcsány Ferenc.

Úgy legyen.

 

 

szöveg+fotó: Harkai Péter

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>