Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Szegények parcellája az Új köztemetőben
2015-01-21 13:20:53
Szegények parcellája az Új köztemetőben

Szegények parcellája az Új köztemetőben

 
A VS.hu munkatársainak még a parcella megnyitása előtt sikerült szétnézniük a terepen. Riportjuk olvastán az embernek inkább egy Stephen King regény jut eszébe, semmint egy 2015-ben, egy uniós tagállam napi aktualitásairól készült beszámoló. Az Új köztemetőben kialakított „szegénytemetői rész” az '56-os hősöket őrző 301-es parcella és a kihantolt sírokból felhalmozott kőtár szomszédságában található.
 
A munkálatok a kegyes célhoz illő gyorsasággal zajlottak: a fővárosi közgyűlés 2014. június 30-án megszavazta az átalakítási munkákra szánt 198 millió forintot, az elmúlt fél évben pedig a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI) el is végezte a terület feltárását, gazirtást, fakivágást, az ott nyugvó csontok exhumálását, földmunkát, fatelepítést, murvával szórt útépítést.
 
A VS.hu beszámolója szerint a „szegény parcellában” finoman fogalmazva puritán állapotok uralkodnak: a négy víznyerő kúton kívül semmilyen építmény, épület nincs: sem az elhunytak azonosítására szolgáló halottátadó helyiség, sem a búcsúztatásukhoz a temetési szertartásokhoz nélkülözhetetlen ravatalozó. Utóbbi építéséhez azért nem vették a fáradságot, mert "szociális temetés esetén ravatali terem igénybevételére a törvény nem biztosít lehetőséget", igaz, a temetésről és temetkezésről szóló 1999-es törvény, ahonnan az idézet származik, ezt nem is korlátozta.
 
A hatályos rendelkezések szerint szociális temetés esetén a köztemető csak a holttest hűtését, tárolását vállalja, a szállításról a hozzátartozóknak kell gondoskodniuk. Ez azonban csakis önerőből történhet, mert ha külső szolgáltatót vennének igénybe, már nem formálhatnának jogot a szociális temetésre. A saját, vagy egy családi ismerős autójával történő halottszállítás azért nem jöhet szóba, mert ezt a közegészségügyi hatóság nem engedélyezi.
 
Az Új köztemető főbejáratánál levő központi ravatalozóból (illetve a közelben levő halottátadó helyiségtől) mintegy 2 kilométerre található a szociális parcella. A jó tempóban fél órás séta azonban egy, a holttesttel együtt több mint száz kilós koporsót cipelve másfél, két órás út is lehet. Bármennyire meglepő is, a koporsó szállítása szakértelmet igényel, ennek híján sérülések, balesetek is lehetségesek. A leendő sírásókkal például próbatemetéseken sajátítják el a kézi szállítás technikáját - aligha valószínű tehát, hogy az érzelmileg is megviselt hozzátartozók egyből rájönnek a szakma fortélyaira. Persze lehet, mégis megépül majd a parcella szomszédságában a halottátadó, a VS.hu információi szerint 2014. december 31-ig el kellett volna készülnie, de jó munkához köztudottan idő kell.
 
Igaz, még nem is késtek el nagyon összebarkácsolásával, mivel a kormány egy évvel elhalasztotta a szociális temetés bevezetését: 2015. január 1. helyett 2016. január 1. lesz az új időpont. Persze addig még számos más költséghatékony fejlesztés is elképzelhető: mondjuk megásatják az érintettekkel a sírjukat, majd belelövik őket – hiszen ez mégiscsak humánusabb, míg kivárni, míg éhen halnak. Személyes holmijaik, testrészeik, szerveik – szintén a költséghatékonyság jegyében - újrahasznosításra kerülhetnek. Ilyesmire is volt már precedens a történelemben, egy, a mostanihoz kísértetiesen hasonló rendszerben. Ha a sírnál verik agyon, vagy élve temetik el a szolgáltatás célcsoportjának képviselőit, a lőszeren is spórolhatnak. Tiszta haszon.
 
kiss
 
Fotó: VS.hu
 
 
További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>