Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Szél Bernadett és a kamupártok
2019-02-09 10:30:57
Szél Bernadett és a kamupártok

Szél Bernadett és a kamupártok

2013 óta vannak velünk azok a pártok, amelyek érdemi politikai tevékenységet nem végeznek, nincs pártszervezetük, pártszerű működésük, de választások előtt a semmiből felbukkanva végrehajtják a küldetésüket: szavazatokat rabolnak az ellenzéktől. Ne becsüljük le ezt az eszközt: választások sorsát dönthetik el, és nem az ellenzék javára, 2014-ben például egy mandátumon múlott a kétharmad, miközben két mandátumot kifejezetten a kamupártok jelenléte miatt tudott megszerezni a Fidesz.

 

A Fidesz tudatosan úgy alakította át a jelöltállítás szabályait és a kampányfinanszírozást, hogy zavartalanul tenyészhessenek a kamupártok. 2010-ben 6, 2014-ben 18, 2018-ban már 23 párt tudott országos listát állítani és a 2018-as 23-ból 14 kamupárt volt.

 

Kamupártot csinálni kellemes, mert kamulistáért és kamujelöltekért sok (köz)pénz jár: ha sikerül 27 jelöltnek összegyűjteni 500 aláírást legalább 9 megyében és egy fővárosi kerületben, akkor a párt állíthat országos listát, és ezzel máris jogosult 153 milliós támogatásra. Ehhez jönnek még az egyéni körzetekhez rendelt támogatások, úgyhogy a csomag felmehet 2-300 millióra is. Félnivaló pedig a jelek szerint nem sok van.

 

 

2018-ban az Állami Számvevőszék hivatalból nem vizsgálta az 1 százalék alatt végzett pártok költéseinek ügyét, széttárta a karját és közölte, hogy senki sem szólt neki.

 

Kíváncsi voltam, hol tart a NAV a tartozások behajtásával így 9 hónappal a választások után. Az eredmény több mint kiábrándító.

Az adóhivatal szerint 17 párt összesen 2,6 milliárd forinttal tartozik a költségvetésnek, és a NAV eddig csak egy kb. 8 ezer forintos összeget tudott behajtani.

 

A politikai üzenet félreérthetetlen: csináljatok gyerekek annyi kamupártot, amennyi a csövön kifér, nekünk jó, és ti is jól jártok – a támogatásokat elvileg vissza kell fizetni, de hát ki aggódik amiatt, hogy a behajtásokat majd komolyan veszi az illetékes hatóság.

 

Már 2014 után is elmaradtak a felelősségre vonások: az ügyészség 2017-ben szép csendben megszüntette az eljárások nagy részét, addig mindössze 2 jogerős ítélet született kampánypénzekkel elkövetett szabálytalanságok miatt – a többiek köszönik, jól vannak. A 2018-as választások után már ügyészségi eljárások sincsenek.

 

Külön felháborító az Összefogás Párt esete. Szepessy Zsolt pártja már 2014-ben is elindult a választásokon és 0,13 százalékot ért el, miközben 300 milliós kampánytámogatást vett fel. Még javában zajlott ellene az eljárás a négy évvel korábbi csalások miatt, amikor elindult a 2018-as választásokon.

 

Miközben 1407 szavazatot tudott összegyűjteni, 306 millió forinttal károsította meg az államot, és akkor még az egyéni jelöltek millióiról nem beszéltünk. A párt missziója egyértelmű volt: az ellenzék összefogását kívánó szavazóknak nyújtott kamu-alternatívát és rabolt szavazót a létező, választási kampányukban majd megszakadó pártoktól. Aztán a választások után – láss csodát – feloszlott a párt.

 

Így megy ez, de ne gondolja a Fidesz, hogy ez a cinkelt rendszer fenntartható. Az nem demokrácia, ha egy intézménynek csak a neve létezik, de belül hulla/.../.

 

De tesszük, amit lehet, és olykor azt is, amit elvileg nem: ahogy a propaganda elleni fellépést, úgy a kamupártok ügyét is folytatni fogjuk, és ezeken túl is van még miről beszélnünk: elvégre is konzultálni jöttünk, nem?!

 

Közreadta: Kertész Z István

 

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Jóllehet az autópálya-matrica évről évre költségesebb, legalább az infláció mértékével növekszik az ára, az au...
Bővebben >>