Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Szemérmes katasztrófa: hátrányos helyzetű ciklikus ellátatlanság miatt kamaszlányok tömege szakad ki az oktatásból
2019-05-06 11:17:53
Szemérmes katasztrófa: hátrányos helyzetű ciklikus ellátatlanság miatt kamaszlányok tömege szakad ki az oktatásból

Szemérmes katasztrófa: hátrányos helyzetű ciklikus ellátatlanság miatt kamaszlányok tömege szakad ki az oktatásból

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője a Klubrádió műsorában beszélt a problémáról. Elmondta: nem készült még felmérés arról, hogy hány nőt érint a szegénységnek ez a formája, de nem is tudja elképzelni azt a kutatást, amely hitelesen mutatná be a problémát, hiszen nagyon nehéz róla beszélni.

 

A Prima Primissima Díjas pedagógust is sokként érte, amikor egy mélyszegénységben élő lány elmesélte neki, hogy az iskolában jött meg a menstruációja, és nem volt nála semmi, így átütött a nadrágján, amiért csúfolták az osztálytársai. Mikor megérdeklődte, mit tesznek ilyenkor, kiderült, hogy az intimhigiéniás termékek megvásárlása a szegény családok egy részének gondot jelent. Akinek a hónap végéig nem tart ki a pénze, annak ez se fog beleférni, különösen, ha több lány is van a családban – tette hozzá L. Ritók Nóra.

 

Kiemelte: a lányok 19. századi módszerekkel, lepedődarabbal, rongydarabbal próbálják megoldani a problémát, amit a 21. században, iskolai körülmények között nem lehet felvállalni, ezért inkább otthon maradnak. A háziorvos ad igazolást, és egy-két napot a szülő is igazol. A helyzet így a pedagógusok előtt is rejtve marad.

 

„A szegénységgel nem szeretnek szembesülni az emberek és nem szeretik bevallani sem” – fogalmazott. A serdülő lányoknak még nehezebb a helyzetük az életkori sajátosságok és a kortárs csoportok miatt.

 

(a beszélgetést teljes terjedelmében ide kattintva hallgathatják meg)

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simít...
Bővebben >>