Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Széthúzás a Fideszben
2014-10-24 21:14:54
Széthúzás a Fideszben

Széthúzás a Fideszben

A lap kitér a civil társadalmi csoportok zaklatására, Obama szeptemberi beszédére, melyben Egyiptommal és az emberi jogokat sárba tipró többi diktatúrával emlegeti egy lapon Magyarországot, az Egyesült Államokból kitiltott párthivatalnokok körüli botrányra, és a januártól tervezett internetadóra.
 
A Fidesz belső harcai a nyugati sajtó előtt sem maradhatnak titokban. A párt választásokon aratott elsöprő győzelme még korántsem jelenti azt, hogy Magyarország annyira elégedett lenne kormányzásával. Csakhogy a baloldali ellenzéki pártok túlságosan megosztottak, semhogy győzni tudtak volna, így a szélsőjobboldali Jobbik maradt a Fidesz egyetlen tényleges vetélytársa.
 
Az egységesnek látszó kormánypártot azonban belső ellentétek feszítik - írja a BBC News. Immár nem csak az ellenzéki, hanem a korábban lojális jobboldali sajtó is egyre élesebben bírálja Fideszt. Növekvő aggodalommal figyelik Orbán hirtelen támadt orosz-barátságát is, és nem csak azért, mert ezt minimum ámulatba ejtőnek találják egy olyan politikus részéről, aki '89-ben még ellentmondást nem tűrően követelte: az oroszok vonuljanak ki Magyarországról.
 
A kormányon belüli korrupció, a pártfunkcionáriusok egy részének playboy életstílusa, a forintnak, a magyar valutának értékét szüntelenül lenyomó gazdaságpolitika további ellenérzéseket kelt még a fideszesek körében is. A pártot a kulisszák mögül finanszírozó oligarchák, akik a korábbi kommunistáktól tanult modell szerint kormányoznak, szintén rivalizálnak egymással, és ez szintén gyengítően hat.
 
A BBC News Borókai Gábor korábbi kormányszóvivőnek Heti Válaszba írt egyik cikkére is utal, melyben magabiztos és arrogáns társadalmi csoportnak nevezi a fiatal Fidesz-vezetőket, akik a törvény fölött állónak képzelik magukat. Bár neveket nem említ, nem nehéz rájönni, hogy Szijjártó külügyminiszterre és barátaira céloz. A lap arról is tud, hogy a Fidesz vezetőinek egy része vakmerő, veszélyes alaknak tartja Lázár Jánost, akinek túl sok hatalom van a kezében. 
 
Végül, de nem utolsó sorban Róna Pétert, a jelenleg Oxfordban élő közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának egykori tagját idézi: "Orbán illiberális demokráciája egy olyan hatalmi struktúrának a  kifejeződése, ahol minden hatalom a központban összpontosul." Más véleményekkel ellentétben Róna a Fidesz hatalmának végét jósolja. Meglátásai szerint ugyanis a magyar kormányok csillaga rendszerint központi bankjaik hibás politikája miatt áldozik le. Róna szerint a Fidesz elbukhat amiatt is, mert a nemzeti bank elnöke, Matolcsy György, Orbán egyik korábbi minisztere körömszakadtáig ragaszkodik a forint árfolyamának alacsonyan tartásához.
 
kiss
 
További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simít...
Bővebben >>