Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Szlovákiában a függetlenek taroltak az önkormányzati választásokon
2018-11-12 18:30:53
Szlovákiában a függetlenek taroltak az önkormányzati választásokon

Szlovákiában a függetlenek taroltak az önkormányzati választásokon

A 444 számolt be arról, hogy Szlovákiában az önkormányzati választásokon a függetlenként induló polgármesterjelöltek győztek, a kormánypártoknak és a parlamenti ellenzéknek se sikerült eredményeket elérni. A nyolc megyeszékhelyből szinte mindenhol a függetlenek közül kerültek ki a polgármesterek, és az önkormányzati testületek nagy része sem kötődik parlamenti pártokhoz.

 

Bár a részvétel alacsony volt, az világosan látszik, hogy az állampolgárok a helyi ügyekért elkötelezetteket sokkal jobban támogatták, mint azokat, akik mögött valamelyik parlamenti párt áll. A nyolc legnagyobb városból öt helyen párton kívüli polgármester-jelölt győzött, kettőben pedig parlamenten kívüli pártok jelöltje nyert.

 

Pozsonyban, Trencsényen, Zsolnán, Besztercebányán és Nagyszombaton függetlenként induló lett a polgármester, Eperjesen a parlamenten kívüli ellenzéki pártok közös jelöltje, Kassán a parlamenti ellenzéki pártok közös jelöltje győzött.

 

Északi szomszédunknál is jelentős az emberek kiábrándultsága a politikából. Azonban van egy óriási különbség a hazai viszonyokhoz képest, és ez mindenképpen előremutató. Náluk sokkal nyitottabb a sajtó és nem köteleződik le szinte egyetlen politikai irányban. A közéleti viszonyok is jóval szabadabbak – így lehetőség van arra, hogy a helyi kezdeményezések eljuthassanak sok emberhez és egyszerű, párttámogatás nélküli emberek is eséllyel indulhassanak el a választásokon. A média szinte mindenkinek ismertetheti a programját és ez egy óriási előny a magyar gyakorlattal szemben – ami meg is látszik az eredményeken. Ezért is olyan fontos, a média sokszínűsége és szabadsága.

 

Kertész Z István

Utoljára frissítve: 2018-11-13 09:45:32

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra...
Bővebben >>