Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Szorgalmasan intézkednek a rendőrök hajléktalan-ügyben
2014-04-15 08:29:32
Szorgalmasan intézkednek a rendőrök hajléktalan-ügyben

Szorgalmasan intézkednek a rendőrök hajléktalan-ügyben

Az év eddigi időszakában 43 embert állítottak elő a rendőrök Budapesten azon rendelet alapján, amely szerint jogellenes az életvitelszerű tartózkodás egyes közterületeken - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden.


A rendelet hatályba lépésétől április 14-éig a rendőrök 43 embert állítottak elő a kijelölt kormányhivatal épületébe, főként az V. kerületben intézkedtek. A rendőrség közleménye szerint BRFK a krízisautók leterheltsége miatt 17 esetben saját szolgálati gépjárművel vitte a szociális krízishelyzetben lévő embereket a kijelölt melegedőkbe, ahol szakemberek segítettek rajtuk. A rendőrök ezen felül további 24 esetben krízisautót hívtak a helyszínre, 53 esetben pedig biztonsági intézkedés keretein belül a mentők segítségével juttattak ellátáshoz utcán élőket. A rendőrség hatáskör és illetékesség hiányában szankciót nem alkalmaz, e tekintetben a kormányhivatal jár el - írták.

 

A tájékoztató szerint a rendeletben foglaltak végrehajtásával kapcsolatban az elsődleges szempont az "utcán élő emberek szociális, segítő alapú kezelése".
 

Tavaly december 3-án lépett hatályba a Fővárosi Közgyűlés november 14-én elfogadott rendelete, amely jogellenesnek minősítette az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken. A türelmi idő december 31-én járt le. A rendelet értelmében jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, az állomásokon, az utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzet. Ezek között vannak egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos-aluljáró. A tilalom kiterjed a játszóterekre, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézményekre és a köztemetőkre, valamint 100 méteres körzetükre. A dokumentumban szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.
 

A rendelet felsorol kerületi tulajdonú közterületeket is, amelyekről a kerületi testületek döntöttek, és a törvény erejénél fogva részei a jogszabálynak.

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>