Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Szükségállapotot hirdettek ki Buenos Airesben
2013-12-30 09:25:24
Szükségállapotot hirdettek ki Buenos Airesben

Szükségállapotot hirdettek ki Buenos Airesben

Argentínában négy évtizede nem látott kánikula tombol. Az elviselhetetlen hőség áramszüneteket eredményezett, melynek következtében az argentin fővárosban mintegy 800 ezren maradtak ivóvíz és áram nélkül. Már a szükségállapotot is kihirdették. A kánikula több nagyvárosban is áramkimaradásokat okozott.


A déli féltekén beköszöntő nyár 40 Celsius-fokos hőségében a helyiek áramfogyasztása rekordokat döntött. A hetek óta tartó áramkimaradások Buenos Airesben energiaválsághoz vezettek. A 15 milliós metropoliszban hozzávetőleg 800 ezer ember maradt ivóvíz és áram nélkül. A polgármester szükségállapotot hirdetett ki. A kánikula több nagyvárosban is áramkimaradásokat okozott. A december elején kezdődött hőhullám nemcsak Buenos Airesben, hanem Argentína számos nagyvárosában is áramkimaradásokhoz vezetett, mint például Córdobában és Rosarioban. Hasonló kánikulát négy évtizede nem tapasztaltak.


A lakosság egy része megelégelte az áramszüneteket és az utcára vonult. Többek állítása szerint már két hete nincsen áram. Az áramszünetek sajnos konfliktusokat is szülnek: egy férfi például kedden életét vesztette, miután lövöldözésbe torkollott egy áramszünet miatti utcai balhé.


A 40 Celsius-fokos hőségben az áramkimaradások miatt nem működnek a légkondicionáló berendezések, a hűtök. Nincsen világítás, nem üzemelnek a felvonók. A helyzet elsősorban az idős embereket viseli meg. A hőhullám eddig 3 ember életét követelte és a megerősített mentőszolgálat több ezer beteget látott el, legtöbbjüket kiszáradás, magas vérnyomás és napszúrás miatt.


Bírálók elmondása szerint a kormányzat téves energiapolitikája az oka annak, hogy a szolgáltatóknak az elavult argentin elektromos hálózatot nem kifizetődő korszerűsíteni.


Buenos Airesben vasárnap utakat zártak le, hétfőre pedig az áramszünet károsultjai nagygyűlést szerveznek.


Az argentin elnök nem tartózkodik a fővárosban, családjával El Calafatéban üdül, a fővárostól 2700 kilométerre délre. Cristina Fernández a Buenos Aires-i energiaválság ügyében egyelőre még nem nyilatkozott.


forrás: Euronews


VID

Utoljára frissítve: 2013-12-30 09:27:47

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Színes Bővebben
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Színes Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az...
Bővebben >>