Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Testével üzent a szentendrei kiállításszervező a meztelenül tiltakozó férfinak
2018-06-18 18:01:05
Testével üzent a szentendrei kiállításszervező a meztelenül tiltakozó férfinak

Testével üzent a szentendrei kiállításszervező a meztelenül tiltakozó férfinak

Az átmeneti művészi alkotmányról ugyanis tökéletesen be lehet látni a környékbeli lakásokba, ezt pedig az egyik érintett társasház egyik lakója, egy férfi kihívásnak vette, olyannyira, hogy egy hete meztelenül jelent meg az erkélyén a közönség nagy ámulatára, csak az arcát rejtette el egy könyv, az ágyékát pedig egy fügefalevél mögé.

 

„Mint a szentendrei művészet barátja és ismerője, és művészetelméleti írásokat kedvvel olvasó városlakó úgy érzem, hogy léptékhelyes és arányos, békés, performatív védekezési formát választottam a Múzeum arrogáns és tolakodó fellépésével szemben. Ezért mutattam fel a maga kikezdhetőségében pőreségem és ezért választottam a fügefalevelet, mint a művész kánon nyelvezetében ismert elemet, a bűnbeesés, az intimitás és tabu réges-régi szimbólumát…” – írta később a gesztusról az Indexnek.

 

És úgy tűnik, a múzeum megértette a célzást, és hasonló gesztussal válaszolt, az egyik munkatársnője ugyanis szintén meztelenül jelent meg a magaslesen nemrég. Az ezt kísérő közlemény így hangzik:

 

„Az Art Capital részeként a szentendrei Czóbel Múzeum kertjében június 9. óta látogatható a neves képzőművész, Mátrai Erik Kilátás című műve – egy magasles, amelyre felmászva a Duna-parti város templomtornyainak páratlanul szép látványa fogadja a látogatót. Az egyik szomszédos ház lakója nehezményezte, hogy mindeközben az ő portája is láthatóvá vált, s ezt hangsúlyozandó, egyfajta paradox ’tiltakozásként’ meztelenül kifeküdt az udvarára, ilyen módon felkínálva pucér testének látványát – a templomtornyok alternatívájaként – a látogatók számára. Ez a művészeti gesztus, amelynek hatalmas hagyománya van nemcsak a nagyközönség, de a szakma figyelmét is felkeltette. Kialakult az a vélekedés, hogy a szentendrei meztelen férfi performansza figyelemre méltó művészeti akció.

 

A művészeti dialógus jegyében a Ferenczy Múzeumi Centrum egyik munkatársnője az elismerés adekvát formájaként tegnap – nyitvatartási időn túl – meztelenül felsétált a magaslesre, ilyen módon reagálva a múlt heti, elhíresült pucérkodásra. A meztelen, csinos hölgy látványában kizárólag a »meztelen férfi« részesülhetett, aki ilyen módon kapott, ha nem is hivatalos, de mindenképpen pozitív gesztusnak szánt viszonzást. A múzeum egyúttal – a művésszel közösen – újra megbeszélést kezdeményezett a szomszédos lakókkal a magasles miatt kialakult vita megnyugtató rendezésére” – idézi a szellemes történetet a librarius.hu.

További híreink
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyöntetű szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” ellen a gyógyszerész ké...
Bővebben >>