Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
The Guardian: Aláássák a demokráciát Európa peremén
2014-10-30 20:59:15
The Guardian: Aláássák a demokráciát Európa peremén

The Guardian: Aláássák a demokráciát Európa peremén

cikk azt járja körül, hogyan is írja át - nemcsak Magyarország számára - a játékszabályokat a választásokon elsöprő többséget szerzett miniszterelnök. Ugyanazon a napon, szerdán egy másik részletes cikk is megjelent rólunk a Guardianban, amelyben, a többi nagy nyugati laphoz hasonlóan az internetadó elleni tüntetésről tudósítanak.
 
A jelenlegi írás a kishantosi események bemutatásával kezdődik: hogyan tették tönkre a 22 éve működő,  Európa-szerte elismert organikus farmot új tulajdonosai. Mint ismeretes, az államtól bérelt 452 hektáros területen ökogazdaság működött mindaddig, míg tavaly a kormány fel nem bontotta a szerződést. A földet kilenc hektár kivételével a Fidesz holdudvarához tartozó oligarcháknak és a baráti körnek adták el, akik elrendelték a biogazdaság felszámolását. Három héttel ezelőtt feltették a pontot is az i-re, ugyanis glifoszfát tartalmú gyomirtót permeteztek a területre - így az többé már nem felel meg a biogazdaság kritériumainak.
 
A vandalizmus, amivel sok-sok év munkáját tették tönkre, jól szemlélteti a rendszer könyörtelenségét. "Rettegésben élünk. Egymást kell védenünk. Ez egyetlen normális országban sem fordulhatna elő. Hihetetlen mi megy ebben az országban" - panaszkodott a Guardiannak Ács Éva agronómus, aki 22 éven keresztül vezette a farmot. A lap Szél Bernadett LMP-s képviselőt is idézte, aki szerint a kishantosi események iskolapédái a miniszterelnök és pártja, a Fidesz végtelen cinizmusának. "Kishantos mindannak a jelképe, amit Orbán művel. Ez vegytiszta erő és pusztítás. A Fidesz az állam. A párt az állam. Fogalmunk sincs, hogyan vessünk ennek véget" - mondta.
 
A magyar miniszterelnök tettei és politikája elszigetelik az országot az Európai Uniótól. A riasztócsengők Brüsszeltől Washingtonig szólnak - olvasható tovább. A keddi tüntetést ez a cikk is úgy értékeli, mint a legnagyobb kihívást, amivel 2010-es újraválasztása óta szembesülnie kell a miniszterelnöknek. A tüntetők Oroszország elnökéhez hasonlították Orbánt és a miniszterelnök által egyre kevesebbre tartott Európai Unió zászlóit lengették.
 
A választásokon aratott trükkös győzelmet követően Orbánnak 2018-ig nem kell újra találkoznia választóival. A jelek arra mutatnak, hogy a rendelkezésére álló időt Magyarország átszabásának fogja szentelni. A Guardian a Jobbikot találja a miniszterelnök egyetlen komoly riválisának, amelyet újfasiszta pártként ír le, és attól tart, a keddi demonstráció okozhat ugyan némi kellemetlenséget Orbánnak, de nem fenyegeti komolyan a hatalmát. Idéz egy névtelenül nyilatkozó Budapesten élő diplomatát is, aki, ha nem is ért vele egyet, nagyon tehetségesnek látja Orbánt. "Van egy politikai látomása. Lehet, hogy ez nem tetszik mindenkinek, de van. És itt a kulcsszó az ellenőrzés."
 
A Guardian felsorolta a rendszernek a többi nyugati sajtóorgánum által is kritizált ismérveit (Magyarország putyinizálódását, a közmédiának az államapparátus szócsövévé alakítását, a tusványosi beszédet az illiberális demokráciáról, a civil szervezetek ellehetetlenítését, a Brüsszeltől és az Egyesült Államoktól kapott kritikákat, stb.). A lap magyar és nyugati diplomatákat is idéz, akik szerint a közeljövőben Orbán tisztogatást tervez a diplomáciai szolgálatokban is, a magyar nagykövetek mintegy háromnegyedét kiselejtezve.
 
Abbeli igyekezetében, hogy új politikai rendszert alakítson ki Magyarországon, Orbán a jó és rossz közötti harcra egyszerűsíti le a politizálást, amelyben a győztes mindent visz. 
 
A lap Heather Grabbet is idézte. Grabbe, aki az uniós ügyek brüsszeli képviselője Soros Nyitott Társadalom Alapítványánál, részletes elemzést írt a civil társadalmat érő magyarországi atrocitásokról. Orbán tönkreteszi azokat a demokratikus eredményeket, melyeket Közép-Európa elért az 1989-es forradalmak óta, amikor is Orbánt az tette diákvezérré, hogy hazaküldte az oroszokat - összegezte a jelentés.
 
kiss
További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>