Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Tekla napja van.
Titkosszolgálati jelentés szerint találtak az ellenzéki kampányt segítő újabb egymilliárdot és egy svájci alapítványt
2023-01-26 09:41:24
Titkosszolgálati jelentés szerint találtak az ellenzéki kampányt segítő újabb egymilliárdot és egy svájci alapítványt

Titkosszolgálati jelentés szerint találtak az ellenzéki kampányt segítő újabb egymilliárdot és egy svájci alapítványt

A frissített, januári, most titkosítás alól feloldott nemzetbiztonsági bizottsági tájékoztatók szerint a korábban ismert 3 milliárdos összegnél 160 millióval több pénz érkezett amerikai támogatásként a Action for Democracytól (AD) a tavalyi ellenzéki kampányba, javarészt Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmához, vagyis “a pénzügyi támogatás végösszege 3 174 076 395 Ft”.

 

A Rogán Antal miniszter alá rendelt új szuper-titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ (NIK) legújabb összegzése – amelyhez már saját vizsgálódásuk mellett felhasználták a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatban lévő nyomozásának eddigi eredményeit is – szerint az AD-tól származó pénz 58 százaléka landolt az MMM-nél, kisebb része az eDemokrácia Műhely Egyesületnél, a maradékot pedig öt gazdasági társaságnak utalták át.

 

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának január 20-i ülésén bemutatott NIK-tájékoztatás szerint az öt cég közül a legtöbbet, 1,08 milliárd forintot az Oraculum 2020 Kft. kapta, amely az Ez a lényeg néven működő portálok kiadója. Ez egyébként annyiban nem meglepő, hogy az Ez a lényeg aktív online kampányt folytatott az ellenzék javára a tavaszi kampányban.

 

Újdonság az eddig ismertekhez képest, hogy az Ez a lényeg kiadója a jelentés szerint nem az AD-től, hanem egy svájci bejegyzésű alapítványtól is kapott nagy összegű utalást, méghozzá 5 utalással összesen 887 millió forintot.

 

Vagyis a NIK összesítése szerint „az egységes ellenzék külföldi kampánytámogatása" már a 4 milliárd forintot közelíti, és új szálként bekerült a svájci alapítvány, amiről a dokumentum megállapítja, hogy “az alapítvány aktivitására, valós tevékenységére vonatkozóan nem lelhető fel nyílt forrásból hozzáférhető információ”.

 

A már korábban is sokat emlegetett, Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracyről is ír a jelentés, amely szerint az "AD-t eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre, és a szervezet mögött az amerikai Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolódó személyek állnak". Korányi Dávid korábban azt mondta, csak a diaszpórában élő magyarok pénzéből támogatták Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt mozgalmát.

 

A NIK főigazgatója, Kovács Zoltán dandártábornok által jegyzett irat szerint a NIK összefoglaló értékelése arra jutott, hogy “a külföldi politikai szervezet által a magyar választások időszakában Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta. Ez egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti, egyúttal felveti a vonatkozó magyar jogszabályok megsértésének gyanúját is.”  Maga Márki-Zay Péter pedig tavaly novemberben kijelentette: ha a CIA beavatkozott volna a választásba, "akkor Orbán Viktor börtönben lenne".

 

(forrás: hvg.hu)

Utoljára frissítve: 2023-01-26 09:41:06

További híreink
Tiborcz István letarolta a Svábhegyet új elitklubja körül
Meglepő képpárt osztott meg Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke arról, hogyan is néz ki a Svábhegy azután, hogy Tiborcz István új elitklubot nyitot...
2023-09-11 09:40:12, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Állami kitüntetést kaptak a posztnáci hangulatú Kitörés túra ötletgazdái
Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából a magyar érdemrend lovagkereszt kitüntetését kapta pénteken a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet két alapítója, Moys Zoltán ...
2023-08-24 17:41:24, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Vannak bizonyítékok a NER-es bűncselekményekre – állítólag jól elzárva
A betonszilárd Fidesz-hívő és háttérember volt dokumentfilmes Pesty László szerint gombnyomásra előhívhatóak a NER- és kormányközeli érintettek bűncselekményeikről szóló ...
2023-08-19 11:23:29, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság azok a piacképes szakmák, amelyekben többféle kompetencia is megnyilvánul. Ma már sem egy asztalos, s...
Bővebben >>