Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Paulina napja van.
Tíz éve szellemtanya a battonyai gyermekfalu
2024-05-24 11:06:42
Tíz éve szellemtanya a battonyai gyermekfalu

Tíz éve szellemtanya a battonyai gyermekfalu

Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány a gyerekek városiasabb környezetben történő nevelése érdekében döntött a bezárás mellett, és az itt élőket Orosházára költöztették. A battonyai intézményt először 400 millió forintért kínálták eladásra, de vevő hiányában az árat 200 millió forintra csökkentették, sikertelenül. A helyi önkormányzat az enyészettől óvná meg az intézményt, ezért tárgyalásokat kezdtek az alapítvánnyal a komplexum megmentése és hasznosítása érdekében.

 

Boros Csaba polgármester a Vasárnapi Blikknek elmondta, hogy ha nem találnak vevőt, az önkormányzat átvenné az ingatlant és átmeneti otthonokat alakítana ki benne. Egy ilyen intézménybe például azok a családok költözhetnének átmeneti időre, akik házuk elvesztése vagy más tragédia következtében rászorulnak. A polgármester hozzátette, hogy a gyermekfalu nyári gyermektáboroztatásra is alkalmas lehetne, és szeretnék, ha az új funkció illeszkedne az alapítvány és a korábbi intézmény profiljához. Az önkormányzat nem támogatja az ingatlanok egyenkénti értékesítését, és nem járult hozzá a terület szétdarabolásához.

 

A gyermekfalu átvétele összefüggésben áll a város nagy beruházási tervével is. Battonyán termálvizet találtak, amelyet felhasználva fűtenék az önkormányzati intézményeket, és egy zöldségtermesztő melegházat is létrehoznának. A volt gyermekfalu házait is ezzel a forró vízzel fűtenék, így a befogadott családoknak alacsony rezsi költségekkel kellene számolniuk.

 

Az első magyarországi gyermekfalu 1986-ban nyílt meg, és az akkori nevelőintézetekhez képest forradalmi volt az árvákat családi házakban elhelyezni. Az avató ünnepségen jelen volt Hans-Heinz Reinprecht, az SOS Nemzetközi Gyermekfalu Szervezet főtitkára is. Nemrégiben, április 23-án elhunyt Helmut Kutin, az alapítvány létrehozója.

 

Utoljára frissítve: 2024-05-24 11:10:39

További híreink
Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
Mészárosné, Várkonyi Andrea veszi át a Mészáros Alapítvány kuratóriumának elnöki posztját, ahol a korábbi elnök, Mészáros Ágnes helyett Mészáros Beatrixet váltja.
2024-06-18 14:16:34, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
A Top News Hungary médiacég, melynek tulajdonosai Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata, kivételesen magas profitot termel, miközben a vállalat tevékenysége elsősorban egy bul...
2024-06-11 18:06:03, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
Talán a fővárosban sehol – még a Ferencvárosban sem – fajul olyan, már-már véres utcai harccá a választási hajrá, mint Újpesten. A tét sem kicsi.
2024-06-07 19:29:56, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ATV műsorvezetője azt mondja, valóban kezdhette volna gratulációval az interjút Magyar Péterrel, de lezár...
Bővebben >>