Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Tömegbalhé magyar módra a Nagy Futamon
2015-05-01 18:21:50
Tömegbalhé magyar módra a Nagy Futamon

Tömegbalhé magyar módra a Nagy Futamon

Harmadszor rendezték meg Budapest belvárosában a Nagy Futam elnevezésű autó-, motorsport- és légibemutatót, többek között a Ferrari 2007-es Forma-1-es világbajnokát, a finn Kimi Räikkönent láthatták száguldozni a főváros utcáin az érdeklődők.
 
Hamar kiderült, hogy a legtöbben csak rá voltak kíváncsiak, ugyanis miután a Forma 1-es autók befejezték a 3-3 kört, ami tőlük tellett, a tömeg egy része a túraautókat és a kamionokat nem akarta megvárni és haza indult. Volna. Azonban a szervezők körpályát alakítottak ki a felvonulók számára, és aki a körön belül volt, bizony, ott rekedt. Volna.
 
Az Erzsébet híd budai hídfőjének lábánál lehetett a körön belülre kerülni, a futam előtt még nyitva volt a kerítés egy része a közlekedők számára. Majd amikor 14:35-kor Kimi Räikkönen elindult, mindenki a kerítésre tapadt, ki kívül, ki belül. Miután a Red Bull autói is elhúztak a pályán, egyre többen kezdték pedzegetni, hogy indulni kellene, őket felvilágosította azonban az a néhány jobban tájékozott, aki tudta, hogy itt délután 5-ig se ki, se be.
 
Ennek ellenére a tömeg egy része megindult a kapu felé, amin bejött, hátha. Ott azonban a pályát biztosító felügyelők, illetve néhány rendőr közölte a nyilvánvalót - itt körbe-körbe autók közlekednek, nem lehet átmenni, nem nyitnak utat.
 
Többen fenyegetőzni kezdtek, hogy feljelentik a szervezőket, meg úgy általában mindenkit, mások a gyerekeikre hivatkozva akartak kijutni, megint mások pedig szerették volna nyugodtan végignézni a futam maradék részét. Egy idő után a szervezők megnyitották a kaput, de gyorsan kiderült, hogy túl lassan halad át a tömeg, valamint hogy - hoppá - a másik oldali kerítésnél is egyesek a futamot néznék. Pár perccel később megállították az embereket, és visszaállították a kerítést, ugyanis jöttek a kamionok.
 
Az addigra odasereglők azonban az átjutás reményében tolakodtak tovább, és elkezdődött az ordítozás, a szervezők, felügyelők és rendőrök szidalmazása. Többen azt skandálták: "nyisd ki, nyisd ki". Egy idő után újra megnyitották a kapukat, de amikor szóltak rádión, hogy közelednek a kamionok, visszaterelték az embereket. Egy férfi ekkor összetegeződött az egyik rendőrrel is, érdeklődvén, hogy "mi a kurva anyádat képzelsz magadról, milyen jogon irányítasz itt te tízezer embert?" (többen is felhívták rá a figyelmét, hogy a rendőrnek ez a dolga). Az érintett rendőr nagyon kulturáltan és türelmesen kérte meg a férfit, hogy most már aztán gondolkodjon, mielőtt beszélne. Az egyik felügyelőnél is elszakadt a cérna, elég feszült hangnemben szólt rá a türelmetlenkedőre, hogy "nem érted, bazd meg, hogy jönnek a kamionok?!", de nem értette. 
 
A felügyelők próbálták megnyugatni az embereket, többször elmondták, hogy azon vannak, hogy tisztázzák a szervezőkkel a problémát, majd amikor ez sikerült, egyszerre több kaput is megnyitottak. Így a tömeg biztonságosan átjutott a másik oldalra, sőt, többen a körülmények ellenére befelé is igyekeztek a területre. 
 
A szomorú ebben, hogy mindez nagyjából fél óra alatt zajlott le, ennyi türelem sem volt azokban, akik a körön belül rekedtek. Elfeledkezve arról, hogy gyerekek vannak a közelben káromkodva, üvöltözve tolakodtak volna kifelé, azokon is átgázolva, akik a kerítés mellől továbbra is a futamot szerették volna élvezni. Teljesen logikus, hogy egy körpályán nem lehet ki-be szaladgálni, de tény, hogy a szervezők erre nem hívták fel megfelelően a résztvevők figyelmét. A csordaszellem azonban itt is a racionalitás fölé kerekedett és többeknek sikerült kivetkőzni emberi mivoltukból.
 
HH

Utoljára frissítve: 2015-05-01 17:43:21

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>