Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Történelmi mélységű közvagyon-lopásról döntöttek ma Orbánék
2021-04-27 20:02:44
Történelmi mélységű közvagyon-lopásról döntöttek ma Orbánék

Történelmi mélységű közvagyon-lopásról döntöttek ma Orbánék

Több ezer milliárd forintnyi  közös vagyon került ma kormánypárti politikusok által irányított magánalapítványok kezébe, ráadásul ingyen, tehát ebből az államnak semmilyen bevétele nem keletkezik. Ezek a vagyonok kikerültek a parlament ellenőrzése alól, vagyis elvesztik közpénz jellegüket.  Sőt a vagyon egy részét ezek az alapítványok szabadon értékesíthetik is.

 

Csupán annyi megkötés lesz, hogy az államnak 90 napos elővásárlási joga lesz. Ez viszont azt jelenti, hogy az egyszer ingyen átadott közvagyonért újból fizetnie kellene az államnak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogyha az ellenzék győzne a 2022-es országgyűlési választásokon, rendkívül leszűkülne a mozgástere, magyarul a közvagyon kimentésével hatalomátmentést kíván elérni a Fidesz-KDNP.

 

Jogi szakértőnk véleménye szerint ez a köztulajdon eléggé szétágazó. Egyik része nemzeti vagyon, másik része állami vagyon, különféle szabályok vonatkoznak rá. Az ingyenesség ebben a körben alapvetően nem lehetséges, csak kivételes esetekben, de itt közfeladat ellátására hoz létre az állam alapítványokat, amelybe, mint alapító, jogszerűen helyezhet el vagyont. Az egyes vagyonelemeknél érvényesülő tilalmakat egyenként kellene végignézni. Lehet benne védett természeti terület, védett műemlék, megint csak speciális szabályokkal, de ezt is egyenként kellene nézni. Az alapítványi forma nem látszik jogsértőnek, csak a mérete-mennyisége miatt lehet olyasmit felvetni, hogy az ténylegesen szolgálja-e a nemzet céljait?- véli jogi segítőnk.

 

Most nagyon sokan gondolkodnak azon, hogyan lehet majd egy kormányváltás után visszaszerezni a ma kiszervezett közvagyont.

 

A legjobb megoldás, ha az összefogott ellenzék több mint kétharmados arányt ér el a parlamenti választások után. Ettől függetlenül az egyszerű parlamenti többséggel is több ponton támadhatóvá válik a közvagyonok eltüntetése, főleg, ha a társadalom többsége megérti, hogy igazából az ő tulajdonát adták oda másnak.

 

Kertész Z István

 

 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simít...
Bővebben >>