Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Tudta, hogy a bécsi lakosok fele bevándorló?
2014-11-14 15:24:16
Tudta, hogy a bécsi lakosok fele bevándorló?

Tudta, hogy a bécsi lakosok fele bevándorló?

 

A Bécsben élők fele külföldön született vagy legalább egyik szülője nem osztrák: 18 százalékuk második, 31 százalékuk pedig első generációs bevándorló. Mindemellett a bécsi lakosok 23 százalékának van külföldi útlevele. A kutatás 2008 és 2012 után immár harmadik alkalommal jelenik meg. Az 1990-es évek második fele után érkezettek több mint 50 százalékának van érettségije, mégis általánosságban elmondható, hogy a bevándorlók, főleg az Európai Unión kívüli országból érkezők csak nehezen kapnak a végzettségüknek megfelelő munkát.

 

A Statistik Austria egy régebbi előjelezése szerint 2060-ra a jelenlegi 8,4 millió főről 9,4 millióra nő az ország lakosságának száma. A folyamatot túlnyomórészt az országba irányuló a bevándorlás táplálja. Az előrejelzés szerint a kilenc osztrák tartomány közül egyedül Karintiában csökken a népességszám. Itt a külföldről betelepülők száma nem tudja ellensúlyozni az elvándorlást és a csökkenő születésszámot, így nyolc százalékkal kevesebben lakják majd a tartományt fél évszázad múlva, mint napjainkban.

 

A legnagyobb mértékben a főváros, Bécs lakóinak száma gyarapodik majd. A jelenleg 1,7 milliós város a 2030-as évek második felére eléri a kétmilliós határt és 2060-ra 2,2 millió lakost számlál. Ez több mint 27 százalékos növekedést tesz ki. Bécs lakossága tehát gyorsabban nő, mint az ország egészének lélekszáma. A bevándorlás itt járul hozzá a legnagyobb mértékben a lélekszám növekedéséhez, ugyanis az Ausztriába települő külföldieknek a 29 százaléka Bécset választja új otthonául.

 

A felsőfokú végzettségűek harmada segéd- vagy betanított munkásként, szerényebb bérért dolgozik. Az EU-n kívülről érkező családoknak éves szinten 15 ezer eurós nettó bevételük van, nyolcezer euróval kevesebb, mint azoknak a családoknak, ahol nem élnek bevándorlók. Ezen családok keresete az elmúlt tíz évben tíz százalékkal emelkedett, míg a bevándorló családok éves jövedelme ez idő alatt változatlan maradt. A vizsgálatból még az is kiderül, hogy a választókorú bécsiek 24 százaléka külföldi állampolgár, tehát nem jogosult a szavazásra. A felmérést ismertető városi tanácsos a választáson való részvételi lehetőségek kibővítését vetette fel. 


-mezei-

 

Kép: austria.info

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>