Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Tükörtojás és durva hiba az Elátkozott Emlékművön: így fogadták a becsempészett szobrot
2014-07-21 13:12:22
Tükörtojás és durva hiba az Elátkozott Emlékművön: így fogadták a becsempészett szobrot

Tükörtojás és durva hiba az Elátkozott Emlékművön: így fogadták a becsempészett szobrot

Kiakadt szobrászmester, kordonnal védett kordon, rohamrendőrök tiltakozás, tojás, és nyomozás holokauszttagadás gyanújával- röviden így foglalhatóak össze a tegnapi szabadság téri események.

 

Vasárnap este a Krétakör helyezett ki egy embernagyságú tükröt a szobor elé, ma a szervezők a Klubrádióban fejtették ki véleményüket az eseményekről.

 

A tegnapi napon elkordonozott Szabadság tér és körülbelül kétszáz rendőr várta a vasárnap hajnalban odacsempészett szobor ellen tüntetőket. Bár a kormány vasárnap akár megemlékezhetett volna a 70 éve, Rákoscsabáról deportált 1230 férfi, nő és gyermek haláláról, de mégis inkábba rendőrséget küldték, amely nagy erőkkel, két nagy busszal és legalább 8 mikrobusszal, vette zár alá a Szabadság teret.


Amíg néhány rendőr a volt tévészékház mellett rohamfelszerelésben várakozott, addig Jovánovics György - Párkányi mestere - a Hold utca felőli oldalon próbálta elmagyarázni a rendőrségnek miért is szokás, hogy a tanítvány mestere megnézheti az elkészült kreálmányt. Hiába. Mohácsi Andrást, Párkányi osztálytársát sem engedték be. Mindeközben a Megbékélés templomában a Palesztináért folytatott mise akadálytalanul zajlott. Így ha a véleményszabadságot nem, legalább a vallásszabadságot garantálta a kormány, igaz (többek szerint) azt is csak a csókosoknak.

 

A rendőrség végül is 11 óra körül a félteres lezárást megszüntette és a polgárok újra birtokba vehették a területet. Az ellentüntetők, köztük Magyar Fruzsina és Zoltai Andrea, valamint az Elátkozott Emlékművel szintén elégedetlen Jovánovics és Mohácsi is végre megtekinthették az elkészült csinálmányt. Bár közelébe nem mehettek, hiszen a rendőrség - talán a szobor körüli kordon életének védelmében - újabb kordont vont a veszélyeztetett szegény, ártatlan antropomorfizált kordon köré. Zoltai Andrea és Magyar Fruzsina megpróbálták az újabb acélszerkezetet elbontani, de ellenük a rendőrök a szokásos nyúlkálásos nem intézkedéssel léptek fel.

A politikusok is sorra adták az interjúkat. Nyilatkozott többek közt Niedermüller Péter a DK európai uniós képviselője, Karácsony Gergely a PM elnökségi tagja, Lendvai Ildikó, és a frissen megválasztott MSZP-s pártelnök Tóbiás József, valamint Horváth Csaba is.

 

A galéria eléréséhez katt a képre!

 

A téren beszédet tartott Magyar Fruzsina, a több mint 100 napos tiltakozás egyik szervezője.

Szerinte, bár a történelemben a nyers erőszak többször fölülkerekedett a szellemen, így a térre is tolvaj módjára sikerült becsempészni a szobrot, és kettős kordonnal körülvenni, de a szellem az erkölcs a tudás és az öntudat valójában legyőzhetetlen.

 

Zoltai Andrea ma a Klubrádiónak adott interjújában a magyar kormány felelősségéről beszélt. Mint elmondta, családja 27 tagját irtották ki a holokausztban. Vitathatatlan hogy Auschwitzban a nácik végezték ki, de a vonatokra a magyar nyilasok, és a magyar csendőrök tették fel a magyar kormány utasítására. Ugyanakkor hozzátette, ezért senki nem hibáztatja a mai magyar kormányt. De azért viszont igen, hogy újra eljött a kettős nevelés kora, amikor is otthon kell elmagyaráznia unokáinak, hogy az események nem úgy történtek, ahogy azok a történelemkönyveikben le vannak írva. 

Végezetül elmondta, hogy az, ha egy közpénzből épülő több száz milliós beruházás fontos részleteiről az embereknek nem lehet tudomásuk, akkor az már többről szól, mint egy egyszerű szobor ügye, az már az eljárást minősíti.

 

Ám mint a helyszínen kiderült magával a szoborral is több kivitelezési probléma akad. Egy izraeli professzor felfedezte, hogy a héber szöveg magyarosított mivel hibás helyen szerepel benne a tárgy, és az orosz kiírás is gyanús. Radnóti Zoltán rabbi azonban blogján a héber szövegben még egy további hibáról is tesz említést.

 

„A nemtörődömséget mutatja, hogy valamilyen fordítóprogramot (vagy héberül nem eléggé tudó embert)  használtak, hiszen az “áldozat” szót a “korbán” szóval  fordították, ami valóban “áldozat”-ot jelent, csak éppen önmagában használva a Szentélyben bemutatandó állatáldozatot jelenti…
Ami – bármi jelző nélkül említve – nem igazán elegáns az emberekre nézve.
A holokauszt (vagy bármilyen mártír) áldozatokra külön szó van a héber nyelvben (chálálé hásoá, stb.), vagy ha már annyira a “korbán” szóhoz ragaszkodnak, akkor mögé oda kellett volna rakni, hogy minek is az “áldozat”- a, azaz “korbánot hásoá”…”

Mint a továbbiakban írja, mindez a kivitelezésbeli hanyagság csak azt jelzi, hogy végig a szobrot ellenzőknek volt igaza.

 

Nem csoda hát, hogy az idei megemlékezés a zsidó szervezetek részéről a kormány teljes kizárásával zajlik és A MAZSIHISZ ma közleményében újra elhatárolódott a Szabadság téri szoborkoncepciótól. Bár a kreálmányt Marosi Ernő, az MTA akademikusa találóan már elnevezte „az izé és a hogyishívják stiláris eszközeivel megvalósított valaminek”, de az elkészült tákolmány nyújtotta vizuális élmény a demonstrálókat annyira megihlette, hogy annak egymás között a szobornak több alternatív címet is adtak. Így kapta a szobor többek között "A Karvalytőke Lecsapása az Ország Aranykészletére" nevet. Lovas Zoltán újságíró szerint a kreálmány egyszerűen csak "Conchita Wurst első kelet-európai szobra".

 

Néhányan a szobor újranevezése helyett inkább tojással dobálták meg azt, ennek kapcsán három tojásdobálót fel is jelentett a rendőrség a Szabadság téren. De egy ellen-ellentüntető ellen holokauszttagadás vádjával indult nyomozás.

 

Vasárnap este 9-kor a Kréta kör egy installációt helyezett a szobor elé, melynek jelentését Facebook-oldalukon magyarázták.

„Az ötlet és a gesztus nem új: 2006-ban Schilling Árpád és Ágh Márton alkották meg az "Előtte-utána" című előadáshoz. Akkor a nézőket késztette szembesülésre. Most egyrészt eltakarja azt a hamis és torz alakot, aki Magyarországot hivatott megjeleníteni, másrészt megmutatja azt, ami a lényeges Magyarországból - saját magunkat, magunknak. Ez hát most a mi időnk, ebben kell élni tudni. A nap folyamán videó riporttal is jelentkezünk itt a Facebookon.

 

 

 

Éjjel csempészték be a Szabadság téri emlékművet >>>


Vastag a bőr a kormány orcáján: nem lesz avatási ünnepség >>>

 

VéDé

Fotó: mti, VéDé

Utoljára frissítve: 2014-07-21 15:11:03

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán...
Bővebben >>